Salaiset tuomiot – salaa tallennetut jutut
Oikeuslaitos salaa tietyn tyyppisissä rikoksissa tuomiot ainakin osittain (mm. seksuaalirikokset). Tuo salaaminen ei kuitenkaan ole pakollista eikä tuomioita ole pakko salata, etenkään ellei kukaan oikeudenkäynnin osapuolista salaamista vaadi.
Suomen kaikista käräjäoikeuksista onkin saatavissa mm. täysin julkisia seksuaalirikostuomioita nähtäväksi, niitä voi tietyin edellytyksin saada itselle jopa sähköpostitse kun vaan pyytää. Pitäisikö salaamisen aina olla automaattista ja tapahtua viran puolesta. Pitäisikö yleisen tuomioistuimen aina salata asia joka on ns. julkisuuslain mukaan salassa pidettävä? (Miksi?)
Lähtökohtana Suomessa on, että asiassa kuin asiassa oikeudenkäynti on julkista – pitäisikö tuota muutta, jos niin miten?
Entä ylipäätään oikeudenkäynnit ja niiden julkisuus?
Ennen vanhaan (vanhoina hyvinä aikoina) oikeuden istuntoja keräännyttiin joukolla katselemaan ja kuuntelemaan. Nykyisin paikalla ovat yleensä vain asiaan osalliset avustajineen. Yleisöä on paikalla tapauksissa joissa jokin juttu mediaa kiinnostaa.
Entä jos?
Nykypäivänä olisi helposti mahdollista julkistaa netissä kaikkien luettaviksi niin juttulistat kuin annetut tuomiotkin – olisiko siinä ideaa? Ehkä kaikki käsittelyt voisi striimata nettiin suorina lähetyksinä!
Tallentaminen!
Oikeudenkäynnin tallentaminen kuvaamalla tai äänittämällä on kiellettyä. Oikeus itse nauhoittaa todistajanlausunnot, joiden nauhoituksen yhä nykyäänkin välillä ”epäonnistuvat” (tekniset ongelmat). Mitä haittaa siitä olisi jos vaikka syytetyllä olisi koko ajan pieni nauhuri taskussaan?
Kuvaaminenkin on nykyään helppoa ilman ääntä ja häiriötä – mutta oikeudenkäynnin kuvaaminen on KIELLETTYÄ – MIKSI? Kuka pelkää ja mitä?
RIKOS?
Mikä on rangaistus siitä jos salaa tallentaa oikeusistunnon? Noin on nimittäin tapahtunut ja tapahtuu yhä useammin.
Toki tallentaminen on sallittua kynän ja paperin kanssa, muistiin kirjoittaen – eikä muistaminenkaan ole kiellettyä, mutku…
Onko lainsäädäntö nyt hyvä ja ajantasalla, 2000 -luvulla?
Muistan jossain nähneeni ”taiteilijan” tekemiä lyijykynäpiirroksia oikeudenkäynneistä. Niissä on yleensä kuvattu syytettyjä.
Sinänsä hauskaa, että sellainen on sallittua lyijykynän suhistessa karkealla paperipinnalla.
PS. Kuvaaminen on sallittua vielä oikeuden kokoontuessa, mutta siinä vaiheessa kun varsinainen istunto alkaa, kuvaajat tai ainakin kamerat häädetään salista.
Ilmoita asiaton viesti
Noin se on. Oikeudenkäyntiä ei saa tallentaa kuin piirtämällä ja kirjoittamalla. Ennen oikeuden istuntoa kuvaaminen on lähtökohtaisesti sallittua, kuten voimme jopa TV-uutisista usein havaita.
Ilmoita asiaton viesti