Pitäisikö äidinkielenään ruotsia puhuvien palkkoja laskea vai suomenkielisten palkkoja nostaa

Koronan myötä on esitetty vaatimuksia siitä, että koronapotilaiden kanssa työskentelevien henkilöiden palkkoja pitäisi nostaa. Vaatimusta on perusteltu mm. sillä, että korona vaarantaa terveyden, mikä on totta. Pahimmassa tapauksessa korona johtaa kuolemaan.

Miesten riski sairastua, ja myös kuolla, koronaan on huomattavasti naisia suurempi. Asiasta tarkemmin blogissa: Pasi Vuokko; Miehille kuolema, naisille tasa-arvo. Pitäisikö se ottaa huomioon, eli korottaa miesten palkkoja suhteessa enemmän?

Mikäli palkkauksessa aletaan tämänhetkistä enemmän ottaa huomioon työntekijän riski (Toimi Kankaanniemen blogi) sairastua, loukkaantua, tai jopa kuolla töitä tehdessään, tai työnteon seurauksena,  niin pitäisikö siinä tapauksessa palkkauksessa ottaa huomioon myös työntekijän äidinkieli?

Ruotsinkielisten tapaturman ja kuoleman riski on tunnetusti pienempi kuin suomenkielisillä. Eikö se olisi peruste maksaa ruotsinkielisille pienempää palkkaa?  He tulevat todennäköisesti nauttimaan eläkkeestäkin pidempään. Olisiko oikein jopa nostaa ruotsinkielisten eläke-ikää?

Tutkimuksesta: ”suomenkielisten indeksilukuun (100) verrattuna ruotsinkielisten tapaturmasuhde oli selvästi pienempi, 62 (tapaturmat 1 000 työntekijää kohti). Työolosuhteet, ammatit, luonnonolot ja raportointi eivät eroa kieliryhmien välillä.” sekä: ”Tutkijat pyrkivät selittämään tapaturmien kieliryhmäeroa suomenruotsalaisten läheisillä suhteilla Ruotsiin, jossa kuolemaan johtaneita työtapaturmia sattuukin paljon vähemmän kuin Suomessa (2,9 vs 4,2/100 000 työntekijää kohti).”  sekä; ”suomenruotsalaiset miehet siirtyvät siis työkyvyttömyyseläkkeelle, yksilölliselle varhaiseläkkeelle ja työttömyyseläkkeelle merkitsevästi vähemmän kuin suomenkieliset.”

Ruotsinkielisille siis sattuu vähemmän työtapaturmia. He elävät pidempään ja ovat muutenkin terveempiä. Onko se asia joka pitäisi ottaa palkassa huomioon? Samaan tapaan pitäisi tottakai ottaa huomioon miesten suurempi riski sairastua ja kuolla koronaan.

Tutkimus kokonaisuudessaan. Klik. 

Anonyymi palaute. Klik. 

Vapaavuorossa: https://vapaavuoro.uusisuomi.fi/juhanivehmaskangas/matkan-varrelta-eli-valikoituja-hetkia-elamastani/

 

 

JuhaniVehmaskangas
Pori

Olen "merkillisten tilanteiden mies" (poliisi niin todennut).
Syynä tuohon jossain määrin pidän sitä, että minulla on suuret silmät ja isot korvat - tarkoitan, että näen ja kuulen asioita jotka monilta muilta jäävät huomaamatta. Olen mielestäni jonkinlainen oikeusturva-aktivisti, perusoikeuksien puolustaja.

Monenlaisessa mukana ollut taustavaikuttaja minä olen. Toki vaikutan jossain määrin yhä - ehkä sopivasti, joskus liikaa... mutku...

Lempinimet: ”proffa” ja ”kekkonen”.
ex. "perushullu professori".

p.045-2345936 - www.vehmaskangas.fi
Anonyymi PALAUTE: http://www.vehmaskangas.fi/Ratkaisuja/palaute_US.html

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu