Moraali -> etiikka -> LAKI

Etiikka = tiedostettu moraali, moraalioppi.

Pakkotila voi oikeuttaa toimimaan lainvastaisesti, jopa moraalin vastaisesti, moraaliopinkin vastaisesti.

Juha Makkonen kirjoitti:

”Pitääkö moraalittomia lakeja noudattaa?”Jokaisella ihmisellä on moraali, mutta kaikilla ei ole etiikkaa.

Monilla aloilla on omat eettiset sääntönsä.

Jokainen oppii lapsena, yleensä vanhempiensa ja muun kasvuympäristön opastamana, moraalin. Moraali merkitsee mm. kykyä erottaa oikea väärästä ja sallittu kielletystä.

Etiikka on tiedostettua moraalia. Käytännössä etiikka vastaa kysymyksiin siitä, että miksi jokin teko on oikein tai väärin, sallittu tai kielletty.

Jokaisen meistä pitäisi jo pienenä oppia, että esim. toisen lyöminen on kiellettyä. Lyöminen on väärin, se ei ole sallittua (pl. pakkotila).

Vähän vanhempana osaa sitten jo selittää, että miksi toisen lyöminen on väärin. Miksi toisesta pahan puhuminen on väärin?

Tuli tässä mieleeni: opetetaanko kouluissa etiikkaa. Onko olemassa oppilaan etiikka joka oppilaan tulisi osata, kuten: ”EI SAA KIUSATA?”

KYSYMYS: miksi toista ihmistä ei saa kiusata?

 

Juha Makkosen blogin kommentissa totesin: ”Lakien perusta on aina moraalissa. Kollektiivisessa moraalissa. Tuo moraali muuttuu hitaasti, lait myös. Mutta kyllä lakeja pitää noudattaa tuohon muutokseen saakka, muu olisi moraalitonta.”

 

Väitän yhä, että lait on laadittu moraalipohjalta. On päätetty esim., että kun jotain asiaa yleisesti pidetään vääränä niin siitä rangaistaan. Rangaistus on tuolloin moraalinormien, moraaliopin mukainen, eikä mikään arvonnan tulos.

Demokratiassa siis noin. Demokratiassa ei vähemmistön moraalipohjalta lakeja säädetä.
– sana vähimmistön oli kirjoitusvirhe, korjattu muotoon vähemmistön n.klo.16:02.

  • Saako autolla ajaa humalassa? (kyllä ja ei)
  • Saako toista lyödä? (kyllä ja ei)

Eräs nykyajan ongelma lienee vääränlaisen moraalin mukaan kasvatetut ihmiset, heille voi aina olla sallittua pahoinpidellä ja/tai varastaa jne.

JuhaniVehmaskangas
Pori

Olen "merkillisten tilanteiden mies" (poliisi niin todennut).
Syynä tuohon jossain määrin pidän sitä, että minulla on suuret silmät ja isot korvat - tarkoitan, että näen ja kuulen asioita jotka monilta muilta jäävät huomaamatta. Olen mielestäni jonkinlainen oikeusturva-aktivisti, perusoikeuksien puolustaja.

Monenlaisessa mukana ollut taustavaikuttaja minä olen. Toki vaikutan jossain määrin yhä - ehkä sopivasti, joskus liikaa... mutku...

Lempinimet: ”proffa” ja ”kekkonen”.
ex. "perushullu professori".

p.045-2345936 - www.vehmaskangas.fi
Anonyymi PALAUTE: http://www.vehmaskangas.fi/Ratkaisuja/palaute_US.html

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu