Tulevaisuuden perustulo lisää tyytyväisyyttä. Se ei sisällä köyhien kyykytystä. Pärjääkö 300€:lla/kk?

Täällä puheenvuoron keskusteluissa on käyty vuosien saatossa paljon keskustelua perustulosta, eli kansalaispalkasta.

Malleja on esitetty toinen toistaan valmiimpia. Itselleni on jäänyt kovasti mieleen Amos Aholan kyykytysmalli. Hän on itsekin myöntänyt, että hänen esittämällään mallilla ei pitkälle pötki. Voidaankin arvioida, että tuo Aholan malli olisi pahoinvointimalli.

Suomen perustulokokeilu sen sijaan oli kohtuullinen, vaikkakin puutteellinen torso – mitä muuta se olisi voinutkaan olla?

Vahva näkemykseni on, että perustuloon siirtyminen tulevaisuudessa ei ole pelkästään järkevää. Se on välttämätöntä!

Vaikka siirtyisimmekin perustuloon niin silti myös toimeentulotuki pitäisi säilyttää, tottakai.

Asuinpaikan ja asumismuodon saisi jokainen perustulon myötä valita aidosti vapaasti. Ylikallista asumista ei olisi tarpeen tukea. Rikolliset joutuisivat aina vastaamaan teoistaan myös taloudellisesti.

Mikä sitten olisi oikea perustulon euromäärä? Pitäisikö lastenkin saada perustuloa myös asumisen turvaamiseksi? Nykyisin köyhimmät aikuiset yhteiskunnassa joutuvat pärjäämään  noin 300 eurolla kuukaudessa – onko se kohtuullista, ihmisarvoista elämää?

Perustulon päälle voisi tottakai tienata 🙂 Pitäisikö perustulon myötä siirtyä jonkinlaiseen tasaveroon? Mikä kaikki olisi perustulojärjestelmässä ilmaista?

Mielenkiintoisia kysymyksiä voisivat olla: miten kävisi energian hinnan. Entä asuntojen hinnan. Mihin kannattaisi sijoittaa?

* * *

ANONYYMI palaute – KLIK!

 

JuhaniVehmaskangas
Pori

Olen "merkillisten tilanteiden mies" (poliisi niin todennut).
Syynä tuohon jossain määrin pidän sitä, että minulla on suuret silmät ja isot korvat - tarkoitan, että näen ja kuulen asioita jotka monilta muilta jäävät huomaamatta. Olen mielestäni jonkinlainen oikeusturva-aktivisti, perusoikeuksien puolustaja.

Monenlaisessa mukana ollut taustavaikuttaja minä olen. Toki vaikutan jossain määrin yhä - ehkä sopivasti, joskus liikaa... mutku...

Lempinimet: ”proffa” ja ”kekkonen”.
ex. "perushullu professori".

p.045-2345936 - www.vehmaskangas.fi
Anonyymi PALAUTE: http://www.vehmaskangas.fi/Ratkaisuja/palaute_US.html

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu