Piispa Teemu Laajasalo: Juhani Vehmaskangas on itsekäs ja moraaliton
”PIISPA Teemu Laajasalon Helsingin Sanomissa julkaistu mielipidekirjoitus koronarokotteesta on saanut ihmisiä eromaan kirkosta.”
Kuulutko sinä kanssani samaan ryhmään? Oletko itsekäs ja moraaliton? Voiko, saako, ja onko oikein, että ihmisiä määritellään tuolla tavalla pelkän koronarokote-kannan perusteella?
Ainakin minä aavistin, että Laajasalon vähemmistöä syyllistävä ja moittiva kirjoitus tulisi aiheuttamaan kirkosta eroamisia. Niin myös kävi.
Kari Lumikero kertoi ohjelmassa Flinkkilä & Tastula, että toimittajan työssä hän on aina pyrkinyt olemaan heikomman (vähemmistön) puolella. Sitä hänen mukaansa ovat työnantajatkin edellyttäneet.
Minä ainakin olen hämmästynyt siitä missä määrin meitä rokottamattomia vastaan hyökätään jopa toimittajien ja kirkon toimesta. Vähintään kiusaamisena voi monen toimintaa pitää.
En toki ymmärrä sitäkään, että koronapassin vastustajat häiritsevät passin käyttöönottaneita yrityksiä. Tietämäni mukaan he mm. kirjoittavat ikäviä arvosteluja nettiin ja tekevät turhia pöytävarauksia.
Vaikka minä en olekaan (toistaiseksi) ottanut rokotetta, niin en ole rokotevastainen. En vastusta myöskään koronapassin käyttöä.
Vaikkakin vastavirtaan kulkeminen voi usein kehittää yhteiskuntaa, niin en kykyne näkemään, että nykyisen kaltainen toiminta missään määrin johtaisi positiiviseen kehitykseen.
Poikkeus vahvistaa säännön!
Nykysuomessa on tyypillistä, että syyttäjä ei nosta syytettä jos odotettavissa olisi enintään sakkorangaistus. Koronan suhteen on päätetty toimia toisin: koronatesteistä kieltäytyneitä on haastettu oikeuteen.
On hieno juttu että piispa kerrankin uskalsi sanoa jotain merkityksellistä. On tietysti totta että monet jotka eivät ota rokotustusta aiheuttavat suuren vaaran meille vanhuksille ja muille kanssakulkijoilleen.
Piispahan olisi voinut sanoa mielipiteensä voimakkaamminkin; olisi tuominnut nämä itsekkäät ja moraalittomat ikuiseen helvetin piinaan:)
Ilmoita asiaton viesti
Hienoa, että tuonpuoleisen ja muun olemattoman tietäjä-selittäjät astuvat esim. maallisen lääkeTIETEEN asiantuntijoiden-ja tietäjien rintamaan.
– Elämmehän tutkitun tiedon vuottakin, tolkun ihmisten tieto-ja järkiyhteiskunnassa.
Ilmoita asiaton viesti
Vaikka et vastustaisikaan koronapassin nykykäyttöä, voidaan perustellusti kysyä, miksi näin pienen takia on pitänyt passi perustaa.
Eli, eiköhän sieltä ole piakkoin tulossa paljon laajempia toimenpiteitä. Jos sinulla ei ole passia, ulossulkeminen yhteiskunnasta tulee olemaan jossain vaiheessa faktaa.
Varmaan nämä, HS:n mukaan ”järjestelmällistä sabotaasia” (Antero Mukka) harjoittavat passinvastustajat ajattelevat tähän tapaan:
”Ensin ne tulivat hakemaan kommunistit, enkä puhunut mitään koska en ollut kommunisti.
Sitten ne tulivat hakemaan ammattiyhdistysihmiset, enkä puhunut mitään koska en ollut ammattiyhdistyksessä.
Sitten ne tulivat hakemaan juutalaiset, enkä puhunut mitään koska en ollut juutalainen.
Sitten ne tulivat hakemaan minut, eikä silloin enää ollut ketään joka olisi puhunut puolestani.”»
Eli pienestähän se on aloitettava. Mitä sitten seuraa, kun järjestelmä on saatu pyörimään, on toinen asia.
Ilmoita asiaton viesti
Kuulehan Esko, nyt pelottelet meitä kohtuuttomasti.
Kerro, millaisia seurauksia on tullut oikean passin käytöstä. Onhan sitä käytetty satoja vuosia.
Ilmoita asiaton viesti
Kerro sinä puolestasi millaisia seurauksia on ollut sisäisen passin käytöstä. Vaikkapa Neuvostoliitossa.
Tarkoitatko että koronalla pelottelu on sallittua á la Jukka Nieminen, mutta passilla pelottelu on kohtuutonta.
Ilmoita asiaton viesti
Kuka kissan hännän nostaisi…?
Olen melko varma, ettei piispa Laajasalo ole sanonut Juhani Vehmaskankaasta yhtään mitään. Mikä siinä on, että nykyään niin moni luulee kaiken lukemansa käsittelevän heitä itseään yksilönä?
Ilmoita asiaton viesti
Onpa outoa. Eikö arvostelu kohdistunut siihen joukkoon, johon Vehmaskangas kuuluu?
Ilmoita asiaton viesti
Kysymys kuuluu, mainitsiko piispa Vehmaskankaan nimeltä?
Ilmoita asiaton viesti
Teeskenteletkö yksinkertaista?
Ilmoita asiaton viesti
Ei minun tarvitse teeskennellä, katson maailmaa hyvin yksinkertaisesti. Joko piispa mainitsi, tai sitten Vehmaskangas ravisti hihastaan koulukirjaesimerkin klickbait-otsikosta, jolle ei löydy itse tekstistä mitään katetta.
Ilmoita asiaton viesti
Näköjään ei. Nähdäkseni otsikko täyttää otsikon tehtävän. Herättää mielenkiintoa mutta ei ole totuudenvastainen.
Ilmoita asiaton viesti
Asetamme sitten eri vaatimustason kirjoittajalle. Minusta tekstistä tulee löytyä otsikoinnille katetta. Ei riitä, että se on mahdotonta osoittaa vääräksi.
Ilmoita asiaton viesti
Mielenkiinnolla odotan miten Laajasalo asiaa minulle kommentoi. Kommentoiko lainkaan – saas nähä :-/
Ilmoita asiaton viesti
Miksi kommentoisi, oletko edes hänen hiippakuntansa jäsen?
Ilmoita asiaton viesti
Koska kirjoitin asiasta hänelle tänä aamuna 🙂
Ilmoita asiaton viesti
Ehkä piispa ei tarkoittanut Juhania suoraan, mutta hän varmaan tarkoitti että ihmiset, joilla omatunto on vielä toiminnassa ymmärtävät että viesti on heille tarkoitettu. Juhanihan on tunnetusti ”oikeusturva-aktivisti ja perusoikeuksien puolustaja”.
Varmaan monet tuntevat piston sydämessään ja menevät ottamaan piikin yhteiseksi hyväksi.
Ilmoita asiaton viesti
Ehkä jotkin toimivat noin. Muutama sata kuitenkin päätyi eroamaan kirkosta piispan mielipiteen johdosta. Enemmistä heistä (n.60%) naisia. Mitä se kertoo?
Ilmoita asiaton viesti
Hyvä jos edes jokin saa kiihdytettyä tahtia. Pandemia on ilmeisesti nostanut ihmisillä kuolemanpelon pintaan, kun kirkosta eroamiset näyttäisivät olevan alhaisimmillaan vuosikymmeneen.
Ilmoita asiaton viesti
Ainakin piispa pyrkii omassa viitekehyksessään toimimaan yhteisen hyvän edistämiseksi. Jos se taas karkottaa jonkun pois kirkosta, että eivät pidä piispan puheista lähimmäisenrakkauden vaalimisesta, on kai pelkästään hyvä että poistuvat myrkyttämästä jo muutenkin kammottavan uskonopin yhteisöstä.
Ilmoita asiaton viesti
N. 300 tais olla ”erosaldo?”
Ilmoita asiaton viesti
Sillä ei taida päästä päiviräsäseksi.
Ilmoita asiaton viesti
”Kirkosta erosi eilen tiistaina 336 ihmistä ja maanantaina 242 ihmistä, eli yhteensä kahdessa päivässä kirkon jätti 578 henkilöä. Piispa Laajasalon suorasanainen mielipidekirjoitus julkaistiin Helsingin Sanomissa maanantaina.
Ilmoita asiaton viesti
Kyllä totalitarismin pelko on melkoisen turhaa suomalaisessa yhteiskunnassa.
Ilmoita asiaton viesti
Niin eihän tässä ole kysymys kuin oikeudesta omaan kehoon.
Kyllä valtiovalta ja Hesarin toimittaja osaavat ne päätökset tehdä paremmin kuin ihminen itse. Piispa voi vielä katsoa perään, paimentaa laumaa.
Ymmärtäisin jos kysymys olisi riidattomasti toimivasta rokotteesta joka sammuttaisi epidemian, mutta teho on kyseenalainen sekä pitkällä että lyhyellä tähtäimellä. Ja epidemiahan ei menisi sillä pois olipa rokotuskattavuus mikä tahansa.
Ilmoita asiaton viesti
Et tainnut lukea Laajasalon tekstiä? Hän oli kajoamassa mieleen, ei kehoon. Käsittääkseni ihmisten ajatteluun vaikuttaminen on kirkon olemassaolon tarkoitus. Vai onko se pelkästään maallisen pääoman kumulointi?
Ilmoita asiaton viesti
Kirkon ajatusten ytimessä ei ole syyllistäminen. Ihan kirkon omien oppien mukaan kirjoitus on mielestäni epäkristillinen.
Ilmoita asiaton viesti
Olen kanssasi samaa mieltä. Nykyisin muutenkin on laajalti linjana, että ihmisiä ei pidä syyllistää koska siitä yleensä on enemmän haittaa kuin hyötyä.
Olen tuosta ”ei saa syyllistää” -modernismista jossain määrin eri mieltä. Syyllistäminen on usein (hmm…) hölmöä. Olipa kohteena sitten ryhmä tai yksilö.
Ilmoita asiaton viesti
Puhummeko nyt siitä kirkosta, jonka opin mukaan sen palvoma Jumala määrää rajallisesta rikoksesta (olla palvomatta häntä), ikuisen rangaistuksen?
Ilmoita asiaton viesti
Kirjoitin:”Minä ainakin olen hämmästynyt siitä missä määrin meitä rokottamattomia vastaan hyökätään jopa toimittajien ja kirkon toimesta. Vähintään kiusaamisena voi monen toimintaa pitää.”
Sinä:”Hän oli kajoamassa mieleen, ei kehoon.”
Aivan. Kykenetkö näkemään Laajasalon tekstissä henkisen kiusaamisen elementin?
Toisaalta voisiko moraaliton ja itsekäs ihminen sellaista edes havaita? (en tarkoita sinua).
Ilmoita asiaton viesti
Pidän kysymystäsi outona. Kirkko instituutiona on henkisen kiusaamisen yhteisö. Voiko julmempaa ajatusta ollakaan, kuin että jonkun sadistisen tyrannin palvomatta jättämisestä seuraa iänkaikkinen sanoinkuvaamaton kärsimys? Totta ihmeessä kirkko harjoittaa henkistä kiusaamista. Sehän on sen ydintoimintaa.
Ilmoita asiaton viesti
…Puhumattakaan kaikista, erilaisista, oikian-ja vahvemman uskon suuntauksista ja lahkoista johtohenkilöineen ja matkaystävineen…?!
Ilmoita asiaton viesti
Karinen, tottakai sinulla on oikeus omaan kehoon, mutta ei toisten ja siitä tässä on kysymys. kun mm. sydänsairaat joutuvat odottamaan leikkaukseen pääsyä rokottamattomien vallattuaan tehohoitopaikat.
Ilmoita asiaton viesti
Jokaisen rokottamattoman pitäisi tehdä jotain tällaista: https://vehmaskangas.fi/hoitotahto.jpg
Autoilemaan en niitä henkilöitä suosittele jotka mahdollisesti aiheuttavat kolarin jossa jonkun toisen keho vaurioituu.
Ilmoita asiaton viesti
Annapa lukuja. Ei ole näkynyt julkisuudessa.
Ei kai tehohoitoon tuleva kykene valtaamaan yhtään mitään. Eikös ne ole liian huonossa kunnossa valloituksia ajatellen.
Ilmoita asiaton viesti
Onko Teemu Laajasalosta tulossa tai jopa jo tullut 2020-luvun päiviräsänen, jonka sanomiset saavat ihmiset pakenemaan seurakunnan jäsenyydestä?
Olen ottanut kaksi rokoteannosta, ja eilisen uutisen mukaan minun olisi ensi vuoden alkupuolella nojattava olkapääni neulaan vielä ainakin kertaalleen. Pakko kai tämä latu on hiihtää loppuun asti… tai siis eihän siihen pakota muu kuin oma vastuuntuntoni.
Tunnetaanko tapauksia, joissa rokotuksia vastustava henkilö olisi kokenut yhtäkkisen ”eheytymisen”, ja marssinut suorinta tietä piikityspisteeseen?
Ilmoita asiaton viesti
”Tunnetaanko tapauksia, joissa rokotuksia vastustava henkilö olisi kokenut yhtäkkisen ”eheytymisen”, ja marssinut suorinta tietä piikityspisteeseen?
Julkisuudessa ei tuollaisesta ole kerrottu. Rohkenen kuitenkin olettaa, että tuollaisia tapauksia on ollut, etenkin noilla pop-up -rokotuspisteillä. Kaverien kehotuksesta, ehkä muutenkin.
Kyllä ihmisissä on sellaisiakin jotka toimivat impulsiivisesti.
Ilmoita asiaton viesti
Olen ihmetellyt maailman rikkaiden maiden itsekkyyttä ja minä-ja me ensin asennetta, kun eivät puheistaan huolimatta auta kehitysmaita globaalissa Koronasodassa, joka uhkaa rokottamatta ja hoitamatta ”sieltä kaukaa” meitä täälläkin.
– Tuli myös mieleen vauraan, sivistyneen maailman rokotuskielteiset, kun luin jostakin millä kaikilla peloilla ja ”kauhukuvilla” kehitysmaiden lukutaidottomat vastustavat ja pelkäävät niitä vähäisiäkin rokotusmahdollisuuksia, joita saattaisi olla tarjolla.
(.. Voi mennä potenssi ja voi kuolla 6kk:n kuluttua rokotuksesta jne…)
Ilmoita asiaton viesti
Eikö näitä ” eheytymisiä” ole juuri ollut tuhatmäärin, kun panoksena on ollut pääsy aamuyöksi baariin.
Ilmoita asiaton viesti
Suomessa on nykyään kaksi epäjumalaa yli muiden: sananvapaus ja yksilökeskeisyys. Saa sylkäistä suustaan mitä vaan ajattelematta seurauksia. Yksilön oikeudet ylittävät huolehtimisen muista. Kuitenkaan yksilö ei tule toimeen ilman yhteisöä. Siksi on aiheetonta Vehmaskankaan tavoin loukkaantua piispa Teemu Laajasalon sanoista, saati erota kirkosta. Olisi mielenkiintoista tietää, miten Laajasalon sanoja kritisoivat, jopa sosiaalisessa mediassa vihapuheeksi luokittelevat, toteuttavat lähimmäisenrakkautta omassa elämässään suojaamalla muita koronavirukselta. Nyt kirkosta eronneet kristityt unohtavat, että läpi Raamatun Jumala painottaa heikoista huolehtimisesta. Yksi tapa huolehtia heistä on olla vaarantamatta heidän terveyttään jättämällä ottamatta koronarokotetta tai käyttämättä maskia, jos heidän terveydentilansa ei rokotusta salli. Syöpäsairaana en mielelläni altistuisi koronavirukselle muiden leväperäisyyden vuoksi. Muiden leväperäisyys myös kaventaa elinpiiriäni, vaikka en saisi koronavirusta.
Ilmoita asiaton viesti
”on aiheetonta Vehmaskankaan tavoin loukkaantua piispa Teemu Laajasalon sanoista, saati erota kirkosta. Olisi mielenkiintoista tietää, miten Laajasalon sanoja kritisoivat, jopa sosiaalisessa mediassa vihapuheeksi luokittelevat, toteuttavat lähimmäisenrakkautta omassa elämässään
En minä mielestäni loukkaantunut Laajasalon sanoista vaikka hänen mielipiteensä kyseenalaistinkin. Syy siihen, että kyseenalaistin on mm. se, että Laajasalo ei todellakaan voi tietää miksi en ole rokotetta ottanut.
Tai niin no… kyllä hän sen nyt jo tietää jos on aamulla lähettämäni sähköpostin ehtinyt lukea.
Lähimmäisen rakkautta voi toki toteuttaa merkittävämmin ja jopa paremmin monin tavoin vaikkei rokotetta ottaisikaan – minun mielestäni.
Minulla on sikäli hyvä tilanne, että olen eläkkeellä joten voi viettää aikaani ihan vaan kotona, ellei pakko ole muualle mennä, kuten kauppaan aina joskus (hiljaisina aikoina).
Lähimmäisenrakkautta toteutan jossain määrin auttamalla ihmisiä. Neuvomalla heitä. Tänään lupauduin avustamaan eräässä tunnetussa katoamistapauksessa, maksutta tottakai.
Vastaikkainasettelu: jos saisit päättää kahdesta valiten:
– jatka Juhani hyvä(?) lähimmäistesi auttamista kuten tähänkin saakka, tai;
– mene ja ota koronarokotteet
Minä tekisin vain toisen. Kumpaa suosittelisit?
* * *
Lue: https://fi.surveymonkey.com/r/Z5WD5RK
Vastaa: https://fi.surveymonkey.com/r/Z5WD5RK
Ilmoita asiaton viesti
Kirkko on mukana kaikissa valtiovallan muoti-ilmiöissä elokapinasta rokotteisiin ja kertoo meille mikä on hyvä ja paha, kuka on hyvä ja paha (blogisti siis paha). Kirkko on siis perseestä ja ilmankos ihmiset siitä eroavat.
Kristinuskon pappeineen ja piispoineen kun tulisi olla pienen puolella, syntisen puolella, olla vedenjakaja, koota kansaa, ehkä kannustaa esimerkillä mutta kääntää se toinen poski ihmisen kohdalla joka ei rokotetta ota ja rakastaa häntä kahta kauhiammin ….
Ilmoita asiaton viesti
Ottamatta kantaa piispaan monen kohdalla kysymys on rahasta sillä ansioiden riittäminen voi olla monelle niukkaa ja kirkollisvero esim 50/kk on monelle tuiki tärkeä jo ruokakaupassakin?
Ilmoita asiaton viesti
Pienituloiset eivät maksa kirkollisveroa.
https://evl.fi/tietoa-kirkosta/talous/kirkollisvero
Ilmoita asiaton viesti
Mäkelän esimerkki ei tainnut olla niistä pienituloisimmista. 50 €/kk kerkollisveroa tarkoittanee 2500-4000 €/kk ansioita, seurakunnasta riippuen.
Ilmoita asiaton viesti
Tuosta ”…ansioiden riittäminen voi olla monelle niukkaa…” tein oletuksen, että hän juurikin pienituloisiin viittaa, koska niukoista ansioista kirjoittaa. Ehkä olin väärässä ja hän tarkoitti, että hyvin tienaava tarvitsee kirkollisverot sisäfileen ostamiseen ja sen sellaiseen.
Ilmoita asiaton viesti
En tiedä mitä tarkoitti, mutta tuo esimerkki 50 €/kk kirkollisveroa tarkoittaa että verovelvollisen ansiotulot ovat 2500-4000 €/kk. Siitä lienemme yksimielisiä?
Ilmoita asiaton viesti
Kyllä!
Esim. Luhangan seurakunta perii 3000€/kk. ansiotuloista veroa 606,80 euroa, eli 50.57€/kk.
Lähde: https://eroakirkosta.fi/dynamic/index.php/verolaskuri
Ilmoita asiaton viesti
Useimmissa seurakunnissa (Ev Lut) kirkollisvero on 1,25-2%.
https://www.vero.fi/contentassets/be5e703ff5e34099a2ea2f74a33eaa68/kuntien-ja-seurakuntien-tuloveroprosentit-vuonna-2021.pdf
Ilmoita asiaton viesti
Muuttaako EROA KIRKOSTA -järjestö nyt nimensä muotoon OTA ROKOTE?
”Eroa kirkosta -palvelun toinen perustaja Jori Mäntysalo lähetti tiistaina tiedotteen, jossa hän totesi viestinsä olevan niin ikään: ota rokote.
https://www.kotimaa.fi/artikkeli/piispa-laajasalon-rokotekirjoitus-tuotti-pienen-kirkosta-eroamisten-piikin-eroa-kirkosta-sivusto-heittaa-vastapallon-olemme-samalla-kannalla/
Ilmoita asiaton viesti
Hieno integriteetin osoitus, että kertoo eriävän mielipiteensä, vaikka oma agenda siitä kärsisikin. Hatunnosto Jori Mäntysalolle.
Ilmoita asiaton viesti
Kuitenkin lienee niin, että kaikki terveetkään ’ateistit’ eivät ota rokotetta. Tuota teemaa: ota rokote, ei mielestäni olisi syytä liittää millään tavalla uskontoon saatikka uskottomuuteen 😀 😉
Ilmoita asiaton viesti
Siitähän oli nimenomaan kysymys, että Mäntysalo halusi osoittaa ettei kyse ole uskontokysymykseen liittyvästä asiasta. Juuri siksi nostin hänelle hattua. Opportunistisesti ajatellen hiljaa oleminen olisi kuitenkin voinut tuoda enemmän käyttäjiä hänen palvelulleen.
Ilmoita asiaton viesti
Onhan tuo mielenkiintoista, mutta myös loogista. Kirkosta erotaan ties mistä syistä, mutta Laajasalolle ja Mäntykankaalle nostan hattua, hienoa, että löytyy yhteisymmärrystäkin.
Ilmoita asiaton viesti
Kirkkoon liittyen vaikka vähän aiheesta sivuun, Alfa-teeveessä Ukkolan vieraana oli ystävämme, elämänkatsomustiedon opettaja Arno Kotro ja keskisuomalainen keskustan nuori kansanedustaja ja Arnon opettajakollega Petri Honkonen.
– Aiheena oli elämänkatsomustiedon avaaminen valinnaisesti myös kirkkoon kuuluville oppilaille ja uskonnon/katsomusaineiden opetuksen järjestäminen uudelleen yleisemminkin.
Arno ehdotteli ja perusteli kantojaan hyvin ja järkeen käyvästi, MUTTA nuori opettaja-kansanedustaja osoittautui vanholliseksi kirkkopoliitikoksi ja säilyttäjä-änkyräksi.
Kun Arno esim. sanoi, että kymmenen eri uskonnonopetusryhmän järjestäminen alkaa olla kouluissa, jo opettajavoimienkin saannin takia mahdotonta ja heitti ”uutena ideana”, että laitetaan kaikkien uskontojen opetus yhteen, uuden USKOTOTIEDON nimellä ja säilytetään kaikille vaihtoehtoinen ELÄMÄNKATSOMUSTIETO nykyisellään, niin kepulien Honkonen oli heti huolissaan siitä miten kävisi ”omalle uskonnolle…?”
Ilmoita asiaton viesti
”Kirkossa on jouduttu muutamaan otteeseen rajoittamaan ihmisten kaikkein tärkeimpiä hetkiä. On kohtuutonta estää ihmisten yhteinen suru, mittailla turvavälejä hautajaisissa tai antaa ohjeita siitä, kuka saa kuivailla surevan lesken kyyneliä. Erityisen iso huoli on niistä ihmisistä, joilla on jo valmiiksi mennyt huonosti ja nyt menee vielä huonommin”, Laajasalo taustoitti syytä mielipidekirjoitukselleen. (HS)
Ilmoita asiaton viesti