Rtg-hoitaja soitti hätäkeskuspäivystäjälle. Mitä siitä seurasi?
Puhelun tuloksena ystävykset pohtivat palkkojaan – oliko niissä suurikin ero?
Hoito-alalla on pula hoitajista – miksi ala ei kiinnosta?
Syyksi on kerrottu mm. se, että koulutettu hoitaja (esim. lähihoitaja) joutuu tekemään töissään myös ns. avustavia tehtäviä. Lisäksi palkkaus on HUONO!
- hakemaan ruokaa
- pesemään pyykkiä
- pelaamaan
- ulkoiluttamaan asiakkaita
- ym.
Pyykinpesu ja pukeminen
Pyykkiä olen pessyt vain kotonani, mutta muutama vuosi sitten kun olin kuntouttavassa työtoiminnassa niin kyllä minä siellä puin vanhuksille vaatteita päälle, vaikkei tuo itse asiassa tehtäviini kuulunut. Tällä hetkellä tuollainen toiminta ei minulta onnistuisi (käteni vammasta johtuen).
Vireketoimintaan apukäsiä
Avustin – oliko se avustamista, myös viriketoiminnassa. Kuljetin vanhuksia joihinkin tilaisuuksiin sekä peluutin heillä erilaisia pelejä. Ei noissa hommissa minua kukaan ollut avustamassa, itsenäisesti valkkasin pelit ja peluutin vanhukset.
Päivähoitotoimi
Lasten päivähoidossakin on hoitajapulaa. Pulaa koulutetuista osaajista. Millainen osaaja pitää olla jotta voi lastaan kasvattaa kotona? Voiko omia lapsia kotona kasvattamalla oppia sen verran, että pärjäisi päivähoidossa ns. apukätenä?
Yksi tärkeä seikka päivähoidossa, johon itsekin olen merkittävästi vaikuttanut vuosia sitten, on (perhe)päivähoidon ryhmäkoot!
Miksi pitää olla tutkinto?
Keitä voidaan laskea mukaan hoitaja-mitoitukseen? Mitä pitää osata jotta voi olla vanhustenhoitolaitoksessa yökkönä?
– itse olen ollut yökkönä sairaalassa. Olen toiminut myös valelääkärinä, ei siitä sen enempää.
Kello VIISI!
Tämä kirjoitus tuli luettavaksi likimain kello viisi. Mitä kello viisi sinulle kertoo jos olet ravintolassa?
TALON RAKENTAMINEN
En ole taloa rakentanut, mutta jos pitäisi niin luotan että siihen pystyisin – niin no, ja nyt kun on tuo käsivamma, mutta ainakin pystyisin piirustukset piirtämään ja töiden tekemistä valvomaan ja neuvomaan. => Ongelma?
Aikoinaan ostin käytetyn rintamamiestalon vuosimallia 1950. Remontoin sen täydellisesti. Rakensin sisälle saunan ja tein ihan itse uudet ikkunat. Tottakai laskin myös ikkunoiden U-arvot, kuten myös seinien, katon ja lattian K-arvot. Sitten yksi vuosi lämmitettiin pelkällä suorasähköllä – kuka arvaa miksi? Tuohon liittyi se, että astepäivälukuja seurattiin tarkasti.
Yksi merkittävä seikka siinä, että henkilö pystyy ja osaa jotain tehdä ei suinkaan ole tutkinto. Tärkeintä on kiinnostus ja osaaminen.
MAHDOLLISUUS
Otetaan töihin niin hoiva-alalle kuin muuallekin henkilöitä joita ala kiinnostaa ja joilla on tahtoa. Valtio voisi maksaa koe-ajan palkan, koska tuona aikana tutkintoa omaamaton voisi osoittaa kykynsä ja osaamisensa. Mutta entä kun ihmiset asuvat väärissä paikoissa? Miksi heille ei voisi aluksi kustantaa asuntoa työpaikkakunnalta, määräaikaisesti, se vähentäisi riskiä molemminpuolin. Tai kustannetaan auto tms., jotta pääsee kulkemaan!
PALKANLASKENTA
Olen aina tuntenut hyvin sen alan TES:n jolla olen työskennellyt. Luottamusmiehenä en ole koskaan ollut mutta olen heitä neuvonut. Maahantuojana olen toiminut ja palkanlaskenta ohjelman ohjelmoinut, kuten myös tuloslaskentaohjelman (urheilu) ja veikkausharavien tarkastusohjelman. Mutta ei minun osaamisellani (siis koulutuksella = väärät tutkinnot) ole toivoa päästä moniinkaan tehtäviin, ei ole ollut siis, vaikka pidänkin (pidinkin) itseäni jonkinlaisena osaajana. Nyt ei enää ole mitään väliä… olen ”päästäni vialla” ja eläkkeellä 😀
MAAHANMUUTTO
Siinä se: ratkaisu! (tosin maahanmuutto ei työllistä suomalaisia osaajia joilla ei ole tutkintoa).
Kyllä minä voisin hoiva-alalle lähteä, mutta kun minulla ei ole mitään tutkintoa. Olen tosin tehnyt apuhoitajan ja laboratoriohoitajan töitä muutamiakin kuukausia erinäisissä sairaaloissa epäpätevänä (ehkä n. vuoden yhteensä). Mutta nykyisillä työmarkkinoilla se taitaa olla mahdotonta.
Ilmoita asiaton viesti