Sairailla vaikeuksia. Pääsyyllisiä vaikeuksiin ovat – kappas vaan: kansanedustajat
Syöpäsäätiö voi avustaa syöpään liittyvien kulujen maksamisessa.
Viime vuonna avustusta Syöpäsäätiöltä avustusta haki yli 1700 henkilöä. Hakemusta kohti avustusta myönnettiin noin 400 euroa!
Jos terveyden- ja sairaanhoidon maksuja tulee yhdelle pienituloiselle paljon, niin millä hän ne maksaa? Laskut menevät ulosottoon!
Eräs merkittävä ongelma on, että jos henkilö ei ole säännöllinen toimeentulotuen saaja, niin jotta hän saisi laskuihin tukea pitää toimittaa suuri määrä erilaisia selvityksiä.
Laskuja saavat eniten eläkeläiset.
”Viime vuonna 85 000 suomalaisen sote-maksut, kuten ambulanssikyydit ja sairaala- ja laboratoriokäyntimaksut, olivat ulosotossa, kertoo Yle.
Ulosottoon päätyneiden sote-maksujen määrä on moninkertaistunut kymmenessä vuodessa. Viime vuonna niitä oli yhteensä 663 000 kappaletta.”
Laissa sosiaali- ja terveydenhuollon asiakasmaksuista on säädetty mm.:
1 §
Palvelusta perittävä maksu
Kunnallisista sosiaali- ja terveyspalveluista voidaan periä maksu palvelun käyttäjältä, jollei lailla toisin säädetä. Maksu voidaan periä henkilön maksukyvyn mukaan
Esim. Satasairaalassa on tehty päätös, että henkilön maksukyky otetaan huomioon vain 11§:ssä säädettyjen laskujen osalta.
Mikä pykälä mahdollistaa tuollaisen yleispäätöksen tekemisen?
2§
Maksun enimmäismäärä
2mom. 1.lause: Valtioneuvoston asetuksella voidaan säätää palvelusta perittävän maksun enimmäismäärä ja maksu määräytyväksi maksukyvyn mukaan.
Lisäksi laissa on säädetty: jos asiakas on ilman hyväksyttävää syytä ja varattua aikaa tai paikkaa ennalta peruuttamatta jäänyt saapumatta varattuna aikana vastaanotolle tai asianomaiseen yksikköön, kunta tai kuntayhtymä saa periä asiakkaalta enintään 50,80 euroa. Maksun saa kuitenkin periä vain, jos maksun perimistä ei ole pidettävä kohtuuttomana
ONGELMALLINEN SÄÄDÖS
Sosiaalihuollon palveluista määrätty maksu ja terveydenhuollon palveluista henkilön maksukyvyn mukaan määrätty maksu on jätettävä perimättä tai sitä on alennettava siltä osin kuin maksun periminen vaarantaa henkilön tai perheen toimeentulon edellytyksiä tai henkilön lakisääteisen elatusvelvollisuuden toteuttamista.
MIKÄ ON ONGELMA?
1§:ssä säädetään, että maksu voidaan periä henkilön maksukyvyn mukaan. ONGELMALLINEN SÄÄDÖS (11§) toteaa, että maksukyvyn mukaan määrätty maksu on jätettävä perimättä jos se vaarantaa maksuvelvollisen henkilön tai hänen perheensä toimeentulon edellytyksiä.
MONET MAKSUT ovat kiinteitä! Ne eivät siis perustu henkilön maksukykyyn. Tuo tarkoittaa, että vaikka olisi helposti todettavissa, että henkilön tulot ovat niin pienet, että pienikin lisämaksu, kuten poliklinikkamaksu, vaarantaa hänen toimeentulonsa, niin maksua silti yritetään periä ulosottoteitse – mikä järki siinä on?
RATKAISU
Muutetaan lakia! Mutta miten?
Sosiaalihuollon palveluista määrätty maksu ja terveydenhuollon palveluista * määrätty maksu on jätettävä perimättä tai sitä on alennettava siltä osin kuin maksun periminen vaarantaa henkilön tai perheen toimeentulon edellytyksiä tai henkilön lakisääteisen elatusvelvollisuuden toteuttamista.
– yksinkertaista, poistetaan seuraava teksti: *)”henkilön maksukyvyn mukaan”
Lakia tulisi siis muuttaa ja tarkentaa siten, että henkilölle määrättävät maksut voisivat olla kuukausittain enintään sen suuruiset mitä ko. henkilöltä olisi mahdollisuus ulosottoteitse kuukaudessa periä.
Nykylinja on, että henkilöltä jolla ei maksuvaraa ole pyritään perimään kaikki asiakasmaksut kuten rikkaaltakin. Siitä seuraa ulosottoviranomaisille töitä – onko se hyvä?
Parantaako, ja kenen, hyvinvointia se, että köyhälle sairaalle tulee maksuhäiriö joka hankaloittaa elämää monin tavoin – kuka sitä nyt itsensä velkojen vuoksi tappaisi?
Oletko sinä hyväntekijä? Vastaa kyselyyn. (klik, KIITOS!)
Kyllä. Niin se on. Viranomaiset eivät useinkaan suostu antamaan 1§:ssä säädettyä maksuvapautusta ja harvat lähtevät asiassa oikeutta käymään.
Ilmoita asiaton viesti
Maksun poistamista tai alentamista pitää vaatia määräajassa.
Toimenpiteideni ansiosta (omakehu tässä) on lakia muutettu siten, että 1.7.2021 lukien on laskuihin pitänyt liittää muutoksenhakuohje.
Aiemmin moni luuli, että taksan mukaiseen maksuun ei voi hakea muutosta, kuten esim. maksun poistamista.
Ilmoita asiaton viesti
Vuonna 2018 kirjoitin: https://puheenvuoro.uusisuomi.fi/juhanivehmaskangas/258774-koyhien-lapsiperheidenkin-parjaaminen-turvattava/
Ilmoita asiaton viesti
Voisiko Kalevi Salosen esittämä ”pelkistetty sote” olla ratkaisu nykyisiin ongelmiin? Tästä mallista kannattaisi ainakin keskustella vakavasti. Mutta valitettavasti poliitikot ja lehdistö eivät edes viitsi ottaa ehdotukseen kantaa. Me taviskansalaiset olemme vain tiellä, ei meitä tarvitse kuunnella, vaikka ehdotuksemme joskus ovat tuhat kertaa parempia kuin päättäjien ja ns. tärkeiden ihmisten. Onko tämä edes enää demokratiaa? Meidän ylitsemme tehdään päätöksiä, jotka kurjistavat olosuhteitamme (sote). Mediamme ei riittävästi ota selvää asioiden oikeasta laidasta, vaan kuuntelee vallanpitäjiä liikaa. Suomalainen yhteiskunta ajetaan hiljalleen alas…
Ilmoita asiaton viesti
Blogikirjoituksen tiedot on toimitettu kaikille kansanedustajille.
Ilmoita asiaton viesti