Valehtelun jalo taito
Nappasin otsikon ohjelmasta joka parhaillaan tulee televisiosta.
Hiljattain kirjoitin samasta aiheesta kysyen; ovatko rehelliset ihmiset tyhmempiä.
Kun ihminen valehtelee niin tottakai hän pyrkii valheellaan aikaansaamaan jotakin.
Ehkä suurin ongelma kuitenkaan ei ole se, että jotkut valehtelevat. Vai kuinka?
Eikö suurin ongelma olekin se, että suuretkin ihmisjoukot saattavat uskoa valheita, niitä mitenkään kyseenalaistamatta, esitettyjä väitteitä, faktuureja, tarkistamatta.
Kyllähän se niin on, että kun hyvä tuttu jotain kertoo, eikä kuulija itse asiasta mitään tiedä, niin tottakai silloin pitää luottaa siihen, että väite on tosi. Lisäksi saattaa usein olla jopa niin, että netistä on löydettävissä väitettä tukeva juttu, eli ns. valeuutinen, joka voi toki olla myös oikeasta uutisesta johdettu referaattityyppinen tarina joka on osittain tosi.
Taitavaa valehtelua tekevät melkein kaikki poliitikot. En muista, että kuka poliitikko kertoi tämän: ”Asioista voi puhua mitä tahansa valetta, mutta siitä ei saa jäädä kiinni.”
Psykopaatteja pahempia ovat narsistit, ketkä äänestävät itseäänsä kuten täällä Puheenvuorossa jotkut eräät äänestelevät itseänsä.
Ilmoita asiaton viesti
Tarkoittanet niitä jotka omia väitteitä tukeakseen linkittävät omia kirjoituksiaan?
Mutta, kun joku aloittaa valheisiin uskomisen, tietämättömyyttään tai siksi että se sopii hänen agendaansa, hän usein, jälkimmäisessä tapauksessa lähes aina, uskoo uusiin valheisiin (tietäemn niiden olevan valhetta) kuinmyöntää uskoneensa valheisiin.
Ilmoita asiaton viesti
Minä ainakin linkitän välillä juttuihini omia aikaisempia kirjoituksiani, mutta linkitän myös muiden kirjoituksia. Periaatteena: sama aihe, ainakin likimain.
Kas tässä tuo mihin tekstissäni viittasin: https://puheenvuoro.uusisuomi.fi/juhanivehmaskangas/kiroilu-ja-tupakointi/
Ilmoita asiaton viesti
Kukaan ei ole täysin rehellinen, mutta hän on rehellisin joka myöntää omat valheensa.
Ilmoita asiaton viesti
Lienee myös niin, että asioissa on yleensä vähintään kaksi totuutta.
Ilmoita asiaton viesti
Tapahtumat ovat tosia ja toista on niiden tulkinta.
Ilmoita asiaton viesti
Politikkot valehtelevat monella tavalla.
Osittain valehtelu on normaalia imarteluja, jolla kuulija saadaan hyvälle mielelle ja tarkkaavaiseksi. Sitten voidaankin syöttää isompia valheita.
Politikot valehtelevat myös niinkuin aikuiset valehtelevat lapsille, heidän omaksi parhaakseen.
Politikon on valta-asemiin päästäkseen osattava luoda uskottavia mielikuvia, sellaisia jotka osoittavat kuulijalle että on olemassa tilanne joka on korjauksen tarpeessa ja politikko joka on äänessä ymmärtää tämän vian ja tietää miten se pitää korjata. Tämä on pelkkää huijausta ja mielikuvien luomista, sillä politikkoja paremmin asiat tuntevat virkamiehet jotka ovat koko ajan hallinnon kanssa tekemisissä ja ovat sen takia asiantuntijoita. Politikon asiantuntemus on useimmiten sitä asiantuntemusta jolla saadaan syntymään uskottavia valheellisia mielikuvia, joita uskolliset kannattajat sitten toistelevat sosialisessa mediassa.
Virkamiehet toki sitten kertovat niille politikoille jotka ovat ministereinä ja lautakunnissa miten asiat oikeasti ovat ja vastuuntuntoinen politikko luopuu siinä vaiheessa niistä valheellisista mielikuvitusleikeistä joiden avulla hän saavutti asemansa. Se on syy siihen miksi niihin politikkojen valheisiin edelleen uskova äänestäjä tulee aina tuntemaan tulleensa petetyksi. Näin tulee ilmeisesti aina olemaan, sillä mielikuvat ovat aina mukavampia kuin totuudet ja siksi äänestäjät haluavat mieluimmin uskoa niihin kuin totuuteen.
Ilmoita asiaton viesti