Virkamiehet (19.8.1994/750) ja laki kummallisesta viranhaltijasta (11.4.2003/304)
Kuten tiedätte Suomessa julkishallintoa hoitavat viranomaiset(* * *). Niissä työskentelee virkailijoita. Jos virkailija on valtion palveluksessa niin hän on lain mukaan virkamies. Sen sijaan jos henkilö on töissä kunnalla niin hän on kummallinen viranhaltija – joka on kuin onkin: sukupuolineutraali ilmaisu, johon nykyään pyritään!
Mitä sitten kun maakunnat tulevat? (SoTe) Ovatko maakuntien viranomaisissa toimivat henkilöt mitä? Mielestäni, ja tämä todellakin on mielipide – kerrankin 🙂 Olisi paikallaan purkaa säädöksiä ja säätää laki jolla kumottaisiin valtion virkamieslaki ja laki kunnallisesta viranhaltijasta. Tilalle tulisi, mikäs muukaan: virkailijalaki. Jokainen henkilö joka toimisi viranomaisessa osana julkisen vallan käyttöä olisi tuon jälkeen virkailija. Kannatatko tätä hyvää(!) ideaa?(?).
Virkailijalaki ei kuitenkaan koskisi niin sanottua tosiasiallista toimintaa, jolloin virantoimituksessa voitaisiin uudenkin lain säätämisen jälkeen toimia tosi epäasiallisesti! 😀
Lupa ”epäasialliseen toimintaan” ei kuitenkaan koskisi poliisia, koska poliisi hoitaa tosiasiallista toimintaa virkavastuulla.
* * *
Mikä on viranomainen?
Lähtökohtaisesti viranomainen on monijäseninen toimielin joka tekee päätökset ”virkailijan” esittelystä.
– – – – –
P.S. Poliisi/valtio on edelleen minulle velkaa sen viisikymppiä – hitaita siis ovat valtion kiireet. No… ehkä he valittavat?
Minua on aina kiinnostanut…, joissakin kunnissa on ”yksihenkilöisiä viranomaisia” – miten ne toimivat? Teen itselleni esityksen, jonka sitten hyväksyn?
Entä jos olen ns. yksihenkilöinen viranomainen ja esitän kahdesta vaihtoehdosta ratkaisua A B:n sijaan jota olen ehdottanut, ja jätän eriävän mielipiteeni omaan päätökseeni. Vapaudunko vastuusta?
Ilmoita asiaton viesti
Ehdotan virkamies sanan tilalle sanaa haltia, erotuksena tontuista, jotka ovat siis joulupukin virallisia apulaisia.
Haltia sanan avulla esim. Kelan viranhaltioiden roolin ymmärtää helposti lapsetkin, ja se tuo positiivisen ajattelun myös tylsän harmaisiin virastoihin.
Ajatelkaa sitä kaikkea hyvää, mitä nauru saa aikaan!
Ilmoita asiaton viesti