Sähkön hinta nouse…
…mutta minkä verran ja miksi?
Pohjoismaiden ulkopuolella sähkö on aina tullut töpselistä ja maksanut enemmän kuin suomalainen edullinen sähkö.
Suomeen tuodaan sähköä mm. Venäjältä ja Ruotsista. Ruotsista sähköä tuodaan yhden johtimen tekniikalla. Venäjältä tuotava matka käy läpi AC/DC/AC muuntamisen – tiedätkö miksi?
Minun kotiini tulee tällä hetkellä hintavarmaa tuulisähköä. Sataa tai paistaa, tuulee eli ei. Kuka niitä propelleja tyynellä säällä pyörittää?
En ole huolissani mahdollisesti tulevasta sähkön hinnan noususta vaikkakin muutaman kuukauden kuluttua lakkaan saamasta tuulisähköä. Olen nimittäin tehnyt jo sopimuksen siitä, että siirryn käyttämään aurinkosähköä, vaikka aurinko ei koskaan edes risukasaan paistaisi.
Bonukset kulutuksesta ovat pelkkää plussaa!
Käytätkö Sinä, Hyvä blogini lukija, sähköä? Jos käytät niin millaista ja miksi?
Minulla on yksi paljon sähköä käyttävä laite: kuivaava pesukone, jonka sossu minulle osti – koska en ole ”hyvä mies”.
Kiitos! 🤖
Ihan hyvä juttu, sillä hinnan nousu parantaa myös pientuottajien kilpailukykyä, mikä on erinomainen asia myös huoltovarmuuden näkökulmasta.
Ilmoita asiaton viesti
Mitä ovat ne pientuottajat, jotka parantavat huoltovarmuuttamme?
Ilmoita asiaton viesti
Aurinkopaneeleita katoilleen virittelevät ovat pientuottajia.
Veikkaan että keväällä aurinkopaneleita myydään oikein hyvin, tuotteet on loppu ja hinta nousee.
Ei se mitään, minulla on vielä puolitoista vuotta edullinen sähkösopimus. Se ulottuu ensi kevään ja kesän yli. Katsotaan sitten mikä on tilanne niiden aurinkopaneleiden suhteen. Ehkä niitä siinä vaiheessa saa jo alennushintaan.
Ilmoita asiaton viesti
Kysymys olikin, että mitä ovat ne, jotka parantavat huoltovarmuuttamme? Muistutan vielä, että huoltovarmuutemme on todennäkisimmin koetuksella tammi-helmikuussa.
Ilmoita asiaton viesti
Huoltovarmuus tulee hajatetusta tuotannossa. Aurinko paistaa myös tammi- ja helmikuussa.
Ilmoita asiaton viesti
Paistaa se aina, mutta meille siitä riittää varsinkin tammikuussa kovin vähän.
Ilmoita asiaton viesti
Varmaan sellaiset tehdastekoiset pienydinlaitokset tulevat aikanaan hoitamaan hommat. Sitä ennen pitää vain pitää niitä saastuttavia hiili-, turve- öljy- ja kaasuvoimalaitoksia hengissä, jotta ne voidaan ottaa käyttöön tarpeen tullen, jos ei ole vettä altaissa, eikä tuule, eikä aurinko paista. Ei se maailma siitä pilalle mee jos pakkaskausina vähän tuprutellaan sitä hiilidioksidia taivaalle, kunhan muuten pyritään käyttämään puhdasta sähköntuotantoa.
Ilmoita asiaton viesti
Näinhän sen pitäisi mennä, mutta nythän esim. Hanasaari yskii jo viimeisiä hiilareitaan taivaalle. Turpeenpoltto on jo käytännössä kielletty ja samalla loppuu kasvuturpeen ja kuiviketurpeen markkinat.
Ilmoita asiaton viesti
Eiköhän se yskiminen johdu enemmän siitä ettei kannata polttaa hiiltä, kuin siitä että se olisi kielletty.
Kun sähkön hinta nousee, tulee hiilen poltto kannattavaksi päästökaupasta huolimatta ja kyllä se savu silloin pöllähtää taivaalle. Tuulivoimatkin kyllä tienaavat ja saavat investoinneille katetta. Kallis sähkö kannustaa sähkön säästämiseen ja innovatiivisiin ratkaisuihin sähkön säästämiseksi.
Kyllä se siitä, kuten eräs suosittu politikko aikanaan totesi.
Ilmoita asiaton viesti
Niin, hiilen verotus on jo nostettu pilviin, mutta Hanasaaren päätetty sulkemisaikakin on kohta käsillä. Tuskin sitä tullaan sen jälkeen hydyntämään ja hiilenpolttokin on kielletty 2029 alkaen.
Ilmoita asiaton viesti
”hiilenpolttokin on kielletty 2029 alkaen.”
Siihen on pitkä aika ja todennäköistä on että siihen on sitten jo keksitty korvaavat systeemit. Jos mitään ei ole keksitty, niin enpä usko että kansalaisia pannaan palelemaan, vaikka ilmastonmuutos olisikin uhka.
Nämä määräajat ja verot on vain sitä varten että ihmisiä ja yrityksiä pakotetaan muuttamaan normaalia käyttäytymistään ja todennäköistä on ett niin tapahtuu, vastarinnasta huolimatta.
Ilmoita asiaton viesti
Saakohan sitten enää hiiligrilliäkään käyttää?
Ilmoita asiaton viesti
Eiköhän olisi viisainta kieltää syöminenkin saman tien, niin emme ole enää ilmastoa pilaamassa.
Ilmoita asiaton viesti
Huoltovarmuus tulee monipuolisesta, hajautetusta ja varmennetusta energiantuotannosta.
Eli jos on vaikka aurinkopaneeleja ja tuulivoimaloita tuottamassa paikallisesti sähköä ympäriinsä, vesivoimalla ja ydinvoimalla keskitetysti ja asunnoissa kaksi tapaa lämmittää, vaikka puulämmitys ja sähkö.
Eli ei olla yhdenlämmitysjärjestelmän varassa missään, ja sähköä tulee eri puolilta vaikka piuhoja katkeilisi tai voimaloita hajoaisi.
Se juttu miten tehdään luotettavia järjestelmiä on kahdentaminen. Todennäköisyys että molemmat toisistaan erilliset järjestelmät kun ovat rikki on huomattavan paljon pienempi kuin yhden järjestelmän vikaantuminen.
Ilmoita asiaton viesti
Sähkön hinta nousee, koska energia-ala blokkiutuu jättimäisiksi kansainvälisiksi toimijoiksi. Kun alan pelurit ovat kyllin suuria, ne voivat sanella hinnat.
Ilmoita asiaton viesti
Ensin lähes pakotetaan kaikki sähkön käyttäjäksi autotkin ja sitten julistetaan hinnankorotus? Ovatko päättäjämme lyhytnäköisiä vihreitä?
Ilmoita asiaton viesti
Takuulla ovat.
Ilmoita asiaton viesti
Kaikkea pitää…
tulevaisuuden
https://puheenvuoro.uusisuomi.fi/juhanivehmaskangas/vihrea-kaasu-on-tulevaisuuden-merkittavin-energia/
Ilmoita asiaton viesti
”Käytätkö Sinä, Hyvä blogini lukija, sähköä? Jos käytät niin millaista ja miksi?”
Käyttämäni sähkö tulee töpselistä ja on käsittääkseni 220-240V vaihtovirtaa.
En tiedä millaista se sähkö on, mutta, jos piuhojen kanssa räplää sopivasti, niin sähkö muuttuu savuksi. Puhutaan myös sähkön sinisestä. Kait se sitten on sinistä se minunkin sähköni.
Käytän sähkölaitteita siksi, että kunnan säännöt kieltävät avotulen tekemisen esim. ruoanlaittoa tai pyykinpesua varten. Sisätiloissa nuotio ei ole muutoinkaan järkevin vaihtoehto. Televisio ei myöskään toimi ilman sähköä ja pelkkää takkatulen loimua ei jaksa katsella illasta toiseen.
Lankapuhelimet toimivat aikoinaan ilman erillistä virtalähdettä, mutta niitähän ei ole enää kuin museoissa. Sellaisia matkapuhelimia on kuulemma olemassa, joissa on käsin veivattava dynamo. Ne on tarkoitettu Afrikan markkinoille. Siellä kun ei sähkö ole idioottivarmaa eikä vasitenkaan halpaa.
On minulla toki manuaalisesti toimivat kirves, puukko ja justeeri, mutta kun kerran sitä sähköä on olemassa, niin löytyy myös Ryobin sähkötyökaluja, jos sellaista sattuu tarvitsemaan.
Ainakin akkukäyttöinen mutterinväännin on pirun hyvä. Vältyn sen avulla kahdesti vuodessa iskevältä noidannuolelta, kun en viitsi ajella kitkarenkailla kesät talvet.
Ilmoita asiaton viesti
Joo tota viimeisintä olen miettinyt hankkia, mutta edellinenkin hankinta edelleen paketissa, eli vävypoika avuksi. Kattelin juuri Helenin sähkölaskua naiskaverillani, sähkön osuus 32%, siirto 48%, alvi 19%, pyöristettyinä täyteen alaspäin 🥳
Ilmoita asiaton viesti
Mihin sähkövero unohtui?
Ilmoita asiaton viesti
Se ei laskussa ole eriteltynä, täytyy sisältyä hintaan ja siirtoon ?
Ilmoita asiaton viesti
Kyllä sähkövero laskussasi kerrotaan, mutta todellakin, se on piilotettu siirtohintaan.
Ilmoita asiaton viesti
Kulje vaan valitsemaasi tietä ja pyydä sossulta myös rahat sähkölaskuun.
Ilmoita asiaton viesti
Minä haluaisin ostaa puhdasta ydinsähköä, mutta en ole havainnut sitä minkään firman myyvän.
Sähkösopimukseni on Fortumin kanssa ja se ystävällisesti kertoo minulle, että meille tulee puhdasta vesisähkä. No hyvä sekin, kunhan ei ole yhtään tuulisähköä. Toki suunnilleen samaa sekasotkua oikeasti tulee jokaisesta pistorasiasta.
Fortumilla on se vanha IVO:n voimalaitos Imatralla ja muutama Oulunjoessa. Kyllä niistä minulle riittää niin, ettei sen ruotsalaisista laitoksista tarvisi minulle tuoda. Toki sieltä tuodaan jatkuvasti Suomeen melkoisella teholla ja talvipakkasilla sitäkin enemmän, jos Kölivuoristossa vettä riittää. Nyt näyttää vähän huonolta talvea ajatellen, mutta vielä sinne ehtii sataa, jos on sataakseen.
Ilmoita asiaton viesti
”Nyt näyttää vähän huonolta talvea ajatellen”
Pian näyttää vielä huonommalta kun se Norjan ja Köli vuoriston sähkö myydään Saksaan täyttämään sikäläinen sähkönvaje.
Joo, riittäähän sitä, hinta voi tulla pulmaksi, ainakin jos Putte nostaa Suomeen tuotavan ydinsähkön hintaa.
Ilmoita asiaton viesti
Putte nostaa taatusti kilpailutilanteen mukaan. Kun pohjoismainen sähkö kallistuu, niin Puttekin nostaa takuuvarmasti.
Ilmoita asiaton viesti
Tärkein syy on kuitenkin, että verkkomme synkronointi (vaiheistus) venäläiseen verkkoon on mahdotonta.
Merikaapeleissa hävitöt ovat vaihtojännitteellä merkittävästi tasajännitettä suuremmat, mutta eivät ilmajohdoissa niinkään.
Ilmoita asiaton viesti
Sähkömiehet testi: mikä on tasavirran ja vaihtovirran ero?
Vastaus: kun laittaa sormen p- – – – -n, niin siellä jossain tuntuu, mutta kun
Laittaa sen itsensä p – – – – -n, sormenpäässä ei tunnu mitään.
Ilmoita asiaton viesti
Suojajännite 48V.
Olen kokeillut.
”Lankapuhelimet toimivat aikoinaan ilman erillistä virtalähdettä, mutta niitähän ei ole enää kuin museoissa. Sellaisia matkapuhelimia on kuulemma olemassa, ”
10000 volttia on siedettävissä, mutta 0,5 ampeeria ei.
Mistä tiedämme likimäääräisen rajan: o,25mA?
Ilmoita asiaton viesti
Mistä se virta syntyykään? Olisiko niin, että jännite sen aiheuttaa. Jos kytketään 10 000 V vaikka kaulan ja kantapään välille, niin mitä luulet tapahtuvan? Siedätkö sen?
Ilmoita asiaton viesti
Sen suhteen kuoleeko, merkitystä on virralla.
Jännite kulkee kuparijohtimessa n. 60000km/s. – entä virta?
Mitä on loisteho?
Ilmoita asiaton viesti
Joo, sydämen läpi kulkeva virta on ratkaiseva, mutta jossakin vaikuttava jännite sen aina aiheuttaa.
Ilmoita asiaton viesti
Pitäisi kyllä loisteho tuntea. Sehän johtuu siitä, että jännitteellä ei ole vastusta. Virta jää jälkeen.
Hitlerin leireillä aikoinaan milliampeerit tutkittiin. Siitä johtuen keksittiin nykyiset, kosteissa ja keittiötiloissa pakolliset, vikavirtasuojakytkimet.
Ilmoita asiaton viesti
Jos synnytät jännitepulssin johtoon, niin kyllä sen voi havaita kulkevan, toki nopeammin kuin tuo 60 000 km/s.
Ilmoita asiaton viesti