Maksuton 2. aste ja eräät muut palvelut – kuka maksaa?
Toisen asteen opetus muuttuu maksuttomaksi tämän vuoden syksyllä kun oppivelvollisuusikä nousee 18-vuoteen.
Maksuttomuus koskee noin 60.000 nuorta. Yksi merkittävimpiä kuluerä tulee olemaan oppilaille hankittavat tietokoneet.
Kunnissa ollaan sitä mieltä, että oppivelvollisuusiän noston myötä valtion kunnille myöntä suurempi tuki ei riitä kattamaan kuluja. Sen vuoksi moni kunta joutunee tinkimään muusta opetuksesta.
Jos kunta tinkii opetuksesta niin ottaako kunta silloin huomioon lapsen edun kuten lainsäädäntö edellyttää? Pitäisikö kuitenkin tinkiä jostain muusta? Ehkä pitäisi jopa nostaa kuntaveroa!
Oppivelvollisuusiän nosto on tyypillinen tapa jollaisella siirretään kustannuksia taholta toiselle. Kun erilaisia palveluita keskitetään niin toimitaan samaan tapaan.
Palveluita keskittämällä mm. matkat joidenkin palveluiden saamiseksi tulevat pidemmiksi. Keskittämisen myötä palvelun tarjoaja saattaa säästää kympin per asiakas. Asiakkaiden kustannukset palvelun saamiseksi saattavat kuitenkin keskittämisen jälkeen olla merkittävästi suuremmat kuin mitä palveluita keskittänyt taho säästää.
Ehdottomasti tulevaisuuden kaikessa säästämisessä pitääkin paremmin tarkastella sitä paljonko säästöt maksavat. Kuka maksaa, mitä ja miksi? Sellaisia säästöjä joiden tuloksena on yhteenlaskettujen kustannusten nousu ei pitäisi toteuttaa.
Vanhat konstit: Hyvätuloisten (yli 2500€/kk) veroja korotetaan, omavastuuosuuksia korotetaan, polttoaine- ja alkoholiveroa korotetaan, kiinteistöveroa korotetaan roimasti, palkataan asiantuntijoita n 350 kpl hallintoon.
Simppeliä.
Ilmoita asiaton viesti
Oletpa laskenut hyvätuloisuuden rajan alas. Kas kun et ilmoittanut tarkkaa tarvittavien asiantuntijoiden määrää. Kiitos!
Ilmoita asiaton viesti
Olet kokenut kansalainen ja tiedät jo mitä tapahtuu, kun ministerit tarvitsevat lisää rahaa. Unohdit korotettavien asioiden luettelosta tupakan hinnan korotuksen ja nyt korona karanteenien aikaan voitaisiin rauhassa säätää kunnon matkustusvero.
Ilmoita asiaton viesti
Herra Räihä osoitti ne todennäköisimmät toimintamallit. Olen saanut kuulla, että on toinenkin tapa. Kannabiksen käytön, hallussapidon ja luvanvaraisen myynnin myötä maksuton 2. aste olisi valtiolle mitätön kuluerä. Rahaa jäisi vielä järjettömäksi paisuneen koronavelan ja tulevan ilmavoimien hankinnan maksueriin.
Ilmoita asiaton viesti
Miten niin maksaa? Nehän ovat maksuttomia, eli ilmaisia. 🙂
Ilmoita asiaton viesti
”Ilmaista ateriaa ei ole.”
Ei ole myöskään ilmaista:
– koulutusta
– palvelua
joku sen aina (kuka?) maksaa.
Ilmoita asiaton viesti
EU antaa Suomelle palautuksena paljon, paljon rahaa, joka voidaan suunnata koulutukseen ja muuhun high tech:iin
Ilmoita asiaton viesti
Niin onhan EUlla mistä palauttaa.
Ilmoita asiaton viesti