Pieniä PK-sektorin yrityksiä uhkaavat korona-konkurssit ELY-tuen ehdoista johtuen

Korona johtaa PK-sektorin pienyritysten konkursseihin

Suomen hallitus jakaa ”avokätisesti” tukea yrityksille jotta korona-ongelmista selvitään. Yksinyrittäjä voi saada tukea 2000 euroa. Yksinyrittäjä hakee tukea kunnalta. ”Suomessa on runsaat 260 000 yritystä, jotka työllistävät alle kymmenen henkilöä. Näistä yksinyrittäjiä on noin 200 000. ” Yrittäjäjärjestö toteaa: ”Tarvitaan miljardiluokan suoraa tukea eikä vain lainaa. Jotta suuri konkurssiaalto vältetään, julkisen vallan pitää ottaa hoitaakseen pahimman kriisin ajaksi yrittäjien ja työnantajien sosiaaliturvamaksut eli YEL-, TyEL- JA MYEL-maksut, työttömyysvakuutusmaksut ja sosiaaliturvamaksut.”

Kuva lisätty 8:53 (kuva on linkki)

PK-sektorin pienet yritykset

Suurimmissa ongelmissa tulevat olemaan pienet PK-sektorin yritykset. Se johtuu tuen saannille asetetuista ehdoista: ”Avustusta myönnetään tilanneanalyysin tekemiseen tai kehittämistoimenpiteisiin, eli tuen saanti edellyttää, että yritysten tulee pyrkiä uudistumaan ja vahvistamaan osaamistaan.”

Yksinyrittäjä voi saada kunnalta kaksi tonnia. Sen sijaan erityisehtoja asetetaan jos yrittäjä ei ole yksinyrittäjä vaan hänellä on yksikin työntekijä, vaikka osa-aikainen (4h/viikko) – tuolloin tukea voi saada tilanneanalyysin tekemiseen tai kehittämistoimenpiteisiin. Onko tilanneanalyysistä hyötyä kun liikevaihdon tilapäisen alenemisen, tai peräti loppumisen, syy on tiedossa? Entä onko mieltä vaatia tuen saamiseksi yrityksen kehittämistä – voiko kaikkia yrityksiä kehittää, onko kehittäminen aina ylipäätään järkevää ja kannattavaa?

Parturi-kampaaja, kuntosaliyrittäjä, kahvilanpitäjä, jne.

Miten tuollaista yritystä kehittää – jos yritys on tähän saakka hyvin toiminut, asiakkaita on ollut, ja työntekijöitäkin on ollut palkattuina, niin miten toimintaa voi järkevästi kehittää? Tarjoamalla toiminnan oheen TV:n katselumahdollisuuden?

Kuntosaliyrittäjä voi tottakai ainakin suunnitella, että järjestetään jatkossa ryhmäliikuntaa enemmän ja käydään pihallakin lenkillä, niin jopas toiminta kehittyy – no ainakin olisi idea ja voisi saada tukea? Tai joo… yölläkin auki, siinäpä kehitysidea!

Mielestäni nyt pitäisi lähtökohtana olla, että jos yritystoiminta on ollut kannattavaa, niin tuettaisiin sitä, että yrittäjä voi jatkaa toimintaansa entisenlaisena koronaepidemian aiheuttamista ongelmista huolimatta, ilman että vaaditaan erityisiä analyysejä tai kehittämistoimenpiteitä.

Kehitys kehittyy

Jotenkin pidän itsestään selvänä, että jokainen yrittäjä pyrkii jatkuvasti pysymään ajan hermolla. Jokainen yrittäjä kehittää yritystään koko yritystoiminnan ajan tarpeen mukaan. Ei siitä ole hyötyä, että tuen saamiseksi pitää yht’äkkiä alkaa tekemään tilanneanalyysejä ja pakkokehittämään hyvin toiminuttta yritystä, jolla on tilapäisiä taloudellisia korona-ongelmia.

Yksinyrittäjä saa tukea

”Tuki myönnetään yksinyrittäjän toiminnan harjoittamisesta johtuvien menojen kattamiseen.” – ”Yksinyrittäjäksi määritellään yrittäjä tai ammatinharjoittaja, jolla ei ole palveluksessaan palkattua työvoimaa, mukaan lukien freelanceryrittäjät.”

Miksi PK-sektorin pienyritys ei voi saada tukea vastaavilla ehdoilla?

Vuokranalennuksista apua?

Pienen PK-yrityksen tilanne voi käytännössä olla sellainen, että koko liiketoiminta on koronasta johtuen keskeytyksisssä. Kuitenkin kulut, kuten vuokra, juoksevat. Onneksi vuokranantajat ovat tulleet vastaan. Mutta mikä on tilanne niillä yrittäjillä joiden vuokranantaja on pienehkö, ehkä yksityinen taho, jonka tuloina ovat vain vuokratulot, ja maksettavina mm. vastikkeet. Millä resursseilla tuollainen vuokranantaja alentaa perimiään vuokriaan. Saako hän ELY-tukea toimintansa kehittämiseen, vai riittääkö kunnan kaksi tonnia ja työttömyyskorvaus, ja kuinka pitkäksi aikaa?

Niin, muuten, jos vuokranantaja on yksityishenkilö, niin mitä korvauksia hän voi saada jos jättää vuokrat perimättä?

 

u

JuhaniVehmaskangas
Pori

Olen "merkillisten tilanteiden mies" (poliisi niin todennut).
Syynä tuohon jossain määrin pidän sitä, että minulla on suuret silmät ja isot korvat - tarkoitan, että näen ja kuulen asioita jotka monilta muilta jäävät huomaamatta. Olen mielestäni jonkinlainen oikeusturva-aktivisti, perusoikeuksien puolustaja.

Monenlaisessa mukana ollut taustavaikuttaja minä olen. Toki vaikutan jossain määrin yhä - ehkä sopivasti, joskus liikaa... mutku...

Lempinimet: ”proffa” ja ”kekkonen”.
ex. "perushullu professori".

p.045-2345936 - www.vehmaskangas.fi
Anonyymi PALAUTE: http://www.vehmaskangas.fi/Ratkaisuja/palaute_US.html

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu