Sähkö on köyhille halpaa. Kilpailuttaminen ei kannata!

Sähkön hinta jaetaan Suomessa energiamaksuun ja siirtomaksuun. Tyypillisesti kumpaankin kuuluu sekä kiinteä osuus, että tottakai kulutukseen perustuva osuus. Oikeuskansleri on käsitellyt asiaa vuonna 2019 antamassaan ratkaisussa.

Kela on määritellyt talouden asukasluvun perustellaan kuinka paljon sähkölaskua kuukaudessa enintään toimeentulotukea saavalle hyväksytään. Summa on sama kautta Suomen, perustuen siis taloudessa asuvien henkilöiden määrään.

Esim. Pirkkalassa, jossa itsekin olen joskus asunut, asuinalueesta riippuu oletko Elenian vaiko Tampereen sähköverkon alueeella. Jos olet Elenian alueella ja talouteen kuuluu kaksi henkilöä niin sähkön kulutus saa olla enintään 276 kWh/kk.

Mikäli pariskunta asuu Pirkkalassa Tampereen sähköverkon alueella niin Kela hyväksyy sähkönkäyttöä 525 kWh/kk. ”Kelan selvityksen mukaan Kelassa on asetettu taloussähkön käytölle valtakunnalliset, yleensä riittävän suuret normaalin kulutuksen mukaiset raja-arvot. Ne määräytyvät perheen henkilöluvun mukaisesti. *Raja-arvot päivittyvät vuosittain indeksin mukaisesti ja riippuvat sähkön hinnankehityksestä.” totaa Kela apulaisoikeuskanslerille antamassaan selvityksessä.

NORMI MUUTTUU ?

– nyt varmasti kaikkia kiinnostaa, että miten sähkön hintakehitys ja indeksi ovat vaikuttaneet sähkönormiin sinä aikana kun toimeentulotuki on ollut Kelan vastuulla?
– kuka uskoo jos totean, että kehitys on ollut samanlaista kuin asumiskuluissakin. Kelan mukaan asumiskulut eivät ole missään päin Suomea nousseet yhtään sen jälkeen kun toimeentulotuki siirtyi Kelan hoitoon.
– laillisuusvalvonta on siis hyväksynyt epäyhdenvertaisen sähkönormin. Sama on tilanne asumiskulujen osalta. Laillisuusvalvoja ei ole nähnyt mitään ongelmaa siinä, että köyhimpien asumiskulujen normia ei ole missään päin Suomea tarkastettu sen jälkeen kun toimeentulotuen maksaminen on siirtynyt Kelan vastuulle. Ainoa mitä Kela on tehnyt on, että heti aluksi se alensi huomioon otettavia asumiskuluja kautta Suomen.
Päätelmä: Kela tykkää ja osaa kyykyttää, laillisuusvalvonnan ilo!

Kohtuulliset taloussähkökulut 2017-2020 *(sis. indeksitarkistuksen ja sähkön hintakehityksen aiheuttamat muutokset)

v.2017
1 hengen talous 45,00e/kk
2 hengen talous 50,00e/kk
3 hengen talous 60,00e/kk
4 hengen talous 70,00e/kk
5 hengen talous 80,00e/kk
v.2018
1 hengen talous 45,00e/kk
2 hengen talous 50,00e/kk
3 hengen talous 60,00e/kk
4 hengen talous 70,00e/kk
5 hengen talous 80,00e/kk
v.2019
1 hengen talous 45,00e/kk
2 hengen talous 50,00e/kk
3 hengen talous 60,00e/kk
4 hengen talous 70,00e/kk
5 hengen talous 80,00e/kk
v.2020
1 hengen talous 45,00e/kk
2 hengen talous 50,00e/kk
3 hengen talous 60,00e/kk
4 hengen talous 70,00e/kk
5 hengen talous 80,00e/kk

*)indeksitarkistus ja sähkön hintakehitys, eli siis mitä? Mikä on muuttunut, ja miten?

Mahdollisuuksia säästöön?

Suomessa noin 800.000 henkilöä saa toimeentulotukea (koko ajan).
-osa on pitkäaikaisasiakkaita. Sitten on osa sellaisia, että saavat jonkin aikaa, ja tilanne muuttuu, eli tilalle tulee uusi köyhä.

Jos Kela kilpailuttaisi sähkön hankinnan niin paljonko se säästäisi toimeentulotukimenoissa?
-jos säästöä saataisin 1,25 euroa per henkilö vuodessa niin säästö olisi miljoonan vuodessa. Mutta ei tuollaista kannata edes miettiä. Sen sijaan Kela kilpailuttaa, tottakai, mm. silmälasit, mutta huonosti ja salaa.

Voitaisiinko harkita sellaista mahdollisuutta, että jos köyhä itse kilpailuttaisi sähkönsä, ja sitä muutenkin säästäisi, niin voisiko hän saada vaikka puolet tuosta säästöstä omaan käyttöönsä?


Edellinen kirjoitukseni: …Suomen sokeat viranomaiset

Eräs aikaisempi juttu toimeentulotuesta: asuinpaikan merkitys

JuhaniVehmaskangas
Pori

Olen "merkillisten tilanteiden mies" (poliisi niin todennut).
Syynä tuohon jossain määrin pidän sitä, että minulla on suuret silmät ja isot korvat - tarkoitan, että näen ja kuulen asioita jotka monilta muilta jäävät huomaamatta. Olen mielestäni jonkinlainen oikeusturva-aktivisti, perusoikeuksien puolustaja.

Monenlaisessa mukana ollut taustavaikuttaja minä olen. Toki vaikutan jossain määrin yhä - ehkä sopivasti, joskus liikaa... mutku...

Lempinimet: ”proffa” ja ”kekkonen”.
ex. "perushullu professori".

p.045-2345936 - www.vehmaskangas.fi
Anonyymi PALAUTE: http://www.vehmaskangas.fi/Ratkaisuja/palaute_US.html

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu