Olympiastadionin todellinen hinta – Suomen sokeat viranomaiset
MOT:n uusinta tuli TV1:stä tänään. Se herätti mielessäni kysymyksen: ovat Suomen viranomaiset sokeita?
Ohjelmasta saattoi havaita, että ulkomaisia työntekijöitä kohdeltiin ala-arvoisesti. Palkat olivat liian pieniä. Palkkojen suhteen todettiin, että ainoa rangaistus on se, että työnantaja voi myöhemmin joutua maksamaan erotuksen.
Jutun mukaan oikeuksiaan vaatineita työntekijöitä oli myös erotettu. Pitäisikö siitä muka ulkomaalaiselle jotain korvata?
Perustuslain 6.1§:ssä säädetään:
”Ketään ei saa ilman hyväksyttävää perustetta asettaa eri asemaan sukupuolen, iän, alkuperän, kielen, uskonnon, vakaumuksen, mielipiteen, terveydentilan, vammaisuuden tai muun henkilöön liittyvän syyn perusteella.”
- Voisiko alipalkkaaminen tai oikeuksiaan vaatineen erottaminen olla syrjintää?
Rikoslain 47 luvan 3§:ssä säädetään:
”Työnantaja tai tämän edustaja, joka työpaikasta ilmoittaessaan, työntekijää valitessaan tai palvelussuhteen aikana ilman painavaa, hyväksyttävää syytä asettaa työnhakijan tai työntekijän epäedulliseen asemaan
1) rodun, kansallisen tai etnisen alkuperän, kansalaisuuden, ihonvärin, kielen, sukupuolen, iän, perhesuhteiden, sukupuolisen suuntautumisen, perimän, vammaisuuden tai terveydentilan taikka
2) uskonnon, yhteiskunnallisen mielipiteen, poliittisen tai ammatillisen toiminnan tai muun näihin rinnastettavan seikan perusteella,
on tuomittava työsyrjinnästä sakkoon tai vankeuteen enintään kuudeksi kuukaudeksi.”
Työnantaja joka ilman painavaa, hyväksyttävää syytä asettaa työntekijän epäedulliseen asemaan!
Jos sama työnantaja maksaa suomalaiselle, tai toiselle ulkomaalaiselle TES:n mukaista palkkaa, ja ulkomaalaiselle pienempää palkkaa niin täyttyykö ehto? Entä jos työntekijä vaatii lainmukaisia etujaan ja hänet sen vuoksi irtisanotaan, täyttyykö ehto?
Näkemykseni on, että kyllä täyttyy, eli kyseessä on syrjintä, jopa työsyrjintä. Miksi rakennusliitto ei asiaa ymmärrä?
Miksi työsuojeluviranomainen on sokea. Miksi muka korvauksena on maksimissaan saamatta jääneen palkan määrä?
Jos Suomessa viranomaiset toimisivat kuten pitää niin tällaista
syrjintää Suomessa tuskin olisi. Miksi siis kuitenkin on?
Edellinen kirjoitukseni: Avoin kirjeeni poliisiministerille…
Puhut täyttä asiaa, ja pukki taitaa olla kaalimaan vartijana, muuten tällaista talousrikollisuuden sormien läpi katsomista on vaikea ymmärtää.
Ilmoita asiaton viesti
Mitkä lie suomalaiset tahot ovat hyötyneet tällaisesta mafiatyylisestä sikailusta ja ketkä lie näiden tahojen juoksupoikina estäneet tehokkaitten lakien säätämisen epäterveen kulttuurin juurimiseksi…?
Ilmoita asiaton viesti
Kyllä mielestäni on jo olemassa tehokkaat lait. Kysymys kuuluu, että miksi niitä ei käytetä. Miksi rikoksia ei tutkita?
-yhden syyn toki tiedän… poliisi ei aina kykene mieltämään mikä kaikki on laitonta syrjintää. Lisäksi sama ongelma pätee ainakin osaan syyttäjistä.
Itse asiassa tuo ”mieltämisongelma” on Suomessa omaksutusta kulttuurista johtuen laajempi ulottuen mm. ammattiliittoihin ja työsuojeluviranomaisiin.
Ilmoita asiaton viesti
Eikös tuossa dokumentissa esimerkiksi selvinnyt, että lainmukaisten palkkojen ja lisien maksamatta jättämisestä seuraa käytännössä maksimissaan se, että kiinni joutuessaan joutuu ne maksamaan.
Siis faktisesti rikoskannattaaaina -tilanne.
Ilmoita asiaton viesti
Aivan noin: ”Palkkojen suhteen todettiin, että ainoa rangaistus on se, että työnantaja voi myöhemmin joutua maksamaan erotuksen.”
Vaikkakin kyseessä on, ainakin minun silmissäni, selvä syrjintä. Kysymys siis kuuluu: miksi ei tehdä rikosilmoituksia/tutkita. Tämä asia ei tullut uutena.
En sitä ihmettele, että ulkomaalainen syrjitty ei ilmoita poliisille jos häntä ei siihen neuvota, mutta miksi ei neuvota? Toisaalta… Varmasti työsuojeluviranomaiset ja poliisikin dokumentin näkivät – mitähän siitä seuraa suomalaisessa ”oikeusvaltiossa”? (mielenkiinnolla odotamme?)
Ilmoita asiaton viesti