Miksi julkishallinto ei kilpailuta energiaa?
Miksi energian hankintaa ei kilpailuteta?
Kilpailuttamalla olisi mahdollista saada merkittäviä säästöjä.
Nykytilanne nimittäin on, että Kela ei kilpailuta esim. toimeentulotuen saajien sähkön hintaa, vaan maksaa mukisematta!
Samanlainen tilanne lienee öljyllä lämmittävien tukea saavien suhteen. Kela (=veronmaksajat) maksaa laskun, olipa litrahinta mitä tahansa.
Kilpailuttamalla sähkönhankinta olisi mahdollisuus säästää suuri määrä veroeuroja – miksi niin ei tehdä?
KELA VAATII!
Kela on asettanut toimeentulotukea saavien asumiselle normihinnat. Lähtökohtaisesti Kela hyväksyy enintää kolme kuukautta normia kalliimman vuokran. Kolmessa kuukaudessa tuen saajan pitää siis löytää normihintainen asunto, tai maksaa tuon jälkeen normiylitys tuen perusosasta.
Samalla tavalla voitaisii toimia sähkön suhteen. Kelan tulisi kuukausittain määritellä, että mikä on korkein hyväksyttävä kilowattitunnin hinta joka toimeentulotukea saavalle hyväksytään. Tuon ylittävältä osin tuen saajan pitäisi maksaa sähkönsä itse – olisiko liian vaikeaa?
NETISTÄ LÖYTYY
Netissä on useita palveluita joiden kautta sähkön hinnan kilpailuttaminen on helppoa. Eräs tuollainen, josta näkee kilowattitunnin hinnan on TÄÄLLÄ.
Tällä hetkellä alin hinta on 4.38snt/kWh. Seuraava tarjous on 4.49snt/kWh ja kolmantena 4.57snt/kWh.
Oletetaan, että hinnat olisivat kuun lopussa samat. Tuolloin Kela ilmoittaisi tuen saajille, että marraskuussa hyväksytään sähkön hintana enintään 4.57snt/kWh.
Kela joutuisi toki joka kuukausi tuon hinnan määrittelemään, mutta siihen menisi yhdeltä ihmiseltä ehkä jopa viisi minuuttia. Hyöty olisi merkittävä!
MÄÄRÄAIKAINEN ON EDULLISEMPI
Jotkut ovat sähköhankintansa kilpailuttaneet, ja uudessakin tilanteessa tehtäisiin varmasti määräaikaisia sopimuksia. Noita kilpailutusvaatimus koskisi tietenkin siinä vaiheessa kun määräaikaisuus päättyisi.
2500 kWh/vuosi/henkilö
Kun Suomessa toimeentulotukea saavia on noin 400000, niin jos sähkön kulutus on keskimäärin 2500 kWh/henkilö/vuosi, niin verrattuna vaikkapa 5.00snt/kWh hintaan, niin vuositasolla olisi saatavissa säästöjä 4.3 miljoonaa euroa! (10.75€/henkilö) – olisiko tuossa ideaa? Moni maksanee Kelan kautta kalliinpaakin sähköä kuin 5.00 snt/kWh, joten säästö voisi olla suurempikin.
Nykytilanne on se, että köyhän ei kannata sähkön hintaa kilpailuttaa :-/
EKOLOGISUUS
Pitäisikö toimeentulotuen saajalla olla oikeus hankkia ekologista energiaa, Kelan kokonaan maksamana, vaikka se olisi kalliinpaa?
Joku saattaa ajatella, että Kela ei saisi ohjata toimeentulotuen saajien sähkönhankintaa. Miksi ei?
Tälläkin hetkellä Kela määrää mm. mistä toimeentulotuen saajan on hankittava silmälasinsa, eikä asiakas saa edes tietää mitä hänen silmälasinsa maksoivat.
Ilmoita asiaton viesti
Ihan hyvä idea.
Ideoita putkahtaa. Se tuottaa iloa.
Olisiko niin, että kaikki terveyteen liittyvä, lääkärit, apteekit, fysioterapia, Kela-taksimatkat ja silmälasit, mielletään niin, että siellä on ihan tuttua työntekijöille, että joku on Kelan asiakas.
Mutta sähkösopimusten suhteen se olisi uutta: voi tulla yksityisyydensuojakysymykset. Vaikka rahastahan valtion pitäisi säästää.
Italiassa sosiaalitukena jaossa oli maksukortti (oli uutisissa keväälläkö), jolla sai ostaa ruokaa ym. Joku voi tykätä, että yksityisyys kärsii.
Ilmoita asiaton viesti
Tuon kilpailuttamisen hoitaisi asiakas itse. Kela vain asettaisi maksimihinnan, kuten nykyisin vuokran määrälle.
Sossun asiakkuuden ei siis tarvitsisi tulla sähkönmyyjän tietoon.
Ilmoita asiaton viesti