Miksi julkishallinto ei kilpailuta energiaa?

Miksi energian hankintaa ei kilpailuteta?

Kilpailuttamalla olisi mahdollista saada merkittäviä säästöjä.

Nykytilanne nimittäin on, että Kela ei kilpailuta esim. toimeentulotuen saajien sähkön hintaa, vaan maksaa mukisematta!

Samanlainen tilanne lienee öljyllä lämmittävien tukea saavien suhteen. Kela (=veronmaksajat) maksaa laskun, olipa litrahinta mitä tahansa.

Kilpailuttamalla sähkönhankinta olisi mahdollisuus säästää suuri määrä veroeuroja – miksi niin ei tehdä?

KELA VAATII!

Kela on asettanut toimeentulotukea saavien asumiselle normihinnat. Lähtökohtaisesti Kela hyväksyy enintää kolme kuukautta normia kalliimman vuokran. Kolmessa kuukaudessa tuen saajan pitää siis löytää normihintainen asunto, tai maksaa tuon jälkeen normiylitys tuen perusosasta.

Samalla tavalla voitaisii toimia sähkön suhteen. Kelan tulisi kuukausittain määritellä, että mikä on korkein hyväksyttävä kilowattitunnin hinta joka toimeentulotukea saavalle hyväksytään. Tuon ylittävältä osin tuen saajan pitäisi maksaa sähkönsä itse – olisiko liian vaikeaa?

NETISTÄ LÖYTYY

Netissä on useita palveluita joiden kautta sähkön hinnan kilpailuttaminen on helppoa. Eräs tuollainen, josta näkee kilowattitunnin hinnan on TÄÄLLÄ.

Tällä hetkellä alin hinta on 4.38snt/kWh. Seuraava tarjous on 4.49snt/kWh ja kolmantena 4.57snt/kWh.

Oletetaan, että hinnat olisivat kuun lopussa samat. Tuolloin Kela ilmoittaisi tuen saajille, että marraskuussa hyväksytään sähkön hintana enintään 4.57snt/kWh.

Kela joutuisi toki joka kuukausi tuon hinnan määrittelemään, mutta siihen menisi yhdeltä ihmiseltä ehkä jopa viisi minuuttia. Hyöty olisi merkittävä!

MÄÄRÄAIKAINEN ON EDULLISEMPI

Jotkut ovat sähköhankintansa kilpailuttaneet, ja uudessakin tilanteessa tehtäisiin varmasti määräaikaisia sopimuksia. Noita kilpailutusvaatimus koskisi tietenkin siinä vaiheessa kun määräaikaisuus päättyisi.

2500 kWh/vuosi/henkilö

Kun Suomessa toimeentulotukea saavia on noin 400000, niin jos sähkön kulutus on keskimäärin 2500 kWh/henkilö/vuosi, niin verrattuna vaikkapa 5.00snt/kWh hintaan, niin vuositasolla olisi saatavissa säästöjä 4.3 miljoonaa euroa! (10.75€/henkilö) – olisiko tuossa ideaa? Moni maksanee Kelan kautta kalliinpaakin sähköä kuin 5.00 snt/kWh, joten säästö voisi olla suurempikin.

Nykytilanne on se, että köyhän ei kannata sähkön hintaa kilpailuttaa :-/

EKOLOGISUUS

Pitäisikö toimeentulotuen saajalla olla oikeus hankkia ekologista energiaa, Kelan kokonaan maksamana, vaikka se olisi kalliinpaa?

JuhaniVehmaskangas
Pori

Olen "merkillisten tilanteiden mies" (poliisi niin todennut).
Syynä tuohon jossain määrin pidän sitä, että minulla on suuret silmät ja isot korvat - tarkoitan, että näen ja kuulen asioita jotka monilta muilta jäävät huomaamatta. Olen mielestäni jonkinlainen oikeusturva-aktivisti, perusoikeuksien puolustaja.

Monenlaisessa mukana ollut taustavaikuttaja minä olen. Toki vaikutan jossain määrin yhä - ehkä sopivasti, joskus liikaa... mutku...

Lempinimet: ”proffa” ja ”kekkonen”.
ex. "perushullu professori".

p.045-2345936 - www.vehmaskangas.fi
Anonyymi PALAUTE: http://www.vehmaskangas.fi/Ratkaisuja/palaute_US.html

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu