Vuokrat nousevat – asumiskustannukset ja sähkö eivät (entä astepäiväluvut?)
YLE uutisoi tänään vapaarahoitteisten asuntojen vuokrien noususta: ”Vuokrat ovat nousseet eniten muun muassa Helsingissä ja Vantaalla.” (kuinka niin ’muun muassa’?)
Kuten blogikirjoituksiani seuranneet tietävät, niin KELA on sitä mieltä, että asumiskustannukset eivät ole vuoden 2017 jälkeen nousseet missään Suomen kunnassa. Monessa kunnassa ne laskivat kun toimeentulotuen maksaminen siirtyi Kelan hoitoon. Tuolloin esim. Porissa hyväksytttävä yhden hengen talouden vuokra laski 470€/kk. tasosta 448 euroon kuukaudessa.
Asumiskustannusten aleneminen köyhillä toteutui samaan tapaan kaikenkokoisilla talouksilla kaikissa Suomen kunnissa.
Vuonna 2017 helsinkiläisen toimeentulotukea saavan pariskunnan asumiskuluiksi hyväksyttiin normin mukaan 844 euroa kuukaudessa. Vuonna 2020, siis nykyisin, heille hyväksytään niin ikään, tottakai, 844 euroa kuukaudessa. (Viimeinen kappale) Kelan käsitys siis on tottakai oikea => Asumisen hinta on pysynyt Suomessa samalla tasolla jo neljä vuotta, toteutuuko viides?
SÄHKÖ
Sähköstä maksetaan Suomessa siirtohintaa ja energiahintaa. Sähkön energiahinnan voi kilpailuttaa, siirtohintaa ei.
Tammikuussa 2020 kallein siirtohinta on ollut 14,63c/kWh. Edullisin siirtohinta on ollut 6,46c/kWh.
Kahden hengen taloudelle Kela hyväksyy taloussähkön kulutusta lähtökohtaisesti 50€/kk määrään saakka. Jos sähkön energiamaksu olisi esim. 2,50c/kWh niin kalleimman siirtohinnan alueella kulutus saisi olla 292kWh/kk. Edullisimman siirtohinnan alueella asuva saisi kuluttaa 558kWh/kk, joten hamppuhuoneiden ja muiden sähkövempeleiden kanssa sinne!
Sähkönormi löytyy täältä – mistä muualta?
KELA perustelee euromääräisiä rajoja helppoudella. Kyllä se kuitenkin niin on, että pätevä ohjelmoija laatii helposti ohjelman jossa kuukausittaisen euromäärän sijaan tarkastellaan kulutettuja kilowattitunteja, jopa siten, että kesä-aikana kulutus voidaan määritellä pienemmäksi, ja myös automaattisesti ottaa lämmitys ja jopa astepäiväluvut huomioon. Tahtoako puuttuu, vai puuttuuko ymmärrystä – veikkaan ja voitan: molempia päättäjiltä puuttuu!
Täällä maalla me joudumme itse hoitamaan niin siirtohinnat kuin kymmenyksetkin.
Harvemmin me mietime mitä mieltä Kela on siitä,miten me omat asiamme hoidamme.
Ilmoita asiaton viesti
Niin suurin osa suomalaisista kaikkialla joutuu ”itse hoitamaan…” . Hyvin harvalle tuolla on merkitystä, kuten ei minullekaan. Joillekin voi olla suurikin merkitys (iso kasvihuone auringonvalolamppuineen, maalla) mutta kuten oikeuskansleri on todennut, niin aina voi tehdä valituksen oikeuteen, joten nou hätä: http://vehmaskangas.fi/Ratkaisuja/Energian_hinta_toimeentulotuessa.pdf
Astepäiväluku: https://www.ilmatieteenlaitos.fi/lammitystarveluvut
Ilmoita asiaton viesti