Veikkaus muutti käytäntöään. Keno ”arvotaan” kello 21?
Joku saattaa muistaa, että taannoin hämmästelin Veikkauksen arvontoja. Kenon tulokset oli aiemmin saatavilla hyvissä ajoin ennen ”arvontaa”.
Nyt tilanne on muuttunut. En usko, että toimintatapoja muuten on muutettu, mutta nykyisin tulokset julkistetaan myöhemmin. Kenonkin tulokset kaikissa medioissa vasta tasan jälkeen. Pätee käsittääkseni muihinkin peleihin.
Ohjelmakoodeja en vielä ole saanut. Poliisihallituksen minulle antaman vastauksen perusteella olen kuitenkin päätellyt, että viralliset valvojat eivät osaa ohjelmoida. Miten he siis voivat koodin tarkistaa?
Asian selvittely jatkuu…
Ote poliisihallitukselta saamastani vastauksesta:
”Poliisihallituksen luotettavaksi katsoma kolmas taho on auditoinut Kenon arvontamenettelyn. Auditoinnilla on varmistettu, että arvonnan satunnaisuuteen voidaan aukottomasti luottaa. Keno-pelin päiväarvonta on suoritettu vastaavalla arvontajärjestelmällä jo vuodesta 2011 lähtien ja ilta- ja myöhäisilta-arvonta vuodesta 2015 lähtien.
Poliisihallitus toteaa, että arvontajärjestelmällä tehtävä Keno-pelin arvonta ei luotettavuuden ja satunnaisuuden osalta eroa millään tavalla arvontalaitteistolla aiemmin tehdystä arvonnasta. Satunnaisuus tarkoittaa, että tietty numero arvotaan jokaisessa arvonnassa täsmälleen yhtä todennäköisesti kuin muutkin numerot.”
OK – kolmas taho on auditoinut. Kuka/mikä on tuo ”kolmas taho”, miten se on valittu. Miksi en saa koodia?
Kaikki jotka osaavat ohjelmoida tietävät, että tuollainen koodipätkä, jossa arvotaan muutama satunnaisluku tietystä joukosta, ei vaadi kovinkaan suuria ohjelmointitaitoja. Koodin julkisuuteen ei siten voi sisältyä tekijänoikeudellista eikä liiketaloudellista näkökulmaa.
Miksi en siis saa koodia?
* * *
Väitän: Keno arvonnan toteuttajaksi auditoitu kolmas taho on yhtiö USA:ssa. (väite vai tieto?) Ja paljonko tuolle taholle maksetaan, ja miksi(?), kun jopa minä olisin koodin voinut vääntää paljon edullisemmin.
Ilmoita asiaton viesti
Nyt oli pakko kirjoittaa toinen kommentti, aiemman täydentämisen sijaan.
POLIISIHALLITUS nimittäin toteaa:
”Keno-pelin arvonta suoritetaan Poliisihallituksen hyväksymällä ja sen hallussa olevalla arvontajärjestelmällä. Veikkaus Oy:llä tai millään muullakaan ulkopuolisella taholla ei ole pääsyä arvontajärjestelmään eikä siten myöskään koodista ole mahdollisuutta saada kopiota.”
Ilmoita asiaton viesti
Muistan, että joskus lottokone pyöritti palloja ja poliisi seisoi vieressä virkapuku päällä. En ole enää pitkään aikaan harrastanut uhkapelejä, joten nykyiset systeemit ovat minulle vieraita.
Ilmoita asiaton viesti
Oisko se kolmas taho joku Veikkauksesta riippumaton yritys joka tehnyt auditoinnin ja jonka työntekijöiden taustoille tehty turvallisuusselvitys.
Sinä et sitä koodia saa koska jos siellä vaikka onkin virhe mikä jäänyt sinne auditoinnista huolimatta, voisit hyödyntää sitä tietämällä ensi viikon lottonumerot.
”Kaikki jotka osaavat ohjelmoida tietävät, että tuollainen koodipätkä, jossa arvotaan muutama satunnaisluku tietystä joukosta, ei vaadi kovinkaan suuria ohjelmointitaitoja.”
Perusmuotoinen satunnaislukugenerointi tapahtuu algoritmilla jossa tutkitaan laitteen tilaa ja ajetaan hash funktio. Se arvottu satunnaisluku siis on oletuksena deterministinen eikä aidosti satunnainen ja tarkoittaa sitä, että lottonumerot voi siis onnistua ennustamaan.
Ilmeinen tapa kiertää tuota on se, että tietokone ottaa vaikka syötettä siemenlukuun hiiren liikuttamisesta ja sitten pitää huolehtia siitä, että tätä syötettä ei pääse mitenkään tamperoimaan. Joku epeli vaihtaa vaikka muokatun hiiren siihen tietokoneeseen joka palauttaa aina saman syötteen ja lottonumerot onkin sitten ennustettavissa.
Ilmoita asiaton viesti
Kyllä, olet oikeassa.
NumeroitA pystYy vaikuttamaan.
Mutta kerropa minulle (yksiP) että miksi en saa koodia?
Todella S-likainen hire?
Ilmoita asiaton viesti
Jos siellä auditoinnista huolimatta on jäänyt vika niin sen ei haluta tulevan yleiseen tietoon.
Turvallisuusselvityksen tekeminen vie myös työaikaa, eli maksaa.
Ilmoita asiaton viesti