Syövän hoito ja älyveitsi. (Oncology News)

Tervehdys,

Tänään aamupäivällä katselin TV:sta ohjelmaa: Kyllä lääkäri osaa.

Yhtenä osana tuota ohjelmaa kerrottiin älyveitsestä jollaista ohjelman mukaan oltiin kehittämässä syöpäleikkauksiin.

Ohjelmassa kerrottiin, että noin 30% rintasyöpäpotilaista joutuu Englannissa uusintaleikkaukseen koska syöpäkasvainta kokonaan ei saada poistetuksi ensimmäisessä leikkauksessa. Minulle tuli sellainen käsitys, että Englannissa on tapana lähtökohtaisesti leikata vain kasvain sekä hieman tervettä kudosta ympäriltä (tuurilla).

”It’s no wonder that even the best surgeons can miss part of the tumor; an estimated 20 percent of women who go through the surgery end up repeating it.”
Tyypillisesti paraskin kirurgi onnistuu poistamaan syöpäkasvaimen kokonaisuudessaan vain osalta potilaista. Noin 20% potilaista joutuu uusintaleikkaukseen [suom. oma.]

Suomessa sen sijaan on toisenlainen tapa – ehkä Englannissakin jo nykyisin. Suomessa potilas saa päättää poistetaanko kasvain vai koko rinta. Myös imusolmukkeita poistetaan tyypillisesti rintasyöpäleikkauksissa. Osa naisista haluaa poistettavaksi myös terveen rinnan – tuokin Suomessa usein onnistuu.

ÄLYVEITSI

Älyveitsellä leikatessa veitsi kuumentaa kudosta leikkauksen yhteydessä ja siitä aiheutuva savu menee analysaattoriin. Syöpäkasvaimen ja terveen solun savussa on eroja jotka anylysaattori havaitsee jolloin voidaan varmemmin saada koko syöpäkasvain poistetuksi.

Onko älyveitsiä nykyisin käytössä Suomessa?

 

Kaksi aiheeseen liittyvä artikkelia (englanniksi):

 

JuhaniVehmaskangas
Pori

Olen "merkillisten tilanteiden mies" (poliisi niin todennut).
Syynä tuohon jossain määrin pidän sitä, että minulla on suuret silmät ja isot korvat - tarkoitan, että näen ja kuulen asioita jotka monilta muilta jäävät huomaamatta. Olen mielestäni jonkinlainen oikeusturva-aktivisti, perusoikeuksien puolustaja.

Monenlaisessa mukana ollut taustavaikuttaja minä olen. Toki vaikutan jossain määrin yhä - ehkä sopivasti, joskus liikaa... mutku...

Lempinimet: ”proffa” ja ”kekkonen”.
ex. "perushullu professori".

p.045-2345936 - www.vehmaskangas.fi
Anonyymi PALAUTE: http://www.vehmaskangas.fi/Ratkaisuja/palaute_US.html

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu