Vanhukset, Lapset, sairaat, ihmiset. RAAMIDUDJETTI kaiken pahan ”alku”(?)
Miten rahaa käytetään? Budjetoidaan sitä tiettyihin menoihin. Kuka niin tekee omassa taloudessaan?
Raamibudjetit ovat jonkun hurjan henkilön mennävuosien käsittämätön kautta koko valtakunnan kopioitu idea. Ehkä niissä vielä silloin oli ideaa… rahaa oli kaikkialla vähintäänkin tarpeeksi. Kehitys kehittyy ja siksi nykyisin rahaa ei ole samalla tavalla kuin muinaisuudessa.
Jos omistat talon ja havaitset tänään, että kappas vaan katto on alkanut vuotamaan, niin mitä teet – mikä olisi järkevää? Ehkä olet viisaana henkilö varannut budjetiin erillisen ”käyttövarausmäärärahan” josta voit tuollaisessa tilanteessa ottaa rahaa akuutin ongelman hoitamiseen. Eli vaikka katon korjaamiseen, jotta vältytään lisävahingoilta jotka tulisivat kalliiksi.
Mutta mutta?
Mikä sitten olisi tilanne, jos raamibudjettisi osana ei olisi käyttövarausmäärärahaa, tai se olisi aivan liian pieni. Ratkaisu olisi tottakai helppo: päättäisit, että katto saa vuotaa. Ensi vuonna (2021) sitten varaisit rahaa katon korjaamiseen – mutta miten? Tottakai juustohöylämenetelmällä. Eli kaikesta muusta pois ja katto kuntoon sitten ensi vuonna. Eikö niin?
Julkisyhteisöt sen osaavat!
Kuten me kaikki tiedämme niin julkisyhteisöt osaavaat niin raamibudjettien laatimisen kuin juustohöyläämisen. Joskus saattaa silti käydä niinkin, että homma johon budjetissa on varattu raha jää hoitamatta, kuten on käynyt Kokemäellä joskus: ”Yksi kiistanaihe on ollut seurakuntakeskuksen vuotava katto. Talousarviossa on ollut varattuna rahaa katon korjaamiseen, mutta miljoonaremontti on lykkääntynyt.”
Nakkilassa on hommat osattu hoitaa paremmin: ”Nakkilan vanha uimahalli jouduttiin sulkemaan muutama vuosi sitten, koska se oli niin huonokuntoinen.” En osaa sanoa olisiko Nakkilassa päästy halvemmalla jos vanhaa uimahallia olisi pidetty kunnossa. Jos viat olisi aina korjattu sitä mukaa kun sellaisia havaittiin. Mutta kukapa nyt kiinteistönsä kuntoa kovin tarkkaan seuraisi, senkun rapistuu, ja sitten tehdään uusi!
Raamibudjeteista: vanhukset, Lapset, sairaat, ja ihmiset
Vanhukset saavat lisää hoitajia. Rahat otetaan STM:n budjetista, muilta sektoreilta. Mielipiteeni on, että menoja pitäisi tarkastella kokonaisuutena. Ensiksi pitäisi varata riittävät rahat kaikkeen siihen mitä on PAKKO HOITAA. Tuon jälkeen jotain saattaisi jäädä yli – ehkä – se voitaisiin sitten jakaa tasapuolisesti tarpeen mukaan kaikille sektoreille.
Juustohöylämenetelmällä saadaan varmasti rahat vanhusten hoitajien palkkaamiseen. Tuon myötä, kun hoitajia saadaan riittävästi, työkin tulee per henkilö helpommaksi, eikä enää ole niin raskasta, joten se saattaa olla jatkossa houkuttelevampaa vaikka palkka ei kovasti nykytasosta nousisikaan. Onhan työtä tehtävä jatkossa per henkilö vähemmän.
Mutta kuka kärsii? Otetaanko rahat vanhusten hoitoon lapsilta vai sairailta, jopa sairailta lapsilta?
Aivan… otetaan rahat tottakai työikäisiltä, ja niiltä jotka ovat mieleltään sairaita, kuten masentuneita. He tuskin jaksavat valittaa. Saattava jopa lopettaa…
Jossain keskustelussa eräs blogisti esitti, että verotusta voidaan nostaa. Minä häntä komppasin. Hän oli, ja on, oikeassa!
Kommentit (0)