Opiskelijan kannattaa aina nostaa opintolaina ja hakea toimeentulotukea – tiedätkö miksi? (HaOp:t 10.3. 20:42-)
Opiskelija saa opintososiaalisia etuuksina opintorahaa ja opintolainaa. Lisäksi opiskelijalla on yleensä mahdollisuus saada yleistä asumistukea.
Moni opiskelija käy opintojen ohessa töissä ja pärjää työtulojen avulla ihan kohtuullisesti ilman opintolainan nostamista.
Opiskelijan työtulolla on rajat. Jos tuloja on liikaa voi joutua maksamaan opintorahaa takaisin (kuva, SK-verkkolehti 9.3.2020).
On myös opiskelijoita jotka eivät opintojen ohessa töissä käy. Siihen lienee monia syitä.
Sitä pitää ihmetellä, että eivätkö opiskelijat ymmärrä, että jos on riittävät tulot niin oikeutta opintorahaan ei ole.
ASIAAN
Neuvoin taannoin erästä opiskelijaa hakemaan toimeentulotukea vaikka hän ei sitä saa. Hän ei saa toimeentulotukea koska hänen tulonsa: opintoraha ja opintolaina riittävät nippa nappa kattamaan hänen menonsa: perusosa, vuokra, sähkö, vesi.
Tiesin kuitenkin, että asuntoon jossa hän asuu on tulossa remontti siten, että hän joutuu etsimään uuden asunnon ja muuttamaan kesä-heinäkuun vaihteessa. Muuttokin maksaa äkkiä pari kolmesataa euroa. Tänään kysyin häneltä, että mihin päivään saakka hänen opintolainansa on nostettavissa. Se on nostettavissa 31.7.2020 saakka.
Nyt jos hän ei nostaisi opintolainaa, eikä hakisi toimeentulotukea, jonka päätös osoittaa: sinulle jää vielä pari kymppiä kuussa ylimääräistä. Niin mikä olisi hänen tilanteensa kesäkuussa ellei pääsisi kesätöihin? Hänen pitäisi kesällä nostaa nostamatta oleva opintolaina, maksaa sillä muutto ja kesä-ajan eläminen. Opintolaina kannattaakin siis nostaa vaikka sukan varteen säilytettäväksi. Sieltä se on sitten mukava ottaa ja maksaa lainat pois kun opiskelut päättyvät.
Koska kyseinen henkilö on nyt nostanut lainansa ja hakenut toimeentulotukea, vaikkei hän sitä olekaan saanut, niin Kela ei voi lainaa ottaa käyttövaroina huomioon kesäloman aikana, ja Kela maksaa myös muuttokulut koska henkilöllä ei ole opintolainaa nostamatta siten, että muuton voisi sillä maksaa.
KESÄTYÖT PALASTAVAT!
Moni opiskelija varmasti ajattelee, että edellä esitetty ei häntä koske. Hänellä on kesätyöpaikka, joten olkoon laina nostamatta ja toimeentulotuki, jota ei edes saisi, hakematta. Kappas vaan hän sairastuu juuri kesäloman kynnyksellä koronaan – loman alussa alkavaksi sovittu kesätyö pitääkin perua – miten sitten pärjää… no nostaa sen opintolainan!
Voisiko sellaista tapahtua, että opiskelija joutuisi koulumatkalla onnettomuuteen, juuri ennen kesälomaa, ja maksettavaksi tulisivat suuret sairaalalaskut. Onneksi opiskelija saisi tapaturmasta korvauksia, ja lainakin olisi nostamatta, sillä sairaalamaksut olisi mukava maksaa…
Ei mahdotonta liene sekään, että kesätyöpaikka jää saamatta työnantajasta johtuen. Jostain syystä vaan luvattu kesätyö peruuntuu, eikä uutta järjesty. Mutta ei hätää: opiskelija joka ei ole lainaansa nostanut eikä toimeentulotukea hakenut voi kesä-ajaksi nostaa tuon lainansa ja elää sen turvin ”herroiksi hyvillä mielin”.
Kaikenlaista voi elämässä tapahtua. Aina kannattaa ajatella pikkaisen pidemmälle.
Voihan sitä niinkin käydä, että opiskelija loukkaa itsensä pahasti kesälomalla vapaa-aikana, kun rahat ovat loppu, ja opiskelija hakee siksi toimeentulotukea myös sairaanhoitokuluihin, (lue->:) jota ei tietenkään saa koska sai korvauksia. (sai korvauksia tapaturmasta)
Oliko kertomus ymmärrettävissä?
* * *
Linkkejä 10.3. kello 20:43-
Tulojen jaksottaminen, vyöryttäminen, voi joskus olla ongelma. Joitakin oikeuden päätöksiä siitä milloin tuloja ei voida jaksottaa, tai vyöryttää, ainakaan kokonaan, vaan enintään osittain, rajoitetulle ajalle:
1) http://vehmaskangas.fi/toimeentulotuki/Pirkkala_myyntitulo.php
2) http://vehmaskangas.fi/toimeentulotuki/Palkan_jaksottaminen.php
3) http://vehmaskangas.fi/toimeentulotuki/ylijaama.php
4) http://vehmaskangas.fi/toimeentulotuki/Haop26062014.php
Toimeentulotukea kannattaa hakea jos sitä voi saada, hakemisesta itsessään ei ole mitään hyötyä.
Opintolaina tulee nostaa kokonaisuudessaan ja valmistua ajoissa. Tässä riittävä syy: https://www.kela.fi/opintolainahyvitys
Omassa tapauksessani saan ilmaista rahaa 6200€ ja maksan sitten lopun lainan osissa takaisin. Mutta. Lainatut tonnit ovat arvokkaampia kuin takaisin maksettava summa koska inflaatio painelee ohi opintolainan lähes olemattomasta korosta. Että kyllä kelpaa opiskelijan Suomessa elellä.
Ilmoita asiaton viesti
Itse asiassa kirjoitukseni on hivenen puutteellinen. Nimittäin kun hakee toimeentulotukea vaikka sitä ei saisikaan niin tuolloin opiskelijan tulona otetaan huomioon toimeentulotuki,[korjaus 10.3, 13:51: tulona otetaan huomioon opintolaina] nosti sen tai ei. Kun sitten laina tulee otetuksi tulona huomioon niin sitä ei voi myöhemmin ottaa toiseen kertaan huomioon.
Ilmoita asiaton viesti
Mahdollinen ongelma: Ylijäämän vyöryttäminen/jaksottaminen.
-palaan tuolta osin asiaan lähitulevaisuudessa.
Ilmoita asiaton viesti
Tulojen jaksottaminen, vyöryttäminen, voi joskus olla ongelma. Joitakin oikeuden päätöksiä siitä milloin tuloja ei voida jaksottaa, tai vyöryttää, ainakaan kokonaan, vaan enintään osittain, rajoitetulle ajalle:
1) http://vehmaskangas.fi/toimeentulotuki/Pirkkala_myyntitulo.php
2) http://vehmaskangas.fi/toimeentulotuki/Palkan_jaksottaminen.php
3) http://vehmaskangas.fi/toimeentulotuki/ylijaama.php
4) http://vehmaskangas.fi/toimeentulotuki/Haop26062014.php
Ilmoita asiaton viesti
Yksi Kelan omituisimmista ”työnkannustimista” löytyy juuri tuosta tulojen ”vyöryttämisestä” ja vierittämisestä seuraavalle tai jopa useammalle seuraavalle kuukaudelle.
Mitä järkeä työttömän on ottaa vastaan tilapäistä tai osa-aikaista työtä, jos se ei muuta oman elämän arkipäivän kuvioita yhtään parempaan suuntaan kuin työttömyys. Tällaisesta työnteosta hyötyvät vain työnantajat.
Ilmoita asiaton viesti
Saahan siitä sen 20%, heh… Pitäisi tuon säädöksen olla vaikka 50€ + 33%.
Ilmoita asiaton viesti
Eikä kannata sairastua
Ilmoita asiaton viesti