Sallitut rikokset?
Onko olemassa sallittuja rikoksia? Rikoksia joita voi tehdä luottaen siihen, että ei saa rangaistusta?
Tavalliselle ihmiselle voi joskus olla yllätys, että hänen tekonsa on ollut rikos – vai voiko?
Virkatoiminnassa on kuitenkin tarkoin lakia noudatettava. Tietämättömyydellä ei virkarikosta voi puolustella. Vahingolla voi!
Laillisuusvalvojat toteavat aika ajoin, jopa usein, että virkatoiminnassa on rikottu lakia. Seurauksena tuosta on yleensä moite: käsityksen tietoon saattaminen. Vakavammassa tapauksesa huomautus. Rikoksena asiaa harvoin tutkitaan, saatikka että tuomittaisiin. Toki vuosittan tapahtuu pari poikkeusta, jos tapahtuu.
Tänään oli Satakunnan Kansa -maakuntalehdessä mielipidekirjoitus jossa käsiteltiin taannoista oikeusasiamiehen päätöstä koskien koulujen joulujuhlia. Kirjoittaja nähtävästi hämmästelee suomalaista lainmukaista käytäntöä – miksi?
Muistan joskus lukeneeni selittelyä siitä, miksi käytäntö on sellainen kuin on. Vahingossa, ja jopa tahallaan, viranhaltija tai virkamies saa lakia rikkoa. Jos edellytettäisiin lain tarkkaa noudattamista, ja virheistä rangaistaisiin, niin ei saataisi virkoihin päteviä henkilöitä. Mahtaisiko kuitenkin olla niin, että juurikin tuolloin saataisin vain päteviä?
Juu. Polkupyöräilijäkin voi ajaa ilman kypärää saamatta rangaistusta, vaikka lain mukaan kypärää on pakko käyttää.
Ilmoita asiaton viesti
On olemassa paljon rikoksia, joista ei seuraa rangaistuksia. Esim. poliitikkojen vaalirahailmoitusten epäselvyydet ovat rikos, mutta laissa ei ole säädetty mitään rangaistusta, joten rangaistusta ei tule. Myös huoltajuus-kiistassa toinen osapuoli voi rikkoa lakia lasten tapaamisoikeuden sallimisesta toiselle osapuolelle aika kauan, kuukausia, ilman että siitä aiheutuu minkäänlaista rangaistusta.
Ilmoita asiaton viesti
Tuo on täysin totta. Lisäksi on tottakai olemassa ”rikoksia” joita poliisi katsoo vähäisyyden vuoksi läpi sormien.
Kun blogikirjoitustani kirjoitin niin ajatukseni oli lähinnä mm. tuon tyyppisissä jutuissa joista tuo lehtileikekin kertoo: viranomainen toimii väärin -> käsitys tietoon. Mitä jos yksityisyrittäjä toimisi samoin.
Entä sitten salassapidettävien tietojen pääseminen julkisuuteen. Noita on paljon tapahtunut, millaisin seurauksin? jne. jne.
Huomata pitää tottakai sekin, että viranomaistoimijan pitää perustuslain mukaan tarkoin lakia noudattaa. Yksityisellä ihmisellä ei ole tuollaista velvollisuutta, vaan voi vahingossa tehdä pieniä virheitä. – – no niinhon voi kuka vaan, koska ei voida olettaa, että viranomaisen edustaja aina tuntisi lain riittävän hyvin ja olisi riittävän huolellinen. Vahinkoja vaan sattuu 🙁
Ilmoita asiaton viesti
Ihmettelen, että mihin katosi tänä aamuna kirjoittamasi juttu huostaanotetuista lapsista. Poistitko itse vai poistiko sivuston ylläpitäjä? Jos poistit ite, niin miksi poistit? Olisiko kyse siitä, että nykyisin blogin kirjoittaja ei saa poistaa kommentteja?
Ilmoita asiaton viesti
Se oli eilen illalla 23:45 kirjoittamani juttu, joka löytyy kyllä yhä:
https://puheenvuoro.uusisuomi.fi/juhanivehmaskangas/huostaanotettujen-kayttovarat-ja-matka-mummolaan/
”Katoaminen” johtuu siitä, että kirjoitin tämän jutun. Etusivulla kun ei sallita kuin yksi juttu per kirjoittaja.
Ilmoita asiaton viesti
Kiitos vastauksesta. Syy katoamiseen löytyi.
Ilmoita asiaton viesti
Tämä sivuaa aihetta:
https://www.virkamafia.fi/
Ilmoita asiaton viesti