Rikokset, joista ei rangaista (Iltalehti 15.7.)

Suomi on ”oikeusvaltio”! Voisiko Suomi olla oikeusvaltio?

Suomessa on tiettyjä rikoksia joista ei tekijöitä rangaista.

Syitä siihen, että rikollista ei rangaista, on käytännössä kaksi (2):

  • Rikoksesta tehdään kantelu jonka tutkii laillisuusvalvontaviranomainen (oikeusgansteri tai oikeusapinamies)
  • Rikoksen tekijä on julkishallinnon työntekijä, luottamushenkilö, viranhaltija, tai virkamies

Edellä mainituissa ryhmissä rikoksista ei tuomita tuomioistumissa vaikka rikottaisiin perus- tai ihmisoikeuksia.

Yllä päätös esitutkinnan rajoittamisesta. Syyttäjä päätti tutkinnanjohtajan esityksestä, viiden julkishallinnon palveluksessa olevan kohdalla, että varsinaista esitutkintaa ei suoriteta. Oli tehty esiselvitys jonka mukaan kaikki viisi olivat myöntäneet syyllistyneensä väitettyyn tekoon (=rikokseen).

Syyttäjä kuitenkin päätti, että varsinaista esitutkintaa ei tehdä koska todennäköinen seuraus tekijöille olisi sakkorangaistus.

OIKEUSASIAMIES JA OIKEUSKANSLERI

Laillisuusvalvojat tutkivat joka vuosi tuhansia juttuja. Yksi syy siihen on, että ihmiset kuvittelevat sitä kautta saavansa oikeutta jos virhe, lainvastaisuus, todetaan. Kuitenkin lähtökohta laillisuusvalvonnassa on, että jopa perusoikeuksia loukkaavista rikoksista annetaan korkeintaan huomautus. Vain pari rikosta vuodessa johtaa todellisiin seuraamuksiin, eli oikeuskäsittelyyn ja tuomioon.

Apulaisoikeusasiamiehen mukaan siis lasten perusoikeutta, liikkumisvapautta, oli loukattu. Mitä siitä seurasi?

Seurasi jotain hyvää: oikeusasiamies vaatii, että lakia ei jatkossa rikota. Erinomaista, hyvä kun vaatii. Mitähän samainen henkilö vaatisi tehtäväksi, jos vastaava kohtelu kohdistuisi häneen tai hänen lapsiinsa – onko hänellä lapsia, entä järkeä?

Pitäisikö tehdä kansalaisaloite, jossa vaadittaisiin, että tavallisia kansalaisia ei asetettaisi syytteeseen, jollei rikoksesta vaadittaisi vankeutta. Sen jälkeen tavallinen kansalainen olisi samanlaisessa asemassa julkishallinnon rikollisen kanssa.

JuhaniVehmaskangas
Pori

Olen "merkillisten tilanteiden mies" (poliisi niin todennut).
Syynä tuohon jossain määrin pidän sitä, että minulla on suuret silmät ja isot korvat - tarkoitan, että näen ja kuulen asioita jotka monilta muilta jäävät huomaamatta. Olen mielestäni jonkinlainen oikeusturva-aktivisti, perusoikeuksien puolustaja.

Monenlaisessa mukana ollut taustavaikuttaja minä olen. Toki vaikutan jossain määrin yhä - ehkä sopivasti, joskus liikaa... mutku...

Lempinimet: ”proffa” ja ”kekkonen”.
ex. "perushullu professori".

p.045-2345936 - www.vehmaskangas.fi
Anonyymi PALAUTE: http://www.vehmaskangas.fi/Ratkaisuja/palaute_US.html

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu