Mihin hittoon yksiköitä oikein tarvitaan?
Minua ”ketuttaa”, vai miten sen sanoisi. Mediassa, TV-uutistyyppisissä jutuissa, kuten asiaohjemissakin, on yleistynyt tapa unohtaa yksiköt. Minun piti tästä kirjoittaa jo aikoja sitten , kun YLEn uutisissa kerrottiin jotakuinkin, että ”lumikuormaa on yli 300 neliömetrillä” -ok, on yli kolmesataa, mitä kolmesataa? Kolmesataa hiukkastako – no se ei ole paljon.
Ei ole mitenkään poikkeuksellista kuulla, ihan jopa uutisten osana, että jonkun palkka on kaksi tai kolmekymppiä. Puhuuko hän silloin tonneista kuussa (t/kuu) vai mitä tarkoittaa. Ehkä kuitenkin tarkoittaa saamaansa palkkaa euroina maassa!
Kuva on linkki ohjelmaan jonka suosittelen katsomaan!
”Pienikin saastealtistus voi tutkijoiden mukaan paitsi aiheuttaa hengitystiesairauksia, myös kulkeutua aina aivoihin asti aiheuttaen dementiaa.”
Vaikka tässä jutussa nyt aiheena jollain tavalla ovatkin ilmansaasteet niin pääpointti on tuo: miksi yksiköitä ei käytetä. Oletetaan, että suomalainen on niin viisas, että kyllä hän ymmärtää!(?)
Kaikissa tapauksissa yksiköitä ei tarvita, eikä niitä edes tiedetä.
”Äitimuorin kolesteroli oli aina suunnilleen kymmenen, mutta minullapa ei ikinä ole ollut yli kuuden!” Mikäs se yksikkö olikaan, ja onko sillä oikeastaan edes väliä?
”Sokeri oli seitsemän, ja hoitsu kyseli miten syön.” Kaikkihan nyt sokeriarvot tietävät! Jaa että yksikkö? Öööööh…
”Alapaine huiteli sadassakympissä, ja ihan kuin olisikin huimannut.” Pitäisköhän hankkia kotimittari?
Ilmoita asiaton viesti
Niin totta. Vesi jäätyy kun lämpötila laskee alle 32:n ja jos ruumiinlämpö on yli 100 niin kyllä silloin on kuumeessa.
Ilmoita asiaton viesti
Rengaspaine oli vasemmalla edessä vain 1,1. Ilmankos se jotenkin… puolsi.
Ilmoita asiaton viesti
Totta. On asioita, joissa yksiköt ovat automaattisesti selvillä, tai niitä ei tarvita, kuten kolesteroli, jonka tason olisi hyvä olla alle viisi. Verenpaine 120/70 tai alle on hyvä. Eikä asiassa ole merkitystä sillä tietääkö tavallinen kansalainen mitään millimooleista tai elohopeasta. Samoin tilanne rengaspaineen suhteen. Et sinä Suomessa puhu paunoista neliötuumalla – tai mistä minä sen tiedän, puhutko?
Kuitenkin mielestäni usein uutisissa ja asiaohjelmissa yksiköt olisi hyvä kertoa.
Ilmoita asiaton viesti
Paljon aiheen sivusta – mutta kun on yksi lempiaiheistani…
EK:n toimitusjohtaja Jyri Häkämies höpisi MTV:n uutisextrassa hetki sitten: ”vuonna 1946 säädetty työrauhalaki on Suomen vanhin voimassa oleva Laki…”
– ja tottakai tuohon lausumaan luotamme!
https://www.google.com/search?client=ms-android-huawei&ei=J9djXrvlAcuGwPAPi_yUiAs&q=Laki+työrauha+1946&oq=Laki+työrauha+1946&gs_l=mobile-gws-wiz-serp.3…22286.24838..26795…0.2..0.188.872.0j6……0….1………0i71j41j0j0i22i30j33i160.s38Rg5xRB7c
Ilmoita asiaton viesti
Yah! rahayksiköissä olisi mukava, jos uutisoijat käyttäisivät kilo-mega-,giga- ja tera -päätteitä, tai sitten rehellistä kymmenen eksponenttia.
Ilmoita asiaton viesti
Aikoinaan iso nettioperraattori myi sivuillaan verkkoyhteyksiä merkinnällä MB kun olisi pitänyt olla Mbps tai Mb/s (tai MBps tai MB/s).
Ilmoita asiaton viesti
Hiljattain oli TV:ssa mainos jossa kerrottiin: ”Kätevä pullo säilyy avattuna kaksitoista kuukautta.”
Ilmoita asiaton viesti
Tänään pääsen lähtemään töistä kotiin kahdeksalta. Mikä on kellonajan yksikkö ?
Ilmoita asiaton viesti
Jotkut asiat ovat selviä ilman yksikköä, jota ei aina edes ole, mutta jos kysyn sinulta kuinka pitkä matka oli ja vastaat 100, niin pitkäkö matka silloin oli?
Kauanko matka kesti? Yhden vai seitsemän?
Ilmoita asiaton viesti
Facebookin pahasti hetki sitten tällainen tieto: https://www.maaseuduntulevaisuus.fi/maatalous/artikkeli-1.385506?fbclid=IwAR02rhJl0SULna7kr5gRHkSn2F6HuMvfeifON6-Rf-7q0bd9tkOjgE6lQac
Ilmoita asiaton viesti