Vääränlaiset tuomiot. Murhat ja muut?

Rikoslakia on tarkoitus uudistaa. Tuossa yhteydessä tulee pohdittavaksi rangaistusten oikeasuhtaisuus.

Mielestäni tällä hetkellä laki, ja käytäntö, tarkoittavat joissakin tapauksissa aivan liian pieniä tuomioita. Toisaalta on myös tapauksia joissa tuomiot ovat liian suuria.

MURHA?

Murhaa ei aina tehdä suunnitellusti. Murhan voi tehdä ”vahingossa” (pikaistuksissa). Entä sitten (kielletyt) armomurhat?

Murhan tuomion pitäisi jatkossakin olla lähtökohtaisesti elinkautinen kun on murhattu lapsi. Tuolloin pitäisi tekijän joutua minimissään olemaan vankilassa 25 vuotta.

Murhasta pitäisi kuitenkin voida tuomita myös määräaikainen rangaistus. Tuon pitäisi olla mahdollista jos olisi varmaa, että murhatulla on ollut vain hyvin vähän elinaikaa jäljellä.

Laissa pitäisi mielestäni myös säätää siitä, kuinka pitkään tekijän olisi vähintään oltava vankilassa ennen kuin voi anoa armahdusta. Tuo aika pitäisi sitoa uhrin odotettavissa olleeseen elinikään.

MINIMIRANGAISTUKSET

On joitakin rikostyyppejä joissa teon vakavuudesta huolimatta minimirangaistus on aina vankeutta. Kun rikoslakia uudistetaan pitäisi tarkkaan pohtia jokaisen tuollaisen rikoksen osalta, että voiko rikos kuitenkin jossain tilanteessa olla niin lievä, että sakkorangaistus olisi riittävä.

LIIAN PIENET RANGAISTUKSET

Joistakin rikoksista tulisi mielestäni aina tuomita vankeutta. Tuollaisia rikoksia ovat mm. pahoinpitelyt. Rangaistus voitaisiin ensikertalaisella muuntaa yhdyskuntapalveluksi. (Lisänä terapia).

Kuitenkin vankilaan aina jos teossa olisi käytetty jotakin asetta: puukko, pamppu, jne. Myös porukan tekemän ennalta suunnitellun pahoinpitelyn seurauksena pitäisi aina olla linnareissu.

Toki lievästä pahoinpitelystä voitaisiin tuomita vain sakkoja. Pahoinpitelyä ei pitäisi katsoa lieväksi jos siihen liittyy iskuja päähän.

HENKINEN VÄKIVALTA

Tarkemmin pitäisi säätää henkisen väkivallan kieltämisestä ja -rangaistuksista.

Henkistä väkivaltaa on mm. kiusaaminen ilman fyysistä väkivaltaa, tai sen lisäksi.

JuhaniVehmaskangas
Pori

Olen "merkillisten tilanteiden mies" (poliisi niin todennut).
Syynä tuohon jossain määrin pidän sitä, että minulla on suuret silmät ja isot korvat - tarkoitan, että näen ja kuulen asioita jotka monilta muilta jäävät huomaamatta. Olen mielestäni jonkinlainen oikeusturva-aktivisti, perusoikeuksien puolustaja.

Monenlaisessa mukana ollut taustavaikuttaja minä olen. Toki vaikutan jossain määrin yhä - ehkä sopivasti, joskus liikaa... mutku...

Lempinimet: ”proffa” ja ”kekkonen”.
ex. "perushullu professori".

p.045-2345936 - www.vehmaskangas.fi
Anonyymi PALAUTE: http://www.vehmaskangas.fi/Ratkaisuja/palaute_US.html

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu