Me hitaat ja huonot suomalaiset
Sijoittajat sen tietävät: kaikkea ei kannata laittaa yhden kortin varaan. Itse asiassa jatkossa sen tietävät myös marjatilalliset, kuten myös monet muut.
YLE: ”mansikkatiloilla on tavallista vähemmän ulkomaista kausityövoimaa ja nopeasti kypsyvä sato uhkaa jäädä osittain korjaamatta”
viljelijä: ”meil on yleens ollu kaikki ulkolaisia ja nyt on aika paljon suomalaisia. Ne hävii suomalaiset niin paljon tehossa näille ulkolaisille et se on ihan uskomatonta”
Toisessa uutisessa kerrottiin kuinka omenatilalla odotellaan ukrainalaisia poimijoita. Heitä on käytetty 15 vuotta – heillä on tarvittava osaaminen ja lajituntemus.
Miksi ei ole käytetty suomalaisia edes työnjohtotehtävissä, ja muutenkin osana poimijoita – palkkakysymys, vai onko suomalaisilla vääranlainen koulutus?
Voisiko olla niin, että aloitteleva suomalainen poimii hitaammin siksi, että vasta opettelee, kun ulkomaalaisilla on vuosien kokemus. Onko ensimäistä kiloaan poimiva ulkomaalainen uskomattomasti suomalaista aloittelijaa nopeampi?
Yksi suomalainen vastaa kymmentä r… oho, otetaas uusiksi:
Pitää olla kymmenen suomalaista ennen kuin teho on sama kuin yhdellä ukrainalaisella.
Tuosta tulee mieleeni: jos haluaa puhua rasistisesti, kannattaa kohdistaa vähättely suomalaisuuteen, niin säästyy paheksunnalta!
”Voisiko olla niin, että aloitteleva suomalainen poimii hitaammin siksi, että vasta opettelee, kun ulkomaalaisilla on vuosien kokemus.”
– Noinhan se maatilaesimerkkien pohjalta on. Kokemattomuuden ja kokeneisuuden raja sattuu kulkemaan samassa kohdassa kuin suomalaisten ja ulkomaalaisten, ja viljelijät näyttävät määrittelevän työntekijöitään nimenomaan kansallisuuksien kautta.
Ilmoita asiaton viesti
Huoltovarmuuden kannaltahan tuossa on jonkinlainen heikkous, jos sadonkorjuu on ulkomaisten ihmisten varassa. Kriisiaikaan niitä ulkomaalaisia ei ole käytettävissä.
Eipähän ole ollut MTK:kaan intresseissä varmistaa edes kohtuullista suomalaistyöntekijöiden määrää. Keskustavetoinen maaseutupolitiikkahan on johtanut siihen, ettei maaseudulla asu juuri muita kuin yhden ammatin harjoittajia.
Mitä tehokkuuseroon tulee, niin maatiloillahan tuskin on ollut ammattiyhdistyksen tarkkailijoita seuraamassa, että Suomen työaikalakeja noudatetaan. Epäilen siis, että osa ulkomaalaisten suuremmasta tehosta tulee ylipitkistä työpäivistä.
Tänä kesänä meni sitten minulta maku mansikoihin sen verran, että ostan itselleni vain tuokkosen, jossa mainitaan, että suomalaisten poimimia mansikoita.
Ilmoita asiaton viesti
Kriisiaikana luppojengi laitetaan töihin eikä kysellä haluaako kuten nyt. Pakkotoimilait otetaan käyttöön.
Ilmoita asiaton viesti
Kaikki suomalaiset eivät näyttäisi arvostavan työntekijöiden navettamajoitustakaan:
https://www.hs.fi/kotimaa/art-2000006554441.html?utm_campaign=hs_tf&utm_term=1&utm_source=tf-other&share=46926988e0e4a3699b614d03a49ddf99
Ilmoita asiaton viesti
Aivan totta.
Eräässä uutislähetyksessäkin näytettiin erään marjatilan majoitustiloja. Neljälle hengelle oli pieni huone jossa oli jokaiselle sänky. Ei muita kalusteita.
Kuka suomalainen tuollaisessa asuisi paria yötä pidempään, puhumattakaan viikoista tai kuukausista.
Suomen laissa on myös säädökset niistä vaatimuksista jotka asuin- ja majoitustilojen pitää täyttää.
Väitän, että majoitustilat ovat usein laittomia ja käyttötarkoitukseensa hyväksymättömiä.
Missä on viranomaisvalvonta tuolta osin? (Rakennusvalvonta)
Ilmoita asiaton viesti
Haloo Helsinki!
Ulkomaalaiset kausityöntekijät tulevat tänne viikoiksi tai maksimissaan muutamaksi kuukaudeksi, jossa ajassa heidän on tienattava koko vuoden palkka. Silloin ei auta lonnia, jos haluaa ansaita muutamaa tonnia. Ukrainalaiselle kesällä ansaitut setelit muuttuvat kymmenkertaiseksi ostovoimaksi Kiovan toreilla. Näin ollen niitä kannattaa tienata, mieluummin kuin laiskotella.
Eivät suomalaiset asfalttimiehetkään makaa asfaltilla, vaan painavat jopa 12-14h työpäiviä voidakseen muuttaa talveksi Espanjaan tai Thaimaaseen, jossa sitten nautitaan ahkeruuden tuomista ansioista. Espanjassa voi elää puolen vuoden palkalla, Thaimaassa riittää vähäisemmätkin ansiot, jos säästeliäästi elää.
Ilmoita asiaton viesti