Ehdotus: varakkaille ajatustyöntekijöille etuja omaisten hoitamiseksi

Toiveissa mm. etätyön lisääminen!

Kenellä on mahdollisuus tehdä etätöitä? 

Yhtenä mahdollisuutena on esitetty, että työnantaja voisi tukea vanhusten ystäväpalvelun käyttöä, jolloin työnantaja maksaisi henkilöstöetuna palvelusta osan.

Ikävä totuus on, että monella töissä olevalla on pitkä matka mm. vanhempiensa luokse. Jos työtä voi tehdä vaikkapa läppärillä niin mikäpä siinä; asua välillä vanhempansa luona ja tehdä töitä verkossa läppärillä, ja puhelimitse.

Mitä ystäväpalvelu maksaa? 

Onneksi on olemassa ilmaisiakin ystäväpalveluita. Ne perustuvat vapaaehtoisuuteen, ollen lähinnä juttuseuraa.

Kaupalliset palvelut sisältävät toiveiden mukaan monenlaista avustamista. Juttelusta siivoamisen kautta pukemiseen ja pesemiseen.

Työnantaja voisi maksaa osan – paljonko? 20%, 30%, 50%… minkä verran työnantajan pitäisi tuota tukea jotta siivoojakin voisi sitä hyödyntää?  Vai voisiko siivooja vaikka kerran viikossa tehdä etätöitä? Käydä siivoamassa isänsä mökin, ja saunottamassa hänet – miksipä ei, vai?

Mahdottomat etätyöt

Valitettavasti totuus on, että kaukana asuvia vanhempiaan ei juurikaan voi auttaa jos on vähäisen koulutuksen vuoksi, tai muusta syystä,  töissä matalapalkka-alalla.

Mahdotonta etätöiden tekeminen on monille kohtuullisen hyvinkin palkatuille: prosessinhoitajat, sähköasentajat, muurarit, jne.

Keiden asialla Väestöliitto on?

Mikä pienituloisille ratkaisuksi?

Tottakai on olemassa monenlaisia ratkaisuja. Ehkä maksullisesta ystäväpalvelusta työnantaja voisi maksaa todellakin 70%, ja valtio tai kunta loput.

Onko siivoustyö, tai ylipäätään matalapalkkatyö niin tuottavaa, että työnantaja pystyisi tuollaisen osuuden rahoittamaan. Pystyisikö edes kymmentä prosenttia?

Paras ratkaisu taitaisi olla, että pakotettaisiin vanhukset muuttamaan lähemmäs lapsiaan, kasvukuntiin. Siellä olisi kaikki muukin lähempänä.

Innovaatiot!

Hyviä malleja lienee paljon. Ainakin niille joilla on rahaa.

Miten hommat tulevaisuudessa hoidetaan. Miten huolehditaan niistä vanhuksista joiden lähiomaiset asuvat kaukana ja ovat pienituloisia, tai joilla ei ole sen paremmin lähiomaisia kuin rahaakaan?

Ehkä osana ratkaisua tulee olemaan yksinäisyys.

JuhaniVehmaskangas
Pori

Olen "merkillisten tilanteiden mies" (poliisi niin todennut).
Syynä tuohon jossain määrin pidän sitä, että minulla on suuret silmät ja isot korvat - tarkoitan, että näen ja kuulen asioita jotka monilta muilta jäävät huomaamatta. Olen mielestäni jonkinlainen oikeusturva-aktivisti, perusoikeuksien puolustaja.

Monenlaisessa mukana ollut taustavaikuttaja minä olen. Toki vaikutan jossain määrin yhä - ehkä sopivasti, joskus liikaa... mutku...

Lempinimet: ”proffa” ja ”kekkonen”.
ex. "perushullu professori".

p.045-2345936 - www.vehmaskangas.fi
Anonyymi PALAUTE: http://www.vehmaskangas.fi/Ratkaisuja/palaute_US.html

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu