Vuokravakuusohje = vuokralaisen mahdollisuudet. Sisältää myös vinkin vuokranantajille
Tervehdys,
Joopa joo, aloitin tämän tekstin samaan tapaan kuin kirjoittaessa valtion *********(?) d:-) Tervehdyksellä siis.
Ion Mittler julkaisi tään blogin koskien tilannetta jossa vuokranantaja ei palauta vuokravakuutta.
Kerron miten vuokralainen voi varmistaa, että vuokravakuus ei jää epärehelliselle…
VUOKRASOPIMUS
Vuokrasopimuksissa on käytännössä aina ehto, että mikäli vuokralainen saa asumistukea, niin tuki pitää ohjata suoraan vuokranantajan tilille.
- Asumistuki voidaan maksaa vuokranantajalle vuokralaisen Kelalle antaman valtuutuksen perusteella. Vuokralainen voi antaa valtuutuksen asumistukihakemuksessa tai erikseen. Vuokrasopimuksessa olevan erillisen maininnan perusteella Kela ei voi maksaa tukea vuokranantajalle.
- Jos vuokralainen laiminlyö vuokran maksamisen kokonaan vähintään kahden peräkkäisen kuukauden ajalta, tuki voidaan maksaa suoraan vuokranantajalle. Vuokranantaja voi pyytää maksun siirtämistä itselleen. Ennen maksun siirtoa Kela kuulee asiassa tuensaajaa, joten maksunsiirto kestää kuukaudesta kahteen.
Eli: vaikka vuokrasopimuksessa lukisi, että asumistuki pitää maksaa vuokranantajan tilille mikäli vuokralainen saa asumistukea, niin mistä vuokranantaja sen voi tietää saako vuokralainen asumistukea. Asumistuki kannattaakin ohjata omalle tilille.
Tottakai vuokrat pitää siitä huolimatta hoitaa kokonaisuudessaan, ja kokonaisuudessaan ajallaan, ellei muuta ole sovittu.
VUOKRASOPIMUS PÄÄTTYY – vakuus pitää olla maksettu…
Niin – pitää olla maksettu suoraan vuokranantajan tilille – miksi? Itse en aikoinaan, kun vuokranantajana toimin, hyväksynyt edes mitään vakuustilejä. Vaadin aina, että vakuus maksettiin omalle tililleni, siis samalle tilille jolle vuokratkin.
Mutta jos käy näin (31.7.2020):
– olet maksanut kahden kuukauden vakuuden vuokranantajalle.
– irtisanot vuokrasopimuksen päättymään syyskuun loppuun.
– ÄLÄ HEMMETISSÄ maksa enää elokuun, äläkä syyskuun vuokraa. Vuokravakuus kattaa ne!
ENTÄ JOS – (sellainen TV- on, ja minulla TÄMÄ)
”TILANNEPÄIVITYS”
Vuokrasopimus on irtisanottu, olet jättänyt kahden viimeisen kuukauden vuokrat maksamatta (vakuus kattaa ne) joten jos asunnosssa on normaalia kulutusta pahempia vaurioita, niin vuokranantaja joutuu haastamaan sinut oikeuteen. Tai ei joudu jos myönnät ja maksat vapaaehtoisesti. Mutta nyt ei vuokravakuus automaattisestä päädy vuokranantajalle!
NYT VINKKI VUOKRANANTAJILLE, tasapuolisuuden vuoksi 🙂
Vuokrasopimukseen pitää kirjata irtisanomismahdollisuus – ai jaa – mutta syynä; molempien osapuolien tahto ja vaatimus. (miksi tahto ja vaatimus? koska muuten sopimusta ei olisi lainkaan tehty!)
Eli: Vuokrasopimukseen ehto; Jos vuokranmaksu myöhästyy (yli viikon) eikä siitä ole nimenomaisesti sovittu, niin sen katsotaan tarkoittavan sitä, että vuokralainen irtisanoo vuokrasopimuksen päättymään seuraavan kuukauden loppuun.
Aikoinaan kun vuokranantajana toimin, niin hoisin ”samaan hintaan” myös vuokralaisteni toimeentulotukiasiat.
Kirjoitukseni vapaavuorossa muistamisesta ja muistitestin ohjeet (vaati 2 pölöä)
Hajimi… (not nau **:30)
Tuo asia tuli mieleen, vastaisuuden varalle. Mutta isot aso-yhtiöt ovat huomioineet jo tuonkin, ja kirjoittavat nettisivuillaan (mm. Asuntosäätiö), että ”takuumaksua ei voida käyttää vuokrien maksamiseen”. No siihen tarkoitukseenhan ne viime kädessä on tarkoitettu, mutta käytännössä yhtiö ilmeisesti aikoo ainakin lähettää maksumuistutuksia heti kun vuokria erääntyy, kieltäytyen siinä vaiheessa käyttämästä takuumaksua vuokriin. Mitä tapahtuisi kun ne pari viimeistä kuukautta ovat päättyneet, mitä yhtiö sitten tekisi tuon ”takuumaksua ei voida käyttää vuokrien maksamiseen” periaatteensa kanssa? Jatkaisiko yhtiö edelleen maksamatta olevien vuokrien perintää, vaikka sillä on koko ajan ollut tilillä varat niiden kuittaamiseen? Tässä kohtaa mielikuvitus loppuu. Jos ei muuta, niin ainakin yhtiö käy psykologista taistelua sitä vastaan, että asukas ei hoitaisi yllättäen ja ilman omaa suostumusta takavarikoidun takuumaksun ongelmaa jättämällä viimeiset vuokrat maksamatta.
Nopeasti googlaten myös mm. HOAS kirjoittaa netissä: ”Vakuusmaksua ei voida käyttää vuokrasopimuksen voimassaoloaikana.”
https://www.hoas.fi/hakevalle/asuntotarjous/vakuuden-maksaminen/miten-maksan-vakuusmaksun/
Ilmoita asiaton viesti
”Vakuusmaksua ei voida käyttää vuokrasopimuksen voimassaoloaikana.”
Tuo kyllä pitää paikkansa, mutta pitää ottaa huomioon myös sen tarkoitus.
Mielelläni keskustelisin enemmän, mutta nyt joudun lähtemään…
Ilmoita asiaton viesti
Paitsi jos -sääntö pätee aina.
Eli: jos teet sopimuksen jota laki ei mahdollista, niin sitä ei tarvitse noudattaa.
Ilmoita asiaton viesti