Vuokrat nousevat – asumiskustannukset ja sähkö eivät (entä astepäiväluvut?)

YLE uutisoi tänään vapaarahoitteisten asuntojen vuokrien noususta: ”Vuokrat ovat nousseet eniten muun muassa Helsingissä ja Vantaalla.” (kuinka niin ’muun muassa’?)

Kuten blogikirjoituksiani seuranneet tietävät, niin KELA on sitä mieltä, että asumiskustannukset eivät ole vuoden 2017 jälkeen nousseet missään Suomen kunnassa. Monessa kunnassa ne laskivat kun toimeentulotuen maksaminen siirtyi Kelan hoitoon. Tuolloin esim. Porissa hyväksytttävä yhden hengen talouden vuokra laski 470€/kk. tasosta 448 euroon kuukaudessa.

Asumiskustannusten aleneminen köyhillä toteutui samaan tapaan kaikenkokoisilla talouksilla kaikissa Suomen kunnissa.

Vuonna 2017 helsinkiläisen toimeentulotukea saavan pariskunnan asumiskuluiksi hyväksyttiin normin mukaan 844 euroa kuukaudessa. Vuonna 2020, siis nykyisin, heille hyväksytään niin ikään, tottakai, 844 euroa kuukaudessa. (Viimeinen kappale) Kelan käsitys siis on tottakai oikea => Asumisen hinta on pysynyt Suomessa samalla tasolla jo neljä vuotta, toteutuuko viides?

SÄHKÖ

Sähköstä maksetaan Suomessa siirtohintaa ja energiahintaa. Sähkön energiahinnan voi kilpailuttaa, siirtohintaa ei.

Tammikuussa 2020 kallein siirtohinta on ollut 14,63c/kWh. Edullisin siirtohinta on ollut 6,46c/kWh.

Kahden hengen taloudelle Kela hyväksyy taloussähkön kulutusta lähtökohtaisesti 50€/kk määrään saakka. Jos sähkön energiamaksu olisi esim. 2,50c/kWh niin kalleimman siirtohinnan alueella kulutus saisi olla 292kWh/kk. Edullisimman siirtohinnan alueella asuva saisi kuluttaa 558kWh/kk, joten hamppuhuoneiden ja muiden sähkövempeleiden kanssa sinne!

Selvää on, jokin… mutta mikä?

Sähkönormi löytyy täältä – mistä muualta?

Täältä selviää ”KAIKKI!”

KELA perustelee euromääräisiä rajoja helppoudella. Kyllä se kuitenkin niin on, että pätevä ohjelmoija laatii helposti ohjelman jossa kuukausittaisen euromäärän sijaan tarkastellaan kulutettuja kilowattitunteja, jopa siten, että kesä-aikana kulutus voidaan määritellä pienemmäksi, ja myös automaattisesti ottaa lämmitys ja jopa astepäiväluvut huomioon. Tahtoako puuttuu, vai puuttuuko ymmärrystä – veikkaan ja voitan: molempia päättäjiltä puuttuu!

JuhaniVehmaskangas
Pori

Olen "merkillisten tilanteiden mies" (poliisi niin todennut).
Syynä tuohon jossain määrin pidän sitä, että minulla on suuret silmät ja isot korvat - tarkoitan, että näen ja kuulen asioita jotka monilta muilta jäävät huomaamatta. Olen mielestäni jonkinlainen oikeusturva-aktivisti, perusoikeuksien puolustaja.

Monenlaisessa mukana ollut taustavaikuttaja minä olen. Toki vaikutan jossain määrin yhä - ehkä sopivasti, joskus liikaa... mutku...

Lempinimet: ”proffa” ja ”kekkonen”.
ex. "perushullu professori".

p.045-2345936 - www.vehmaskangas.fi
Anonyymi PALAUTE: http://www.vehmaskangas.fi/Ratkaisuja/palaute_US.html

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu