Viranomaisilla ongelma: syrjintää ei tunnisteta. Sormi menee suuhun niin poliisilla kuin syyttäjälläkin
Suomen viranomaisilla on käsissään ihmisoikeusongelma. Usein poliisikaan ei kykene tunnistamaan syrjintää.
Syrjintää Suomessa kokevat etenkin:
Syrjintä pysyy piilossa vaikka sitä tapahtuu. Syynä siihen on, että viranomaiset eivät syrjintää tunnista. Vaikka syrjinnän kohteena oleva vammainen, maahanmuuttaja, tai jonkin muun ryhmän jäsen, kokisi tulleensa syrjityksi, niin usein poliisi jättää jutun tutkimatta. Poliisi ei kykene näkemään tapahtunutta syrjintää.
Poliisi saattaa kyllä tehdä alustavaa selvitystä, mutta syrjinnästä epäillyn (näennäis)perustelut vakuuttavat poliisin siitä, että asiassa on toimittu oikein, joten juttu ei etene pidemmälle. Toisaalta saattaa käydä niinkin, että juttu etenee syyteharkintaan, mutta syyttäjä jättää syytteen nostamatta. Perusteena voi olla vaikkapa ”syrjinnän vähäisyys”. Tottakai, ja liian usein (jos koskaan) syyttäjä voi myös todeta, että kyseessä ei ole ollut syrjintä. Toteamus ei aina perustu lakiin.
Kyllä noista jutuista kohderyhmissä tieto kulkee. Kun sitten on tiedossa, että sellaista ja tälläista syrjintää ei poliisi tutki, tai jos tutkiikin, niin ainakaan syyttäjä ei syytettä nosta, niin kuka fiksu ”vammainen mamu” lähtisi juttua nostamaan?
Edellä mainitut ryhmät eivät ole ainoita ryhmiä jotka Suomessa kokevat syrjintää. Muitakin ryhmiä on. Muiden ryhmien kohdalla syrjinnän todistaminen on vieläkin vaikeampaa.
Mutta:
Onko nyt niin, että oikea käsi ei aina tiedä mitä vasen käsi on jo tehnyt?
Vaikeavammaisten kuljetuspalvelu – yhdenvertaisuus?
Entä sitten nuorten ehkäisy?
YMMÄRRÄN KYLLÄ…
Monessa kohtaa lukija miettii, että missä se syrjintä oikein on?
Minusta vaikuttaa lähinnä siltä, että Suomessa on asiat liiankin hyvin, kun on valitettava muutaman euron maksusta. Suomeen ei myöskään pidä muuttaa saamaan kaiken ilmaiseksi. Tänne muutetaan työhön ja pari euroa uimahalliin maksetaan ihan itse tasa-arvon vuoksi.
Ilmoita asiaton viesti
Aivan.(?)
4000e/kk eläkettä saava pääsee ilmaiseksi, erinomaista!
Mutta minimi sairaspäivärahalla olevan pitää maksaa 6,50e/kerta, HYVÄ!
Ilmoita asiaton viesti
Olen itse ollut sairaana eikä silloin ole tullut mieleenkään lähteä urheilemaan. Koska on sairas eikä pysty töihinkään.
Yli 4.000€ kuussa ansaitseva on jo uimahallikäyntinsä maksanut veroissa.
Ilmoita asiaton viesti
Se voiko sairaana urheilla tai uida riippuu sairaudesta. Joissakin sairauksissa uiminen voi edesauttaa paranemista, kuten joissakin aurinko – maksetaan matka etelänlomalle!
Onko uimahallimaksunsa maksanut veroissa myös: opiskelija, varusmies, Kelan työmarkkinatukea saava, tai kuntoutustuella oleva?
* * *
Onko sinulla hyvä näkemys myös noihin kuljetuspalveluihin?
– tai tottakai on 😉 (ainkin minä siihen luotan).
Ilmoita asiaton viesti
Todennäköisesti joissakin vaivoissa voi onnistua rajoitetusti harrastaa liikuntaa vaikka ei työ onnistu.
Otetaan vaikka esimerkiksi joku tietotyö että pitäisi vaikka rakentaa tekoäly sinne tappajadroneen. Työntekijälle voi tulla vaikka vakavampi unihäiriö että enää nuku kuin tunnin huonoa unta.
Tietysti siinä alkaa keskittymiskyky ja lähimuisti reistailla pahasti että eipäs enää onnistu tekoälyn tekeminen kun ei oma äly toimi. Liikunta ja joku unilääke voi kuitenkin auttaa saamaan kuntoon.
Toinen esimerkki voisi löytyä vaikka jostain keuhkovaivasta. Kun tappajadronen suunnittelija istuu siinä toimistotuolissa tai vaikka makaa leväten, alkaakin keuhkot täyttyä nesteestä ja saa tukehtumisreaktiota. Hengästyttävä liikunta voikin sitten saada limat lentoon keuhkosta ja edesauttaa toipumista.
Varmaan keksii helposti lisää esimerkkejä, aika monenlaisia vaivoja voikin tulla ihmisille mitkä estää työnteon.
Ilmoita asiaton viesti
Se on totta. Terveet ja normaalit ihmiset eivät huomaa ollenkaan syrjintää tapahtuvan ihan siinä vieressä vaikka kuinka pälyilisi ympäriinsä.
Minä taas huomaan aika herkästi monia virheitä ja Hämäläinen on oman tapansa mukaan taas totaalisen väärässä, että asiat mukamas liian hyvin Suomessa.
EDIT:
Hämäläinen voisi vaikka esim. itse pyytää pyörätuolin ja toteuttaa siinä olemalla kuukauden ilman kenenkään apua ja koittaisi arkiaskareissa tehdä niitä omia hommiaan ja pyörätuolista ei koskaan nosteta ahteria ylös ennen kuin kuukausi on kulunut. Sen jälkeen Hämäläinen on hyvä ja kertoo sitten kokemuksistaan.
Ilmoita asiaton viesti
Jaa no olen juuri nytkin rullatuolissa ja vuodepotilaana ollut viimeiset neljä kuukautta. Hyvin tämä sujuu. Rullatuolista pääsee pöntölle ja muualle sauvoilla sekä käsivoimilla. Ei haittaa yhtään, vaikkei pääse mökille tai jääkiekko-otteluun eikä pubiin.
Jos luet tarkemmin niin pidin parin euron uimahallimaksuja turhana valituksena. Invakuljetuksista en maininnut mitään. Sen otit ihan itse esille.
Ihan järjetöntä puhua syrjinnästä, jota ei ole. Suomessa ei kukaan joudu olemaan ilman hoitoa rullatuolipotilaana. Kaikki palvelut tuodaan kotiin asti. Ei pidä liioitella siis.
Laitoksista eivät edes laske kotiin tarkistamatta, että liikuntaesteinen saa päivittäin apua kotonaan ja varmasti pärjää siellä.
Ilmoita asiaton viesti
Arvostan näkemyksiäsi.
”Jos luet tarkemmin niin pidin parin euron uimahallimaksuja turhana valituksena. Invakuljetuksista en maininnut mitään. Sen otit ihan itse esille.”
Pidätkö oikeana sitä, että matkasta jonka minä pääsen julkisilla kulkuneuvoilla Eurolla pitää vaikeavammaisen maksaa yli kolme euroa?
Ilmoita asiaton viesti
En ymmärrä koko kysymystäsi.
Ilmoita asiaton viesti
Täh?(!)
Lue tuon: Vaikeavammaisten kuljetuspalvelu – yhdenvertaisuus?, alta.
Onko siis oikein, että vaikeavammaiselta peritään yli kolme kertaa suurempi maksu kuin terveeltä julkisen liikenteen käyttäjältä?
Ilmoita asiaton viesti
Katsoitteko tänään Ylen ohjelman: Kahdeksan minuuttia.
Siinä tuli esiin mm. kiistaton, tutkittu, tosiseikka, että Suomessa syrjitään jopa nimen perusteella. Myös henkilön äidinkieli voi olla syy syrjintään: https://areena.yle.fi/1-4200240
Ilmoita asiaton viesti