Poliisi: pienissä kunnissa prosentuaalisesti enemmän nuoria rikollisia kuin suurissa kunnissa

YLEn Lounais-Suomen alueuutiset (4:09-) kertoi tänään, että pienissä kunnissa nuorilla on suhteellisesti enemmän rikoksia kuin suurten kuntien nuorilla.

Ainakaan minulle tuo ei ollut yllätys. Totta: poliisin lausuma koskee liikennerikkomuksia, eli ”mitättömiä rikoksia”.

Rikostentekijöiden etnistä taustaa ei saa kirjata. Rikoksentekijän asuinpaikka sen sijaan kirjataan aina. Olisikin mielenkiintoista tietää päteekö tuo pienten kuntien nuorten suurempi osuus myös todellisiin rikoksiin – mitä luulet?

Voidaanko rikosten määrään vaikuttaa?

Minulla kun on sellainen tuntuma, että esim, rattijuopumuksiin syyllistytään huomattavasta suuremmissa määrin syrjäseuduilla kuin kaupungeissa, siis suhteellisesti, riippumatta ikäluokasta. Tuohon on käsitykseni mukaan ainakin kaksi selittävää syytä: syrjäseuduilla on vähemmän poliiseja, joten kiinnijäämisriski on pienempi. Syrjäseuduilla on pidemmät matkat kuljettavina, joten taksikyyti kotiin on kallis. Kaupunkiseudulla moni kulkee kapakkaankin kävellen. Jos meneekin taksilla niin kyppi pari ei ole yhtä kova hinta kuin yli viisikymppiä.

Entä sitten vakavat väkivaltarikokset. Taitavat nekin olla suhteellisesti yleisempiä syrjäseuduilla. Siellä kun päihteitä käytetään ja riitaannutaan kotioloissa. Ei ole järjestysmiestä poistamassa hurjistunutta ”baarista” vaan hän voi vaikka autoilla aseen tahi joskin astalon hakemaan, ellei sellainen satu auton perässä olemaan mukana. Millaisille alueille ampuma-aserikokset suhteellisesti keskittyvät? Entä ovatko tappelut syrjäseuduilla pidempikestoisia, ja seuraamuksiltaan pahempia, kuin alueilla joille poliisi ehtii nopeasti?

Olisiko asialle mahdollista tehdä jotain? Jos niin mitä?
Tottakai olisi, mutta miksi mitään tehtäisiin, se maksaisi liikaa!

JuhaniVehmaskangas
Pori

Olen "merkillisten tilanteiden mies" (poliisi niin todennut).
Syynä tuohon jossain määrin pidän sitä, että minulla on suuret silmät ja isot korvat - tarkoitan, että näen ja kuulen asioita jotka monilta muilta jäävät huomaamatta. Olen mielestäni jonkinlainen oikeusturva-aktivisti, perusoikeuksien puolustaja.

Monenlaisessa mukana ollut taustavaikuttaja minä olen. Toki vaikutan jossain määrin yhä - ehkä sopivasti, joskus liikaa... mutku...

Lempinimet: ”proffa” ja ”kekkonen”.
ex. "perushullu professori".

p.045-2345936 - www.vehmaskangas.fi
Anonyymi PALAUTE: http://www.vehmaskangas.fi/Ratkaisuja/palaute_US.html

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu