Ministerit Marin ja Ohisalo väärässä: ”poliisi päättää”

Eilen alkoi, ja päättyi, syyskuun elokapina. Elokapina ei toki viittaa elokuuhun vaan elämään – niin ainakin minä olen asian ymmärtänyt.

Elokapinaan liittyen haastateltiin eilen mm. pääministeri Sanna Marinia. Hänelle esitettiin johdatteleva kysymys. Marin vastasi: ”Lakia pitää noudattaa”. Miksi media ei kysynyt: hyväksyttekö elokapinan mielenosoituksen? Niin no… mitä Marin siihen olisi osannut vastata?

Poliisiministeri Maria Ohisaloa haastateltiin myös. Ohisalo totesi, että lainsäätäjä säätää lait ja poliisi sitten päättää mikä on laillista. Onko Suomessa todella noin hölmö poliisiministeri. Poliisi toki pyrkii turvaamaan lain toteutumista sen mukaan mitä pitää laillisena, mutta kyllä sen seikan, että onko jokin jokin toiminta ollut laillista ratkaisee viime kädessä tuomioistuin eikä poliisi. Toki poliisilla pitää olla mielipide, mutta fakta on tottakai, että ei poliisin mielipide aina ole se oikea. Itsekin olen monta kertaa voittanut poliisin oikeudessa, vaikkakin poliisi on mielestään ollut oikeassa aina.

Edellisessa kirjoituksessani elokapinasta…

Kuva

”[POLIISIN] on edistettävä kokoontumisvapauden käyttämistä turvaamalla oikeus kokoontua ilman ulkopuolista häiriötä ja luomalla edellytyksiä yleisten kokousten järjestämiselle.” sekä; ”Jos yleisen [mielenilmauksen] järjestäminen ilmoitetussa paikassa vaarantaa ihmisten turvallisuutta, aiheuttaa huomattavaa haittaa ympäristölle tai vahinkoa omaisuudelle, häiritsee kohtuuttomasti sivullisia tai liikennettä poliisi voi osoittaa kokouksen siirrettäväksi toiseen, kokouksen tarkoituksen kannalta sopivaan paikkaan.”

Kokoontumislain säädös kokoontumispaikasta:

Näkemykseni, siis minun näkemykseni, mukaan laissa ei kielletä järjestämässä mielenilmausta tie- tai katualueella. Itse asiassa kokoontumislaissa, joka on mielenilmauksiakin koskeva erityislaki, ei kielletä kokoontumisia missään(?). Kokoontumislaki on säädetty v.1999.

Kokoontumislaissa näyttää nimenomaisesti otetun huomioon, että mm. mielenosoitus voidaan järjestää tie- tai katualueella. Suomessa on aiemminkin järjestetty mielenosoituksia katualueella, minkä aikaa ne ovat kestäneet? Onko elokapinan toimijoilla ja osallistujilla ollut oikeus luottaa siihen, että mielenosoitusta nyt ei keskeytetä nopeammin (yhdenvertaisuus, PL6§)?

Mielenosoitusten järjestäminen on perustuslaissakin turvattu perusoikeus, kuten myös oikeus liikkua vapaasti – tietyin rajoituksin.

En tunne elokapinan mielenosoituksen tapahtumapaikan ympäristöä siinä määrin, että voisin ottaa kantaa siihen kuinka hankalaa kyseinen paikka on kiertää. Se seikka kuinka hankalasti kierrettävissä mielenosoituspaikka on vaikuttaa totta kai siihen missä määrin  mielenosoitus aiheuttaa haittaa.

Oikeus järjestää mielenosoitus turvaa sananvapautta, kuten myös oikeus valokuvata ja vaikkapa katsella televisiota, tai kuunnella radiota, kirjoittaa ja postittaa kirje, tai kirjoittaa kirja. Sananvapaus sisältää monia asioita!

TULEVAISUUS?

Elokapinan mielenilmauksen kiinniottoja, sekä mielenosoituksen keskeyttämistä, tultaneen käsittelemään oikeudessa. Rikkoiko poliisi perusoikeutta sananvapauteen. Oliko mielenosoituksen keskeyttäminen sen kestettyä noin tunnin välttämätöntä vai olisiko asiasta pitänyt vielä pyrkiä neuvottelemaan. Toki tilanne lienee (käsitykseni mukaan on) sellainen, että elokapinan toimijoilta puuttu yksi kyky: kyky neuvotella, kyky sopia. (tiedän hyvin erään tuollaisen ”olen oikeassa, en keskustele asiasta” henkilön) 

LISÄKSI, kuten jo aiemmin olen todennut niin elokapinan toiminta tulee vaikuttamaan lainsäädäntöön. Kokoontumislakia tullaan aivan varmasti muuttamaan, jotta kadunvaltauksia tulevaisuudessa olisi vähemmän. Täysin niitä ei tulla estämään, mutta rajoituksia varmasti tulee!

 

TÄHÄN LOPPUUN VALEUUTINEN jota netti nyt pukkaa…

 

 

JuhaniVehmaskangas
Pori

Olen "merkillisten tilanteiden mies" (poliisi niin todennut).
Syynä tuohon jossain määrin pidän sitä, että minulla on suuret silmät ja isot korvat - tarkoitan, että näen ja kuulen asioita jotka monilta muilta jäävät huomaamatta. Olen mielestäni jonkinlainen oikeusturva-aktivisti, perusoikeuksien puolustaja.

Monenlaisessa mukana ollut taustavaikuttaja minä olen. Toki vaikutan jossain määrin yhä - ehkä sopivasti, joskus liikaa... mutku...

Lempinimet: ”proffa” ja ”kekkonen”.
ex. "perushullu professori".

p.045-2345936 - www.vehmaskangas.fi
Anonyymi PALAUTE: http://www.vehmaskangas.fi/Ratkaisuja/palaute_US.html

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu