Pieniä PK-sektorin yrityksiä uhkaavat korona-konkurssit ELY-tuen ehdoista johtuen
Korona johtaa PK-sektorin pienyritysten konkursseihin
Suomen hallitus jakaa ”avokätisesti” tukea yrityksille jotta korona-ongelmista selvitään. Yksinyrittäjä voi saada tukea 2000 euroa. Yksinyrittäjä hakee tukea kunnalta. ”Suomessa on runsaat 260 000 yritystä, jotka työllistävät alle kymmenen henkilöä. Näistä yksinyrittäjiä on noin 200 000. ” Yrittäjäjärjestö toteaa: ”Tarvitaan miljardiluokan suoraa tukea eikä vain lainaa. Jotta suuri konkurssiaalto vältetään, julkisen vallan pitää ottaa hoitaakseen pahimman kriisin ajaksi yrittäjien ja työnantajien sosiaaliturvamaksut eli YEL-, TyEL- JA MYEL-maksut, työttömyysvakuutusmaksut ja sosiaaliturvamaksut.”
Kuva lisätty 8:53 (kuva on linkki)
PK-sektorin pienet yritykset
Suurimmissa ongelmissa tulevat olemaan pienet PK-sektorin yritykset. Se johtuu tuen saannille asetetuista ehdoista: ”Avustusta myönnetään tilanneanalyysin tekemiseen tai kehittämistoimenpiteisiin, eli tuen saanti edellyttää, että yritysten tulee pyrkiä uudistumaan ja vahvistamaan osaamistaan.”
Yksinyrittäjä voi saada kunnalta kaksi tonnia. Sen sijaan erityisehtoja asetetaan jos yrittäjä ei ole yksinyrittäjä vaan hänellä on yksikin työntekijä, vaikka osa-aikainen (4h/viikko) – tuolloin tukea voi saada tilanneanalyysin tekemiseen tai kehittämistoimenpiteisiin. Onko tilanneanalyysistä hyötyä kun liikevaihdon tilapäisen alenemisen, tai peräti loppumisen, syy on tiedossa? Entä onko mieltä vaatia tuen saamiseksi yrityksen kehittämistä – voiko kaikkia yrityksiä kehittää, onko kehittäminen aina ylipäätään järkevää ja kannattavaa?
Parturi-kampaaja, kuntosaliyrittäjä, kahvilanpitäjä, jne.
Miten tuollaista yritystä kehittää – jos yritys on tähän saakka hyvin toiminut, asiakkaita on ollut, ja työntekijöitäkin on ollut palkattuina, niin miten toimintaa voi järkevästi kehittää? Tarjoamalla toiminnan oheen TV:n katselumahdollisuuden?
Kuntosaliyrittäjä voi tottakai ainakin suunnitella, että järjestetään jatkossa ryhmäliikuntaa enemmän ja käydään pihallakin lenkillä, niin jopas toiminta kehittyy – no ainakin olisi idea ja voisi saada tukea? Tai joo… yölläkin auki, siinäpä kehitysidea!
Mielestäni nyt pitäisi lähtökohtana olla, että jos yritystoiminta on ollut kannattavaa, niin tuettaisiin sitä, että yrittäjä voi jatkaa toimintaansa entisenlaisena koronaepidemian aiheuttamista ongelmista huolimatta, ilman että vaaditaan erityisiä analyysejä tai kehittämistoimenpiteitä.
Kehitys kehittyy
Jotenkin pidän itsestään selvänä, että jokainen yrittäjä pyrkii jatkuvasti pysymään ajan hermolla. Jokainen yrittäjä kehittää yritystään koko yritystoiminnan ajan tarpeen mukaan. Ei siitä ole hyötyä, että tuen saamiseksi pitää yht’äkkiä alkaa tekemään tilanneanalyysejä ja pakkokehittämään hyvin toiminuttta yritystä, jolla on tilapäisiä taloudellisia korona-ongelmia.
”Tuki myönnetään yksinyrittäjän toiminnan harjoittamisesta johtuvien menojen kattamiseen.” – ”Yksinyrittäjäksi määritellään yrittäjä tai ammatinharjoittaja, jolla ei ole palveluksessaan palkattua työvoimaa, mukaan lukien freelanceryrittäjät.”
Miksi PK-sektorin pienyritys ei voi saada tukea vastaavilla ehdoilla?
Vuokranalennuksista apua?
Pienen PK-yrityksen tilanne voi käytännössä olla sellainen, että koko liiketoiminta on koronasta johtuen keskeytyksisssä. Kuitenkin kulut, kuten vuokra, juoksevat. Onneksi vuokranantajat ovat tulleet vastaan. Mutta mikä on tilanne niillä yrittäjillä joiden vuokranantaja on pienehkö, ehkä yksityinen taho, jonka tuloina ovat vain vuokratulot, ja maksettavina mm. vastikkeet. Millä resursseilla tuollainen vuokranantaja alentaa perimiään vuokriaan. Saako hän ELY-tukea toimintansa kehittämiseen, vai riittääkö kunnan kaksi tonnia ja työttömyyskorvaus, ja kuinka pitkäksi aikaa?
Niin, muuten, jos vuokranantaja on yksityishenkilö, niin mitä korvauksia hän voi saada jos jättää vuokrat perimättä?
u
Marjanpoimintaan vaan ja tuet vastikkeellisiksi.
Ilmoita asiaton viesti
Voitaisiinko sen sijaan, että yrittäjät lähtevät marjanpoimintaan heille ohjata verovaroja: https://vapaavuoro.uusisuomi.fi/laurioinonen/avustusrahat-kunnille-ihmisten-perustarpeisiin/#comment-128421
Ilmoita asiaton viesti
Mihis niitä verovaroja töitä tekevä tarvitsisi vai jätetäänkö marjat maahan??
Ilmoita asiaton viesti
Millaiseksi muodostuu mansikan ja mustikan hinta jos pääosa niistä jää keräämättä?
Ilmoita asiaton viesti
Tarkoitatko siis,että yrittäjät eivät aijo mennä keräämään niitä marjoja vaan makoilevat kotona ilman tuloja?
Ilmoita asiaton viesti
Jos yrittäjäpariskunnan marjatilalla on normaalikesänä 25 poimijaa niin suurenko osan sadosta kahdestaan pelastavat, kun muitakin töitä tiloilla on tehtävä. Pelkästään poimintaan ei voi keskittyä.
”Utajärveläisen Tervakankaan Marjatilan yrittäjä Kalle Vimpari ei tiedä, kuka tilan mansikat ensi kesänä poimii. Viime vuosina poimintatyössä on ollut noin 25 ukrainalaista.
– Jo touko-kesäkuussa tarvitsisimme taimien istuttajia. Pakko tässä on valmistautua kauteen, mutta mitään varmuutta työvoimasta ei ole. Itsepoimintaa on markkinoitava, mutta kuka tietää, millainen tilanne on mansikoiden kypsyessä. Uskaltavatko asiakkaat tulla?”
Ilmoita asiaton viesti
Kysyn uudestaan..meinaako esim. Ravintolayrittäjät sekä kuntosaliyrittäjät jäädä kotiin sohvalle makoilemaan eikä lähde poimimaan niitä marjoja?
Mikäli näin,niin pitää muuttaa se yrittäjien työttömyyskorvaus vastikkeelliseksi aivan kuten kokoomus yrittäjien äänenä on tahtonut.
Ilmoita asiaton viesti
Hyvä ja ajantasalla oleva kirjoitus. Ei mitään lisättävää.
T. Yrittäjä
Ilmoita asiaton viesti
Ennen punikki kuolee ennenkuin auttaa verenimijäkapitalistia. Jokainen työnantaja on määritelmällisesti riistäjä.
Ilmoita asiaton viesti
Jos palkansaajia olisi vähemmän niin tottakai pitäisi tulonsiirtoja olla enemmän, jotta turvattaisiin yrittäjille yrittäjätulot – siihen suuntaan nyt mennään.
Siitä toki seuraa myös ongelmia, kuten miten saada aika kulumaan pienten korvausten turvin…
Suosittelen katsomaan: https://www.telsu.fi/rikkaat+ja+rahattomat
– etenkin viimeisin jakso 3/10.
Ilmoita asiaton viesti
No työnantajille ei ole yhtään ikävää vaikka robotit tekisivät kaikki työt (niinkuin ennen pitkää tulee tapahtumaankin). Ei duunareita sen takia kannata työllistää että voisivat ostaa tavaroita.
Yksittäiselle kapitalistille asetetaan tuollaisessa ajattelussa aivan liian laajoja tavoitteita.
Mutta puuttuuhan se logiikka muutenkin marksismi-leninismistä samalla tavoin kuin ilmastonmuutosajattelustakin.
Ilmoita asiaton viesti
2000 euroa kuulosti valmiiksi vittuilulta kunnes huomasin että kommandiittiyhtiö jossa on kaksi äänivaltaista yhtiömiestä ei sitä ilmeisesti voikaan saada. Toisaalta Elyltä ei saane myöskään tukea jos ei ole työntekijää vaan vain pari yrittäjää. Tällaiseen ei ole kukaan toistaiseksi osannut vastata.
Työmarkkinatukea 740 eur – verot ajattelin kuitenkin hakea jos sattuisi saamaan. Vajaa 600 eurolla ruokkii mainosti muksut ja itsensä, maksaa sähkölaskut, vakuutukset yms. samalla kun lukee kehuja miten hallitus kyllä pitää huolen mikroyrittäjistä joiden myynti romahti.
Ilmoita asiaton viesti
Siellä olisi maatiloilla hommia odottamassa. Sinne vaan ettei tulot tipu.
Ilmoita asiaton viesti
Näin on, en epäile etteikö jollain konstilla pärjättäisi.
Olin 5 vuotta ja 10 kiloa sitten hernepellolla jeesaamassa ja meinas kyllä silloinkin fysiikka loppua kesähelteellä, raskainta duunia mitä tiedän ja illalla särki sellaisetkin lihakset joita ei tiennyt olevan olemassakaan. Mutta äkkiähän siihen tottuu ja fysiikka kohenee.
Ilmoita asiaton viesti
Kyllä..monipuolinen etu siis asiassa
Ilmoita asiaton viesti
YRITTÄJÄN NÄKEMYS TUEN EHDOISTA: https://www.yrittajat.fi/uutiset/623816-yrittaja-laukoo-twitterissa-suorat-sanat-ely-tuesta-tilanneanalyysiin-ei-tarvita#73cdefc0
Ilmoita asiaton viesti