Onko 0,87€/tunti riittävä palkka – kenelle. Entä siitä puolet?

Joku hiljattain – en muista kuka – totesi, että Juhani ei tiedä. Oliko hän kenties jopa oikeassa.

Lehdessä 21.6.2021 julkaistu juttu:

Alkuperäinen kirjoitukseni:

Töitä 0,87€/tunti

Onko Suomen sosiaalturva liian hyvä? Noin 10% suomalaisista saa toimeentulotukea. He lienevät suurimmassa kannustinloukussa työllistymisen suhteen.

Kun toimeentulotukea saavassa perheessä joku työllistyy matalapalkkatyöhön, työhön jonne pääseminen ei nosta perhettä pois toimeentulotuelta, niin perhe saa nettohyötynä enintään 150€/kk.

150€/kk merkitsee kokoaikatöissä alle euroa tunnissa. Ilta- ja yölisät yms. ovat tuolloin merkityksettömiä. Ne menevät valtion kassaan.

Aikoinaan työkokeilussa ja vastaavissa sai 9€/päivä, jopa viideltä päivältä viikossa, eli jopa yli 170€/kk. Nykyisin noita töitä saa tehdä enintään neljänä päivänä viikossa – myönnän olevani tuohon ainakin osasyyllinen.

Miten on: olisiko järkevää muuttaa säädäntöä siten, että toimeentulotukea saava saisi aina työllistyessään kohtuullista palkkaa – tarkoitan nyt: rahaa perheensä käyttöön. Vai onko alle euron tuntipalkka köyhälle riittävä lisätulo?

[Totean vielä lopuksi, että Hämeen hallinto-oikeus totesi aikoinaan, että jos toimeentulotukea saava joutuu töissä käymään omalla autolla niin on riittävää, että bensat korvataan, ei huoltoja tms. autoilun kuluja.]

Juhani Vehmaskangas
http://www.vehmaskangas.fi
toimeentulotukiasioiden asiantuntija
Pori, p. 045 2345936

 


 

Hmm. – – – mikä merkitys on verotuksella jos henkilö saa kaikesta huolimatta nettotulona käteen 150€ kuukaudessa?

 

JuhaniVehmaskangas
Pori

Olen "merkillisten tilanteiden mies" (poliisi niin todennut).
Syynä tuohon jossain määrin pidän sitä, että minulla on suuret silmät ja isot korvat - tarkoitan, että näen ja kuulen asioita jotka monilta muilta jäävät huomaamatta. Olen mielestäni jonkinlainen oikeusturva-aktivisti, perusoikeuksien puolustaja.

Monenlaisessa mukana ollut taustavaikuttaja minä olen. Toki vaikutan jossain määrin yhä - ehkä sopivasti, joskus liikaa... mutku...

Lempinimet: ”proffa” ja ”kekkonen”.
ex. "perushullu professori".

p.045-2345936 - www.vehmaskangas.fi
Anonyymi PALAUTE: http://www.vehmaskangas.fi/Ratkaisuja/palaute_US.html

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu