Toivon tarkennuksia prompteriteksteihin. (älypuhelinjuttu + 5:llä ravintolalla 1 tähti)
Uudenmaan alueuutisissa oli eilen ainakin kaksi kiinnostavaa juttua. Ensimmäisessä kerrottiin kuinka puhelinten kautta sijaintitietojamme jatkuvasti kerätään.
Haastatellut olivat asiasta montaa mieltä. Kuten:
-”…todella ärsyttäväää…”
-”…me hukutaan massaan…”
-”…ihan hyvä, todella hyvä…”
Median tähän saakka levittämän informaation perusteella itselläni on ollut mielikuva, että suurin osa ihmisistä pitää kaikkea tuollaista tiedon keräämistä ikävänä, ja samalla suurin osa jakaa itsestään paljon enemmän tietoa somessa. Sallitko sinä sijaintitiedon käytön jos sovellus pyytää lupaa? Vai ovatko asetukset puhelimessasi sellaiset, että aina on lupa?
Kolmantena aiheena olivat suomalaisten ravintoloiden Michelin-tähdet.
”Tällä hetkellä viidellä toiminnassa olevalla helsinkiläisravintolalla on yksi tähti. ”
Okei: Helsingissä toimii viisi ravintolaa, jollakin niistä on Michelin-tähti. Tämä selvä. Vai onko niillä yksi yhteinen tähti? Ehkä tarkoitettiin, että ravintolat olivat toiminnassa juuri sillä hetkellä kun uutinen prompterista luettiin.
Olisin lisännyt yhden sanan: jokaisella. Arvaatteko mihin kohtaan lausetta? Niin, ja tuon ilmaisun: tällä hetkellä, olisi voinut jättää pois.
Entä jos jollakin viidestä ravintolasta olisi ollut kaksi tähteä?
”Tällä hetkellä viidellä helsinkiläisravintolalla on kuusi tähteä.” Juurikin noin, eikö vaan?
Myönnän, ymmärrän, että tämä on turhaa nipottamista. Miksi tarvitaan selkouutisia?
Toisaalta tuollaiset pikkuvirheet ovat ihan sallittuja kun keskustellaan. Mutta eivät mielestäni kun akateemisesti koulutetut ammattilaiset lukevat valmiiksi kirjoitettuja uutisia.
Minulle ne peijakkaan prompterit eivät merkitse mitään, mutta kielenkäyttöön liittyvät kummallisuudet ärsyttävät vanhemmiten yhä enemmän.
Miksi tv:n sääennusteessa sanotaan ”kaikista kylmintä on Koillis-Suomessa”? En kiistä Sallan pakkaslukemia, mutta niistä pitäisi tiedottaa muodossa ”kaikkein kylmintä”. Satuinpa kuulemaan myös ”runsaiten sataa
lounaassa”, vaikka oikein olisi ”runsaimmin”. Mistä putkahti sana ”eri” vaikkapa sellaiseen yhteyteen kuin ”nyt tilanne on eri”?
Tällaiset yksityiskohdat kiihottavat minut tv-toimittajien muodostamaa kansanryhmää vastaan, joten virheet pitäisi välittömästi kriminalisoida.
Ilmoita asiaton viesti
♥
Ilmoita asiaton viesti
Kuuntelin juuri selkouutiset. Kyllä siellä lausuttiin ”päivän paras”?
”Suomessa on niin paljon lämmintä, että kirsikkapuu kukkii. Se on todella erikoista.”
Mitä erikoista siinä nyt on, että Suomessa kirsikkapuu kukkii, Turussa?
Se on erikoista, että kirsikkapuu kukkii näin helmikuussa. Mutta selkouutisessa ei mainittu ajankohdasta mitään.
Ilmoita asiaton viesti