Salaiset tuomiot – salaa tallennetut jutut

Oikeuslaitos salaa tietyn tyyppisissä rikoksissa tuomiot ainakin osittain (mm. seksuaalirikokset). Tuo salaaminen ei kuitenkaan ole pakollista eikä tuomioita ole pakko salata, etenkään ellei kukaan oikeudenkäynnin osapuolista salaamista vaadi.

Suomen kaikista käräjäoikeuksista onkin saatavissa mm. täysin julkisia seksuaalirikostuomioita nähtäväksi, niitä voi tietyin edellytyksin saada itselle jopa sähköpostitse kun vaan pyytää. Pitäisikö salaamisen aina olla automaattista ja tapahtua viran puolesta. Pitäisikö yleisen tuomioistuimen aina salata asia joka on ns. julkisuuslain mukaan salassa pidettävä? (Miksi?)

Lähtökohtana Suomessa on, että asiassa kuin asiassa oikeudenkäynti on julkista – pitäisikö tuota muutta, jos niin miten?

Entä ylipäätään oikeudenkäynnit ja niiden julkisuus?

Ennen vanhaan (vanhoina hyvinä aikoina) oikeuden istuntoja keräännyttiin joukolla katselemaan ja kuuntelemaan. Nykyisin paikalla ovat yleensä vain asiaan osalliset avustajineen. Yleisöä on paikalla tapauksissa joissa jokin juttu mediaa kiinnostaa.

Entä jos?

Nykypäivänä olisi helposti mahdollista julkistaa netissä kaikkien luettaviksi niin juttulistat kuin annetut tuomiotkin – olisiko siinä ideaa? Ehkä kaikki käsittelyt voisi striimata nettiin suorina lähetyksinä!

Tallentaminen!

Oikeudenkäynnin tallentaminen kuvaamalla tai äänittämällä on kiellettyä. Oikeus itse nauhoittaa todistajanlausunnot, joiden nauhoituksen yhä nykyäänkin välillä ”epäonnistuvat” (tekniset ongelmat). Mitä haittaa siitä olisi jos vaikka syytetyllä olisi koko ajan pieni nauhuri taskussaan?

Kuvaaminenkin on nykyään helppoa ilman ääntä ja häiriötä – mutta oikeudenkäynnin kuvaaminen on KIELLETTYÄ – MIKSI? Kuka pelkää ja mitä?

RIKOS?

Mikä on rangaistus siitä jos salaa tallentaa oikeusistunnon? Noin on nimittäin tapahtunut ja tapahtuu yhä useammin.
Toki tallentaminen on sallittua kynän ja paperin kanssa, muistiin kirjoittaen – eikä muistaminenkaan ole kiellettyä, mutku…

Onko lainsäädäntö nyt hyvä ja ajantasalla, 2000 -luvulla?

JuhaniVehmaskangas
Pori

Olen "merkillisten tilanteiden mies" (poliisi niin todennut).
Syynä tuohon jossain määrin pidän sitä, että minulla on suuret silmät ja isot korvat - tarkoitan, että näen ja kuulen asioita jotka monilta muilta jäävät huomaamatta. Olen mielestäni jonkinlainen oikeusturva-aktivisti, perusoikeuksien puolustaja.

Monenlaisessa mukana ollut taustavaikuttaja minä olen. Toki vaikutan jossain määrin yhä - ehkä sopivasti, joskus liikaa... mutku...

Lempinimet: ”proffa” ja ”kekkonen”.
ex. "perushullu professori".

p.045-2345936 - www.vehmaskangas.fi
Anonyymi PALAUTE: http://www.vehmaskangas.fi/Ratkaisuja/palaute_US.html

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu