[lyh:] Naiset saavat…

Niin se menee. Mutta on TOINENkin totuus.(!)

  1. ei
  2. suluissa on huutomerkki harvoin, jos koskaan

Mitä tarkoittaa – mikä? Luit oikein jos ymmärsit. (<-piste)

TASA-ARVO

Olemmeko me tasa-arvottomia? Ellemme ole niin mistä se johtuu?

VÄKIVALTA

Hyvä otsikko? Ainakin se kertoo asiasta jota en pätkääkään hyväksy. Asiasta johon olen elämäni aikana kaksi kertaa syyllistynt. Ensimmäinen kerta oli kun suutuspäissäni annoin tuolloin kolmevuotiaalle pojalleni ns. luunapin.

Jälkimmäisestä kerrasta ei ole niin kauaa aikaa. Silloin vielä molemmat käteni olivat kunnossa – toimintakunnossa. ”Tänäytin” erästä hekilöä joka minuun kävi käsiksi. Poliisikin tuli paikalle, kuvasin – sen poliisi kielsi, kuvasin silti.

KÄTISYYS

Oi voi, tässä juuri tuumasin, että minun täytynee opetella oikeakätiseksi. Olen nimittäin vasenkätinen. Mutku vasen vaan heikentyy päivästä päivään, kipeytyy myös.

SAMA SE?

Naiset ovat hyviä (olen hetero). Mutta niin ovat miehetkin.

Kirjoitin hiljattain: (laitan vapaavuoroon):

Hermafrodiitit huomioitava!

Ei tulisi mieleenikään väittää, etteikö nainen pärjäisi niin juristina, sihteerinä kuin siivoojanakin, siinä missä mieskin.  Tasa-arvo ja yhdenvertaisuus toteutuu ennemmin tai myöhemmin myös urheilussa. Naisia on jo nähty pelaamassa jääkiekkoa miesten sarjassa. Koska nähdään ensimmäinen mies naisten sarjassa. Koska sarjat yhdistetään?
Sukupuoliroolit ovat mennyttä aikaa. Nuoret opettajat ihmettelevät nykyisin mm. sukupuolijakoa tyttöihin ja poikiin. Sukupuolijako on erityisen ongelmallinen lapselle joka ei koe olevansa tyttö tai poika. Lisääntyvässä määrin kouluissa nykyisin mm. urheillaan yhdessä. Eivätkä tekstiilikäsityöt ole mitenkään vain tyttöjen juttu. Onhan jo nähty mm. myyntiinkin pipoja kutoneet pojat.
Sukupuoliroolit näkyvät kaikkialla. Makkaroilla on miesten nimiä: Wilhelmi, Iivari, Eetvartti, jne. Entä sitten karkit: Julia, Marianne, Milka, jne. Aivan, karkkeja on paljon nimetty tyttöjen mukaan – miksi? Selvää on, että tähän on saatava muutos. Onneksi on jo herätty poistamaan myynnistä erilaisilla identiteettisidonnaisilla nimillä nimetyt tuotteet, tai ne on nimetty uudelleen, suukot ja lakut sun muut. Tai ainakin pian nimetään!
Positiivisena seikkana, vaikkei suoranaisesti tämän kirjoituksen aiheeseen liitykään, on pidettävä myös sitä, että vanhemmat voivat antaa lapselle itse keksimänsä nimen. Hyväksyttyjä nykynimiä ovat mm. Kettu (tytölle?) ja Jääkarhu (pojalle?).
Tulevaisuus vaikuttaakin paljon nykyistä paremmalta. Kenenkään enää ole pakko olla tyttö tai poika, nainen tai mies. Saa olla sitä mitä itse haluaa! Asia on ymmärretty myös kirjallisuudessa. Tulevaisuuden kirjoissa päähenkilönä yleensä on henkilö jonka sukupuoli ei ole ilmeinen – mistä sen tietää?
Nykyiseen stereotyyppiseen ajatteluun kuuluvat mm. seuraavanlaiset näkemykset: ”pojat tykkäävät nujuta ja ottaa kontaktia eivätkä ole rytmitajuisia.” – ”Se on jopa vähän säälittävä perustelu: että puolet luokasta olisi turvallisuusriski! Jotain on tosi pahasti pielessä, jos jotkut tai jopa toinen sukupuoli on jatkuvassa vaarassa” [sitaatti: yliopistonlehtori Marja Kokkonen]
Ennen kaikkea sukupuoliroolien poistumisella on merkitystä palkkauksessa. Palkkatasa-arvo voi paremmin toteutua kun ei kiinnitetä huomiota henkilön sukupuoleen. Kaikki tekevät kaikkea ja saavat palkan sen mukaan paljonko työtä on tullut tehdyksi. Jos hommana on tehdä ajattelutyötä niin palkka on sitä suurempi mitä nopeammin ajattelee ja mitä parempi on ajattelun lopputulos. Ruumiillisesta työstä saa palkkaa niin ikään tehdyn työn määrän mukaan. Fyysisestä työstä maksettavaan korvaukseen vaikuttaa mm. se kuinka paljon lopputuloksen saamiseksi on käytetty energiaa.
Kirjotuksen alussa otin kantaa jääkiekkoon. Kyllä se niin on, totta kai, että tulevaisuudessa yhdenvertaisuuden ja tasa-arvon nimissä naiset ja miehet ovat lähtökohtaisesti aina samalla viivalla – lopputulos ratkaisee, ei sukupuoli. Olipa kyse sitten työnteosta, hiihtämisestä, juoksemisesta, painimisesta, nyrkkeilystä, tai mistä tahansa toiminnasta, niin samalla viivalla ovat tulevaisuudessa kaikki – sen paremmin sukupuoli kuin sukupuolettomuus ei tuo kenellekään mitään erityisetuja tai oikeuksia. Eikä etenkään helpotuksia. Onhan se toki hyvä niin?

 

JuhaniVehmaskangas
Pori

Olen "merkillisten tilanteiden mies" (poliisi niin todennut).
Syynä tuohon jossain määrin pidän sitä, että minulla on suuret silmät ja isot korvat - tarkoitan, että näen ja kuulen asioita jotka monilta muilta jäävät huomaamatta. Olen mielestäni jonkinlainen oikeusturva-aktivisti, perusoikeuksien puolustaja.

Monenlaisessa mukana ollut taustavaikuttaja minä olen. Toki vaikutan jossain määrin yhä - ehkä sopivasti, joskus liikaa... mutku...

Lempinimet: ”proffa” ja ”kekkonen”.
ex. "perushullu professori".

p.045-2345936 - www.vehmaskangas.fi
Anonyymi PALAUTE: http://www.vehmaskangas.fi/Ratkaisuja/palaute_US.html

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu