YLEn aamu tänään: Sallittu lähisuhdeväkivalta
Millaisen lähisuhdeväkivallan suomalaiset hyväksyvät? Laki kieltää selkeästi kaiken väkivallan niin parisuhteessa kuin muutenkin. Sivusin aihetta kirjoituksessani 23.11.
Kirjoituksen kommenteissa Juha Hämäläinen antoi nähdäkseni väkivallalle jonkinlaista hyväksyntää toteamalla mm. seuraavaa: ”Kun nuoret ’näyttelijänaiset’ antautuvat väkivaltaisen pornon tuottamiseen niin tällä annetaan hyväksyntä katsojien perversseille haluille kuten raiskauksille ja rajulle väkivallalle.”
EU on kiinnittänyt huomiota Suomen lainsäädäntöön. Raiskauksen määritelmää pitäisi muuttaa. EU on huolissaan myös poliisien vähäisestä määrästä Suomessa. Suomessa lähisuhdeväkivallasta noin 80% jää piiloon, tutkimatta. Yhtenä syynä tuohon nähdään se, että ilmoituksia ei tehdä koska jutut jäävät usein tutkimatta. Siihen keskeisenä syynä on poliisipula.
Yksi syy on myös se, että väkivaltaa ei poliisikaan aina havaitse, ymmärrä. Jos väkivallasta ei ole aiheutunut vähintään mustelmia niin ”mitään ei ole tapahtunut” – ainakaan rikoksen kynnys ei ylity. Korjattavaa siis on. Myös läpsiminen ilman mustelmia tai ruhjeita on väkivaltaa. Erityisen paha väkivallan muoto voi olla henkinen väkivalta, kuten pelottelu, uhkailu. Hyvänä pointtina on pidettävä sitä, että aina kun poliisi varmuudella havaitsee lähisuhdeväkivaltaa niin siitä tehdään rikosilmoitus. Ehkä ilmoituksia pitäisi kuitenkin enemmän tehdä ns. syytä epäillä kynnyksen täyttyessä.
Kirjoitin rikosten tuomioista aiemmin 24.11.
Kaikki väkivalta on tuomittavaa. Olipa kyse sitten parisuhteesta tai muusta. Väkivaltarikosten rangaistukset ovat usein liian lieviä – mutta ei se juuri ketään haittaa? Edes alaikäisen 15-vuotta täyttäneen ei pitäisi selvitä julmasta ja törkeästä pahoinpitelystä ehdollisella vankeusrangaistuksella, kuten tuomittiin vauvalleen aivovamman aiheuttanut isä.
Pahoinpitelystä, myös lievästä, pitäisi aina tuomita vähintään sakkorangaistus. Olisiko syytä tuomita pahoinpitelystä, raiskauksesta, ja lähisuhdeväkivallasta, aina vankeutta. Ensikertalaisella ja ala-ikäisellä voitaisiin vankeus muuntaa yhdyskuntapalveluksi.
Sen lisäksi, että väkivaltaan syyllistyneet tulisi aina tuomita vähintäänkin yhdyskuntapalveluun heidät pitäisi velvoittaa mm. vihanhallintakurssille. Vihanhallintakurssin jälkeenkään heitä ei pitäisi jättää heitteille vaan terapian pitäisi jatkua!
Korvaukset väkivaltarikoksen uhrille
Väkivaltarikoksen uhrin pitäisi aina saada jokin minimikorvaus, vaatipa hän sitä eli ei. Ongelma on, että rikoksentekijät ovat tyypillisesti syrjäytyneitä pummeja (ainakin usein), joten heillä ei ole rahaa. He elävät mm. toimeentulotuella. Kun ihminen kieltäytyy työstä niin hänen toimeentulotukeaan voidaan alentaa jopa 40% täysin laillisesti. En pitäisi lainkaan vääränä sitä, että rikoksen tekijältä perittäisiin vuoden parin ajan toimeentulotuen perusosasta jokin osuun (5-10%) käytettäväksi korvausten maksamiseen.
Uhri saa aina korvauksensa koska veronmaksajat sen valtiokonttorin kautta maksavat. Perusvähennys (200 euroa) toki jää tuolloin saamatta. Tuo tekijältä leikattu toimeentulotuki voitaisiinkin tulouttaa uhrille tuon summan maksamiseksi. Tässä yhteydessä pitää todeta, että korvauksen saaminen on aina mahdollista kun vaan pahoinpitely on ilmoitettu poliisille. Siis myös niissä tapauksissa joissa rikoksen tekijää ei tavoiteta.
Taitaa kuitenkin asia olla myös niin, että väkivaltaa kohtaa useammin henkilö joka muutenkin on heikossa asemassa, saaden mm. toimeentulotukea. Tuolloin hänen saamansa korvaukset otetaan tulona huomioon (KHO) kun toimeentulotuen tarvetta lasketaan. Käytännössä toimeentulotuen varassa elävä rikoksen uhri ei siis saa hänelle kuuluvia korvauksia vaan ne kilahtavat yhteikunnan pohjattomaan kassaan. Onko se oikein?
TV/Areena:
https://areena.yle.fi/1-50363070
Ilmoita asiaton viesti
Kuuntelin aamu-TV:ssä käytyä keskustelua aiheesta ja jollain tavoin olen taipuvainen ottamaan hiukan etäisyyttä tuohon taivasteluun.
Siinä verrattiin Suomea ja muita Euroopan maita todeten, että Suomi ja Tanska ovat kärjessä perheväkivallan esiintymisessä. Olen tästä asiasta hyvin skeptinen, koska on hyvin epätodennäköistä, että kaikissa maissa olisi samaan aikaa tehty aivan samoin metodein ja kysymyksin tutkimusta asiasta. Lisäksi on huomattava, että eri maissa väkivallan tulkinta ja ”normaali” kanssakäyminen ovat erilaisia. Näytetyllä kartalla esimerkiksi Balkanin maat olivat valkoisia tarkoittaen, ettei siellä esiinny perheväkivaltaa oikeastaan lainkaan. Siis mm. islamilaisissa Bosniassa ja Kosovossa. Kyse on siis pitkälti siitä mitä vastaajat ovat valmiit vastaamaan.
Toiseksi on huomattava, että väkivaltaa kokeneiden osuus oli heidän itse ilmoittamanaan noin 30%:ssa parisuhteista. Se tarkoittaa sitä, että 70% ihmisistä kaikissa parisuhteissa ei ole koskaan kokenut minkäänlaista väkivaltaa – ei lievää, henkistä tai vakavampaa sellaista. Ja monet parisuhteet ovat hyvin pitkiä, jopa koko elämän mittaisia. Tämä on siis positiivinen asia, mutta kukaan ei nostanut sitä esille.
Kolmas seikka mikä ohjelmassa kiusasi oli sen fokusoituminen naisten kokemaan väkivaltaan pelkästään. Ongelma luonnehdittiin pitkälti naisia koskevaksi alistukseksi. Itse asiassa lievän perheväkivallan kohdalla tilastojen mukaan miehet ovat hiukan useammin uhreja kuin naiset. En toki peräänkuuluta liikaa taivastelua miestenkään kohdalta asiasta, mutta tuntuu oudolta, että keskustelussa ei tätä puolta käsitellä lainkaan, vaikka se siis olisi tavallaan oleellisempi ulottuvuus.
Ilmoita asiaton viesti
Noinhan se on. Sen vuoksi en kirjoittanutkaan vain naisiin kohdistuvasta väkivallasta. Ongelma on laajempi, ja nollatoleranssi olisi paikallaan – mielestäni.
Ilmoita asiaton viesti
Premissi* eli oletus, lähtökohta, nostaa hieman kulmakarvaa. Jutun otsikko nostaa molemmat kulmat ja jätän katsomatta jo ihan ennakkoluulojeni takia kun studiossa näyttää olevan kaksi yrmeän näköistä täti-ihmistä.
Muutoin vaikkea sukupuolia olekaan tai niitä on 81 kpl niin kuitenkin naisten ja miesten rikokset poikkeavat tilastollisesti suuresti keskenään. Miehet syyllistyvät naisia paljon useammin väkivaltarikoksiin raiskauksista puhumattakaan yleensäkin joten pahoinpitely parisuhteessa on samassa suhteessa. Henkistä väkivaltaa on tutkittu vähemmän ja sen kohdalla tilanne taitaa olla erilainen ja sen suhteen fyysiseen väkivaltaan kai jokainen ymmärtää.
*”Suomessa lähisuhdeväkivallasta noin 80% jää piiloon, tutkimatta. Yhtenä syynä tuohon nähdään se, että ilmoituksia ei tehdä koska jutut jäävät usein tutkimatta. Siihen keskeisenä syynä on poliisipula.”
Ilmoita asiaton viesti
Tuo loppuun liittämäsi sitaatti ohjelmassa jossain määrin kiistettiin.
Ilmoita asiaton viesti
Uhritutkimuksen mukaan parisuhdeväkivalta määritellään yksipuoliseksi, pitkäkestoiseksi ja vahingoittamaan tarkoitetuksi väkivallaksi. Yleensä se ilmenee ensin henkisenä väkivaltana (kontrolli) pian yhteen muuttamisen jälkeen ja muuttuu vähitellen raaemmaksi.
Fyysinen väkivalta on aina myös kohteen henkistä mitätöintiä ja itsetunnon murentamisyritystä.
Väkivalta jää usein piiloon, jos toinen osapuoli lopettaa parisuhteen.
Ilmoita asiaton viesti