YLEn uutisoinnissa virhe: Jari Sillanpään seksuaalirikos
Tunnettu laulaja Jari Sillanpää on oikeudessa syytettynä lapsen seksuaalisesta hyväksikäytöstä.
Sillanpää on kiistänyt syytteen. Nähtävästi hän vetoaa mm. siihen, että mitään fyysistä kontaktia ei ole ollut.
TekstiTV: ”Syytteessäkään ei väitetä, että Sillanpää olisi koskettanut fyysisesti tätä nuorta (uhria)…”
Vaatiiko seksuaalisen hyväksikäytön toteutuminen sitten fyysisen kontaktin?
Lapsen seksuaalinen hyväksikäyttö ei vaadi fyysistä kontaktia. Käytännössä hyväksikäyttö voi tapahtua vaikka puhumalla sopimattomia. Tarpeen ei ole edes tehdä seksuaalisia ehdotuksia. Yksi merkittävä seikka on: miten lapsi asian kokee.
Teko voi siten tapahtua niin ikään vaikka lasta kuvaamalla, katselemalla, monenlaisin tavoin. Käräjäoikeuden pitää pyrkiä selvittämään mm. onko teko ollut omiaan vahingoittamaan lapsen kehitystä.
Sen määrittely, onko kyseessä ollut seksuaalinen teko… voi olla varsin hankalaa, ja tulkinnanvaraista.
Mikäli Sillanpään todetaan toimineen tavalla, mitä sitten lieneekään tehnyt, jonka käräjäoikeus tulkitsee olleen omiaan vahingoittamaan lapsen (uhrin) kehitystä, niin lähtökohta on, että hänet tuomitaan vähintään neljän kuukauden vankeuteen.
Hyväksikäytön uhri voi vaatia korvauksia. Mikäli uhri kuitenkin on toimeentulotuen saaja hän ei saa korvausrahoja vapaaseen käyttöönsä toipumisen edesauttamiseksi haluamallaan tavalla. Koska jos uhri on toimeentulotukea saavan perheen jäsen hänen tulee käyttää korvaukset ruokaan ja vastaavaan.
YLEN UUTISEN VIRHE
Ylen Aamun uutisissa todettiin: ”Koska kyseessä on seksuaalirikos sitä käsitellään suljettujen ovien takana”
Katso Areenasta: (9min. 20sek.->)
Lainsäädännön mukaan seksuaalirikos, myös lapseen kohdistunut, käsitellään suljetuin ovin vain jos oikeus niin päättää.
Laki oikeudenkäynnin julkisuudesta yleisissä tuomioistuimissa (2 luku)
4 §
Oikeudenkäyntiä koskevien perustietojen julkisuus
Tiedot asiaa käsittelevästä tuomioistuimesta, asian yksilöidystä laadusta, asian käsittelyn vaiheista sekä suullisen käsittelyn ajankohdasta ja käsittelypaikasta samoin kuin asianosaisen yksilöimiseksi tarpeelliset tiedot ovat julkisia. Tuomioistuin voi kuitenkin 6 §:ssä tarkoitetuissa tilanteissa määrätä pidettäväksi salassa tiedon asianomistajan tai turvapaikanhakijan henkilöllisyydestä.
6 §
Henkilöllisyyden määrääminen salassa pidettäväksi
Tuomioistuin voi määrätä salassa pidettäväksi:
1) asianomistajan henkilöllisyyden rikosasiassa, joka koskee erityisen arkaluonteista hänen yksityiselämäänsä liittyvää seikkaa; taikka
2) turvapaikanhakijan henkilöllisyyden säilöön ottamista koskevassa asiassa, jollei ole ilmeistä, että tiedon antaminen ei vaaranna turvapaikanhakijan tai tämän läheisen turvallisuutta.
Asianosaisen pyynnöstä 1 momentissa tarkoitettu tieto hänen henkilöllisyydestään on kuitenkin julkinen.
Onko nykyinen lainsäädäntö korvausten huomioimisessa toimeentulotukea saavien tulona onnistunut?
Vai olisiko lakia syytä muuttaa?
Sosiaali- ja terveysministeri Krista Kiuru: ”Toimeentulotuki on sosiaaliturvajärjestelmän viimesijainen tukimuoto. Oikeus toimeentulotukeen alkaa, kun henkilö tai perhe on käyttänyt kaikki muut toimeentulonsa turvaamiseksi käytettävissä olevat tulot ja varat hyväkseen. Tuen viimesijaisuudesta johtuu, että periaatteesta ei ole tehty kuin joitakin poikkeuksia. Nämä korvaukset eivät kuulu poikkeusten joukkoon ja niinpä korvaukset huomioidaan lähtökohtaisesti tulona.”
Hyvä tietää: https://vapaavuoro.uusisuomi.fi/juhanivehmaskangas/viihdetaiteilija-jari-sillanpaa-sai-seksia-pikkupojan-nahden/
Ilmoita asiaton viesti
”Syyte 10-vuotiaan tytön törkeästä raiskauksesta kaatui Turun hovioikeudessa, koska näyttö ei riittänyt todistamaan, että teko olisi tapahtunut pakottamalla vasten tytön tahtoa.”
Tässäkään tapauksessa ei ollut paljoa merkitystä, miten kymmenenvuotias lapsi oli kokenut raiskauksen.
”Toisessa kohdassa julkista selostetta oikeus kirjoitti, että Abbudin ei näytetty pakottaneen lasta sukupuoliyhteyteen väkivaltaa käyttämällä.”
Tässä Sillanpään jutussa syyttäjän pitäisi ilmeisesti kyetä näyttämään toteen että Sillanpää pakotti kyseisen kolmetoistavuotiaan pojan ottamaan valokuvia kun hän harrasti seksiä toisenmiehen kanssa.
https://www.aamulehti.fi/uutiset/10-vuotias-tytto-ei-vastustellut-aikuista-miesta-joten-syyte-raiskauksesta-hylattiin-ei-nayttoa-avuttomuudesta-tai-pelkotilasta-200548073
Vai onko niin että kulttuuriset erot ratkaisevat, milloin lapsen on pystyttävä näyttämään ettei ole itse halunnut tulla raiskatuksi. Tai ettei itse ole halunnut ottaa salaa kuvia aikuisten miesten välisestä seksi aktista?
Ilmoita asiaton viesti
Mitään pakottamista ei tarvita vaan asiassa pitää oikeuden arvioida sitä, onko teko ensinnäkin: ollut seksuaalinen, ja toiseksi; ollut sellainen, että se on omiaan vahingoittamaan lapsen kehitystä.
Ilmoita asiaton viesti
Ylipäänsä Ylen ei pitäisi uutisoida koko asiasta, vaikka kaupallinen media sillä riekkuukin.
Kyse on kuitenkin vasta epäilystä, eikä edes rikosta ole kenties tapahtunut.
Kaupallinen media tietenkin hyödyntää mainosrahoituksessaan yleisön juoruilunhalua, mutta sellainen ei ole Ylen tehtävä.
Ilmoita asiaton viesti
Fiksu kommentti.
Ilmoita asiaton viesti
Juttuun liittyen, sähköposti:
Juhani Vehmaskangas
pe 28.2.2020 11.07
Kiitos,
Kyseiset tiedot (siis sähköpostiosoitteet) ovat viranomaisen (käräjäoikeus) hallussa, ja ne ovat siten julkisia asiakirjoja.
Ellette niitä minulle lähetä niin pyydän saada päätöksen josta ilmenevät tietojen antamisen kieltäytymisen perusteena olevat säädökset. Lisäksi ellen tietoja saa niin tarvitsen valituskelpoisen päätöksen, joka teidän olisi lain mukaan jo nyt pitänyt antaa.
Ystävällisesti,
Juhani Vehmaskangas
http://www.vehmaskangas.fi
Lähettäjä: KO Helsinki virastoposti kirjaamo
Lähetetty: perjantai 28. helmikuuta 2020 9.03
Vastaanottaja:
Aihe: VL: Tietopyyntö
Hyvä Juhani Vehmaskangas
Helsingin käräjäoikeus luovuttaa käräjätuomareiden virkasähköpostiosoitteet vain asiaan osallisille.
Lautamiesten yksityiset yhteystiedot ovat vain viraston sisäisen käyttöön eikä heillä ole virkasähköpostiosoitetta.
Terveisin
Helsingin käräjäoikeus
Kirjaamo
Ilmoita asiaton viesti
Olen hämmästynyt. Kahdesta asiasta.
Toinen on se, että kukaan ei ole puuttunut siihen, että olen kirjoittanut Krista Kiurun olevan sosiaali- ja terveysministeri. Hänhän on perhe- ja peruspalveluministeri. Tosin itse blogin aiheen kannalta tuolla ei juuri merkitystä ole.
Ilmoita asiaton viesti