Poliisin ATK-osaaminenkin on joskus ihan onnetonta. Kiltisti sanottuna
Aivan. Asia on kuten otsikossa totean: Poliisin osaaminen on joskus ihan onnetonta. Kiltisti sanottuna. Ongelma: mitä siinä voi tavallinen kiltti kansalainen tehdä kun poliisi ei tutki koska: a) ei osaa b) ei ymmärrä c) ei muuten vaan halua d) …
Kaikkea sitä tuleekin jopa ministerille ehdottaneeksi. Onko kukaan muu koskaan syyllistynyt samaan? Mutta niin se vaan on, että poliisin pitäisi nykyaikana jotain osata, ja vielä enemmän tietää. Tietää enemmän kuin tavan tallaaja, ja osatakin. Eikö?
Kyllä. Olen sitä mieltä, että ottaen huomioon tässäkin jutussa nyt esittämäni olen sitä mieltä, että olisi ihan paikallaan, että poliisi saisi tähänkin asiaan liittyvää koulutusta. Eikä tämä suinkaan ole ainoa asia missä poliisi koulutusta tarvitsee.
Mieleni tekisi julkistaa jopa nimiä. Mutta jätän sen tekemättä. Elän toivossa, että tutkinta onnistuu kuten pitää – ja jos poliisille tulee jonkinlaisia ongelmia niin tokihan he voivat matkan varrella kysyä minulta vinkkiä – vai voisiko poliisi niin tehdä?
Ehkä poliisille opetetaan: jos ette pysty tutkimaan (=osaa) niin päättäkää esitutkinta.
Älkää keneltäkään neuvoa kysykö.
Ja valitettavasti niin se yleensä menee, että kun poliisi päättää: ei tutkita, niin kansalainen luottaa, siinä se.
Sillä niinhän se usein on, no jaa – silloin tällöin, että vaikka rikos on tapahtunut niin poliisi ei sitä ymmärrä, ellei asiaa rautalangasta väännä. Sitten on näitä tapauksia, että juttu nyt on vaan mahdotonta selvittää. Onko aina edes yritetty?
Harva perusjuntti (anteeksi ilmaisuni) tietää, että kun poliisi tekee päätöksen: ei syytä epäillä rikosta, niin asianomistaja voi pyytää syyttäjää suorittamaan syyteharkinnan.
Sitten on näitä tällaisia juttuja kuin tämä, että poliisi ei vain osaa/viitsi/ymmärrä.
Kuten voidaan havaita niin syyttäjä voi sitten palauttaa jutun tutkintaan. Mutta aina ei syyttäjäkään ymmärrä kaikkea mikä olisi joissain jutuissa tarpeen ymmärtää.
Ei peli tuossakaan vaiheessa menetetty ole. Valtakunnansyyttäjältä voi pyytää muutosta päätökseen ja määräystä tutkinnan suorittamiseksi/jatkamiseksi.
Aivan. Sitten on vielä asianomistajan syyteoikeus. Sen käyttäminen tosin edellyttää, että tutkinnassa on ainakin epäillyn nimi saatu selville. Joskus aiemmin olikin sellainen VKSV:n ohje, että vähintään piti epäillyn nimi selvittää tietyissä rikostyypeissä. Enää tuo ei taida olla voimassa.
Toki on niinkin, että esim. jos joutuu pahoinpitelyn uhriksi niin rikollisen nimen tietäminen ei ole tarpeen korvausten saamiseksi.
Ilmoita asiaton viesti
Puolassa sanottiin, jotta miliisin partiossa on kolme miestä. Yksi lukee, toinen kirjoittaa, ja kolmas valvoo näitä intellektuelleja.
Ilmoita asiaton viesti
Täällä Suomessa ylimpinä valvojina ovat ”laillisuusvalvojat”: oikeusasiamies ja oikeuskansleri, joille vuosi vuodelta tehdään yhä enemmän ja enemmän kanteluita.
”Hyvin toimii”!
Ilmoita asiaton viesti