Tämäkin päivä on ollut vääryyksien päivä (Itä-Suomessa)

Itä-Suomen alueuutisissa kerrottiin eilen (14.1.2021, torstai oli/on…), että kunnat Itä-Suomessa toimivat lainvastaisesti. Toiminta ei siis eroa siitä miten kunnat muissa maakunnissa toimivat.

Hallinnon palvelukseen viranomaispäätöksiä tekemään olisikin syytä valita sopivien sijaan päteviä!

Asiasanoista yksi oli: kansalaisaloite.

 

Kansalaisaloite – miksi?

Jonkun pitäisi tehdä kansalaisaloite, tai kansanedustajan lakialoite, että kun viranomaistoimija tekee toistamiseen lainvastaisen päätöksen niin siitä seuraisi aito sanktio.

Nykyisin on tyypillistä, että vääryyden kohde tekee kantelun. Laillisuusvalvoja sitten tekee ratkaisun jossa ensisijainen tavoite on antaa muutamassa kuukaudessa (2-4kk.) vastaus jossa todetaan, että mitään moitittavaa ei ole.

Harvoin, mutta kuitenkin aina joskus, käy niin, että laillisuusvalvoja antaakin päätöksen. Päätös eroaa vastauksesta siten, että päätöksellä moititaan virheen tehnyttä viranomaista tai sen toimijaa. Vakavan rikkeen kyseessä ollen laillisuusvalvoja saattaa antaa jopa huomautuksen. Päätökset tehdään yleensä ”aika hoitaa” -osastolla. Sen vuoksi laillisuusvalvontapäätöksen tekeminen kestää yleensä vuosia (2-4v.).

Tyypillinen laillisuusvalvontaviranomaisen päätös on sellainen, että väärin toimineen tietoon saatetaan käsitys siitä, että asiassa olisi ollut syytä toimia toisin (ehkä jopa noudattaa lakia?).

Laillisuusvalvoja saattaa moittia ja jopa huomautella viranomaisia samoista ja toistuvistakin virheistä kerta toisensa perään, vuosikausia. Se työllistää heitä!

Poliisin mahdollisuudet

Kun viranomaisen päätös on selvästi laiton niin asiasta voi tehdä rikosilmoituksen (yleisen syytteen alainen rikos). Ongelmaksi saattaa kuitenkin muodostua se, että sen paremmin poliisi kuin syyttäjäkään eivät kykene ymmärtämään, että viranomaistoiminnassa tehty laiton päätös voisi olla rikos.

Tyypillisesti poliisi kirjaakin tuollaisen ilmoituksen ässänä (S-ilmoitus = sekalaisilmoitus, ei syytä epäillä rikosta) vaikka sen voisi kirjata, ja se pitäisi kirjata ärränä (R-ilmoitus = syytä epäillä rikosta).

Eräs ongelma on sekin, että kun laillisuusvalvontaviranomainen päästää rikolliset huomautuksilla niin poliisi käyttää noita päätöksiä perusteena ratkaisuilleen: ”ei syytä epäillä rikosta”.

* * *

Suomi on valtio!

 

 

JuhaniVehmaskangas
Pori

Olen "merkillisten tilanteiden mies" (poliisi niin todennut).
Syynä tuohon jossain määrin pidän sitä, että minulla on suuret silmät ja isot korvat - tarkoitan, että näen ja kuulen asioita jotka monilta muilta jäävät huomaamatta. Olen mielestäni jonkinlainen oikeusturva-aktivisti, perusoikeuksien puolustaja.

Monenlaisessa mukana ollut taustavaikuttaja minä olen. Toki vaikutan jossain määrin yhä - ehkä sopivasti, joskus liikaa... mutku...

Lempinimet: ”proffa” ja ”kekkonen”.
ex. "perushullu professori".

p.045-2345936 - www.vehmaskangas.fi
Anonyymi PALAUTE: http://www.vehmaskangas.fi/Ratkaisuja/palaute_US.html

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu