Pitäisikö äidinkielenään ruotsia puhuvien palkkoja laskea vai suomenkielisten palkkoja nostaa
Koronan myötä on esitetty vaatimuksia siitä, että koronapotilaiden kanssa työskentelevien henkilöiden palkkoja pitäisi nostaa. Vaatimusta on perusteltu mm. sillä, että korona vaarantaa terveyden, mikä on totta. Pahimmassa tapauksessa korona johtaa kuolemaan.
Miesten riski sairastua, ja myös kuolla, koronaan on huomattavasti naisia suurempi. Asiasta tarkemmin blogissa: Pasi Vuokko; Miehille kuolema, naisille tasa-arvo. Pitäisikö se ottaa huomioon, eli korottaa miesten palkkoja suhteessa enemmän?
Mikäli palkkauksessa aletaan tämänhetkistä enemmän ottaa huomioon työntekijän riski (Toimi Kankaanniemen blogi) sairastua, loukkaantua, tai jopa kuolla töitä tehdessään, tai työnteon seurauksena, niin pitäisikö siinä tapauksessa palkkauksessa ottaa huomioon myös työntekijän äidinkieli?
Ruotsinkielisten tapaturman ja kuoleman riski on tunnetusti pienempi kuin suomenkielisillä. Eikö se olisi peruste maksaa ruotsinkielisille pienempää palkkaa? He tulevat todennäköisesti nauttimaan eläkkeestäkin pidempään. Olisiko oikein jopa nostaa ruotsinkielisten eläke-ikää?
Tutkimuksesta: ”suomenkielisten indeksilukuun (100) verrattuna ruotsinkielisten tapaturmasuhde oli selvästi pienempi, 62 (tapaturmat 1 000 työntekijää kohti). Työolosuhteet, ammatit, luonnonolot ja raportointi eivät eroa kieliryhmien välillä.” sekä: ”Tutkijat pyrkivät selittämään tapaturmien kieliryhmäeroa suomenruotsalaisten läheisillä suhteilla Ruotsiin, jossa kuolemaan johtaneita työtapaturmia sattuukin paljon vähemmän kuin Suomessa (2,9 vs 4,2/100 000 työntekijää kohti).” sekä; ”suomenruotsalaiset miehet siirtyvät siis työkyvyttömyyseläkkeelle, yksilölliselle varhaiseläkkeelle ja työttömyyseläkkeelle merkitsevästi vähemmän kuin suomenkieliset.”
Ruotsinkielisille siis sattuu vähemmän työtapaturmia. He elävät pidempään ja ovat muutenkin terveempiä. Onko se asia joka pitäisi ottaa palkassa huomioon? Samaan tapaan pitäisi tottakai ottaa huomioon miesten suurempi riski sairastua ja kuolla koronaan.
Tutkimus kokonaisuudessaan. Klik.
Vapaavuorossa: https://vapaavuoro.uusisuomi.fi/juhanivehmaskangas/matkan-varrelta-eli-valikoituja-hetkia-elamastani/
Kannattaa siis osata ruotsia, jose se kerran estää tapaturmia ja pidentää ikää?
Eikä tietenkään ole syytä rangaista niitä, jotka osaavat ja viitsivät elää ihmisiksi, vaan mieluummin koettaa saada samoja hyveitä/hyviä käytäntöjä siirrettyä suomalaisäijille.
En kyllä ymmärrä noita höpinöitä yhteyksistä Ruotsiin. Kellä on, kellä ei. Eivät ne koko ryhmää selitä.
Ilmoita asiaton viesti
Ruotsin opiskelu ei auta. Sen pitäisi olla äidinkieli. Eroja varmaan on myös muiden kielten suhteen.
”Kieli on enemmän kuin kommunikointiväline, mutta kielen psykolingvistinen teoria ei sovellu esimerkiksi itsemurhien esiintymisen eron selittämiseen. Kieli identifioi sitä puhuvan väestön vähemmistöksi, jolla on oma tapansa jäsentää maailmaansa ja ihmissuhteitaan. Nämä toistaiseksi tuntemattomat ”tavat” selittänevät terveys- ja kuolleisuus eroja.”
Ilmoita asiaton viesti
No mitä jos kansalainen puhuu äidinkielenään ruotsia vaikka virallisesti onkin suomenkielinen. Sellaisia on täällä lounaisrannikolla paljon.
Mitenkäs näiden työtapaturmia ja ansionkehitystä pitäisi arvioida vai pitäisikö mitenkään?
Ilmoita asiaton viesti
Tutkimuksen mukaan nimenomaan äidinkieli on merkitsevä tekijä. Toisaalta, kuten toisessa kommentissani viittasin, niin tilanne voi olla varsin erilainen jos työntekijän äidinkieli on vaikkapa venäjä tai somalikieli.
Ilmoita asiaton viesti
Sehän on vain hyvä asia, ja kotiin päin kaikille muille, jos ruotsinkieliset pysyvät kauemmin työelämässä, tienaamassa rahaa ja maksamassa veroja.
Ilmoita asiaton viesti
Aivan. Olet oikeassa!
Työnantajille, ja kaikille, olisi etua siitä, että työntekijöistä mahdollisimman monen äidinkieli olisi ruotsi.
Työntekijöillä olisi vähemmän sairauspoissaoloja. Toiminta olisi siis kustannustehokkaampaa.
Saattaisi tuossa mielessä olla järkevää jopa maksaa ruotsinkielisille pikkaisen parempaa palkkaa. Tosin laki ei sitä salli.
Ilmoita asiaton viesti
”Eikö se olisi peruste maksaa ruotsinkielisille pienempää palkkaa? He tulevat todennäköisesti nauttimaan eläkkeestäkin pidempään. Olisiko oikein jopa nostaa ruotsinkielisten eläke-ikää?”
https://puheenvuoro.uusisuomi.fi/juhanivehmaskangas/pitaisiko-aidinkielenaan-ruotsia-puhuvien-palkkoja-laskea-vai-suomenkielisten-palkkoja-nostaa/
Ilmoita asiaton viesti