Mitä ovat sairaat työttömät?
Jari Rusanen 18.9.: ”Saako vapaaehtoisesta työttömyydestä puhua?”
Birgitta Valonen 19.9.: ”Mitä on vapaaehtoinen työttömyys?”
Entä sairaat työttömät?
– keitä he ovat? Miksi ovat työttöminä?
Miksi työttöminä on työttömyyspäivärahaa nostavia työkyvyttömiä sairaita?
Ovatko sairaat työttömät asia josta pitäisi puhua? Onko puhuminen kyseisestä ihmisryhmästä sallittua – saatikka tarpeellista?
Ihminen, jolla on diagnosoitu sairaus, eikä hänellä ole työtä. Sairaus saattaa estää joidenkin töiden tekemistä, eli mahdollisten työtehtävien määrä on pienempi kuin terveellä.
On myös ihmisiä, jotka ovat todella sairaita, mutta heille ei jostain syystä myönnetä työkyvyttömyyseläkettä.
Ilmoita asiaton viesti
Ekkö näitä ole arviolta yli 60 000, joiden pitäisi päästä eläkkeelle?
Ilmoita asiaton viesti
Kirjoitin kansanedustajille:
Työttömyydestä on keskusteltu puheenvuorossa eilen ja tänään.
Tässä kootusti: https://puheenvuoro.uusisuomi.fi/juhanivehmaskangas/mita-ovat-sairaat-tyottomat/
Lainsäädäntö…
Kun sairas työkyvytön on käyttänyt kaikki sairaspäivärahapäivät hänen tulee rahaa saadakseen ilmoittautua työttömäksi työnhakijaksi vaikka ei olisi työkykyinen.
Todellinen ”oikeusvaltion” onnistuminen tuo tuollainen säädös, vai kuinka?
yt. Juhani
http://www.vehmaskangas.fi
Ilmoita asiaton viesti
Eikö muuten työttömänä olevan henkilön, joka on sairaana, pidä työttömyysajan ilmoitukseen kirjoittaa, että on sairaana. Tuolloin saa sitten työttömyyspäirahaa 7 päivää, muttei pidempään.
Hieno systeemi? Mutku…
Ilmoita asiaton viesti
Määritelmällisesti lienee niin, että sairas työtön on työtön niin kauan kunnes joku viranomainen suostuu allekirjoittamaan paperin, jonka mukaan sen sairauden oletetaan kestävän työikäisyyden loppuun asti. Sairauden ennustettu kesto on siis olennainen kriteeri.
Ilmoita asiaton viesti
Tarkoitat, että pitää olla sairas pysyvästi, ei toistaiseksi.
Ilmoita asiaton viesti
Juuri niin.
Ilmoita asiaton viesti
Ongelma on siis myös se, että lääkäri ei voi kirjoittaa pysyvää sairaslomaa.
Ilmoita asiaton viesti
Ei se olisi tarkoituksenmukaista. Siihen tarkoitukseen on olemassa työkyvyttömyyden diagnoosi.
Ilmoita asiaton viesti
Ongelma on, että lääkärin diagnoosi jolla todetaan pysyvästi työkyvytön pysyvästi työkyvyttömäksi ei riitä. Sama tilanne vaikka useampikin lääkäri olisi samaa mieltä. Koska vakuutuslääkäri ratkaisee, potilasta näkemättä.
Ilmoita asiaton viesti
Tuo potilasta näkemättä on ehkä sellainen jota pitäisi tarkentaa.
Työkyvyttömyyseläkkeelle pääsyn perusteet on erilaisia eri ammatissa toimiville. Yrittäjäjä, duunari ja virkasuhteessa olevan kriteerit on erit eikä voida olettaa että normi lääkäri voi tietää niitä. Periaatteessa työkyvyttömyys ei oikeuta eläkkeeseen vaan ihmisen sosiaaliekonominen asema.
Lähipiirissäni useampia tapauksia, yksi viimeksi työelämässä tammikuussa 2006 ja sai kokoaika eläkkeen tänä vuonna, siis noin 15 vuotta ilman että lääkärit olisivat kertaakaan tarjonneet työkokeilua tai uudelleen koulutusta mahdollisena vaihtoehtona. Täyttä eläkettä laski hakeneensa 12 kertaa.
Toinen tapaus, reilu kymmenen vuotta, kaikki mahdolliset työkokeilut, leikkaukset kunnes lääkäri oli kysynyt että haluatko eläkepaperit..
Kolmas tapaus, eka sairausloma 1999 ja selästä työttömäksi kun ei pystynyt enää töitä tekemään, uudelleenkoulutusta yritti viisi vuotta mutta poissaolojen takia koulu jäi kesken. Viisi välilevyä rappeumaa tai pullistumaa, paheten vuosi vuodelta, ei vieläkään eläkkeellä. Eräs lääkäri oli sanonut että liian fiksu eläkkeelle..
Mutta kuten joku kirjoitti, 60 000 sellaista jotka kuuluisivat sairauden takia eläkkeelle, toinen mokoma jotka eivät iän takia tule työllistymään.
Ei taida systeemi kestää 100 000 uutta eläkeläistä..
Ilmoita asiaton viesti
Suomessa sairaan kannattaa toisinaan ilmoittaa itsensä työttömäksi byrokratian takia.
Yksinkertaisesti siksi, että jos on sairas, ei voi saada rahaa työttömyyskorvauksen muodossa mutta sairaspäivärahaa ei saa ilman diagnoosia.
Kaikkia ilmeisiä työntekoa estäviä tiloja ei edes hyväksytä sairaudeksi. Esimerkiksi vaikka työuupumusta ei Suomessa tunneta vaan se pitää saada kirjattua masennukseksi: https://fi.wikipedia.org/wiki/Ty%C3%B6uupumus
Toisin sanoen todellisessa työuupumuksessa pitää saada jotenkin huijattua viranomaisia kirjaamaan tietojärjestelmiin ”masennus” vaikka mitään masennusta ei olisi. Itseasiassa työuupumuksen alkuvaihe on täysin päinvastainen kuin masennus, että ihminen ennemminkin erittäin aktiivinen samalla kun kynttilä palaa molemmista päistä.
Tässä saattaa olla sellaista, että suomalainen arvomaailma pyörii niin vahvasti työn ympärillä että ei haluta hyväksyä stressin aiheuttamia vaivoja.
Homman juju tietenkin on se, että jos on oikeasti työkyvytön, eikä saa diagnosoitua sairaudeksi niin ei sitten saa rahaakaan mistään. Paitsi jos ilmoittautuu työttömäksi työnhakijaksi, mikä on mitä ilmeisimmin ihan ok jos ei kerran ole sairas ihan lääkärien tutkimana vaikka työtä ei kunnolla pysty tekemään. Käytännössä se tarkoittaisi sitä, että voi ottaa vastaan työtä mutta ei varmaan voi ihan mitä tahansa tehtävää vastaanottaa. Sitä kun monissa töissä pitää sietää enemmän tai vähemmän stressiä.
Ilmoita asiaton viesti
”Homman juju tietenkin on se, että jos on oikeasti työkyvytön, eikä saa diagnosoitua sairaudeksi niin ei sitten saa rahaakaan mistään.”
Homman ongelma on: ”Sairauspäivärahaa maksetaan omavastuuajan jälkeen. Omavastuuaika on yleensä sairastumispäivä ja sitä seuraavat 9 arkipäivää. Sairauspäivärahaa maksetaan enintään 300 arkipäivältä eli noin vuoden ajan.”
Kun tuo 300 päivää tulee täyteen niin ei voi saada edes toimeentulotukea ellei ilmoittaudu työttömäksi, koska työttömyyskorvaus on pitkään sairaslomalla olevan ensisijainen etuus.
Ilmoita asiaton viesti
Hyvä Juhani, pidät yllä tärkeää keskustelua 🙂
Ilmoita asiaton viesti