rikos, rangaistus, oikeudenmukaisuus, kohtuus

Rikoksia tehdään kaikkialla, jatkuvasti.

Ainakin Suomessa rikoksia tehdään osin myös vahingossa. Ilman, että alunperin olisi tarkoitus tehdä rikosta. Tuollainen rikos voi olla vaikkapa kuolemantuottamus. Onko oikein, että Suomessa voi kenestä tahansa tulla vahingossa rikollinen. Toisaalta on paljon myös sellaisia rikoksia joita katsotaan ns. läpi sormien.

Oikeudenmukaisuus

Miten rangaistukset pitäisi mitata. Pitäisikö soveltaa ”sama työ, sama palkka” -periaatetta?

Murhata voi pienen terveen lapsen (vauvan) kuten myös muistisairaan satavuotiaan vanhuksen – kumpi on pahempi rikos?

Entä sitten pahoinpitely: onko merkitystä lopputuloksella? Pahoinpidelty voi saada ikuisen ruumiinvamman – entä henkiset vammat?

Kohtuus kaikessa

Onko kohtuullista, että rangaistusta tuomittaessa ei lähtökohtaisesti oteta huomioon sen paremmin tekijän kuin uhrinkaan henkilöä?

Pitäisikö paremmin ottaa huomioon mahdollinen uhrin ja kohteen välinen epäsuhta – säädäntöä naisiin liittyen tuosta on vireillä, riittääkö se?

JuhaniVehmaskangas
Pori

Olen "merkillisten tilanteiden mies" (poliisi niin todennut).
Syynä tuohon jossain määrin pidän sitä, että minulla on suuret silmät ja isot korvat - tarkoitan, että näen ja kuulen asioita jotka monilta muilta jäävät huomaamatta. Olen mielestäni jonkinlainen oikeusturva-aktivisti, perusoikeuksien puolustaja.

Monenlaisessa mukana ollut taustavaikuttaja minä olen. Toki vaikutan jossain määrin yhä - ehkä sopivasti, joskus liikaa... mutku...

Lempinimet: ”proffa” ja ”kekkonen”.
ex. "perushullu professori".

p.045-2345936 - www.vehmaskangas.fi
Anonyymi PALAUTE: http://www.vehmaskangas.fi/Ratkaisuja/palaute_US.html

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu