Vantaan ja Keravan yhteinen kuntasekoilu

Jussi (nimi muutettu) on vihainen mies ja aiheesta. Hänen viimeisin närkästyksen aihe on Vantaan ja Keravan kaupunkien yhteinen kuntakokeilu niminen hanke, joka käytännössä lopettaa työvoimatoimiston olemassa olevana instituutiona ja työvoimahalinnon työntekijät siirtyvät Vantaan kaupungin työntekijöiksi. Mikäli mielipidettä asiaan kysytään tämän tarinan Jussilta, kyseinen kokeilu saa nimityksen kuntasekoilu.

Jo aiemmin Jussin ja erityisesti Tikkurilan työvoimatoimiston välinen yhteistyö oli kaikkea muuta, kun ruusuista. Kuitenkin jälleen kerran voimme vain todeta, että mikään asia ei ole niin rikki, etteikö se voisi olla vielä lisää hajalla. Jussin ja Tikkurilan työvoimatoimiston välejä on kiristänyt ennen kaikkea kommunikaatio, jossa asiat ovat kärjistyneet Jussin kannalta katsottuna kohtuuttomuuksiin, jopa suorastaan viranomaisen harjoittamaan mielivaltaan ja näitä mielivaltaisia päätöksiä on Jussi sitten hakenut erilaisin laillisin keinoin nurin ja onnistunut saamaan asioille hänen kannaltaan inhimillisempiä ja siedettävämpiä päätösiä.

Jussin elämää on koko ajan varjostanut harvinainen sairaus ja hän on kohdannut syrjintää työmarkkinoilla. Tästä huolimatta hän on onnistunut työllistämään itseään pätkätöissä. Työttömyysjaksojen aikana hän on hankkinut itselleen lisää osaamista sopivaksi katsomien kurssien kautta ja näistä kursseista on ollut hyötyä. Häntä voisi kuvailla harvinaisen sinnikkäksi taistelijaksi. Palkinnoksi sinnittelystä Tikkurilan työvoimatoimisto on palkinnut häntä uhkailulla, jotka yleensä on tarkoittanut toimiston hänelle langettamaa karenssin uhkaa. Syitä uhkailuille ovat olleet mm.

  • Jussin määräaikainen työsuhde on päättynyt. Työsuhde on ollut vuokrafirman tai työnvälitysfirman kautta. Joukossa on ollut myös ulkomaalaisia työnantajia. Hänen alun perin määräaikaiseksi tarkoitetun työsuhteen päättymisen syytä ei oltu kirjotettu todistukseen. Palkintona karenssi, jonka Jussi saa valitusten kautta oikaistua.
  • Työvoimatoimisto lähettää kehoituksen hakea työvoimapoliittiseen koulutukseen. Koulutuksen aikana Jussi on töissä. Vuotta myöhemmin Jussi jälleen ilmoittatuessaan työttömäksi työnhakijaksi hän saa kuulla häntä odottavasta palkinnosta, karenssista. Karenssia koska ei hakenut töissä ollessaan kurssille.
  • Työvoimahalinnolla on ilmeisesti pääsyä myös osaan Kelan rekistereistä. Työvoimatoimisto palkitsee valitukset ja ottaa oma-aloitteisesti polttaa Jussin asumistuen väärinkäytöstä. Jussi saa puhelun Kelan lakimieheltä, joka kertoo saaneensa tiedon nimenomaan Tikkurilan työvoimatoimistosta.  Tikkurilan työvoimatoimisto on selvästi turha firma, koska työvälittämisen asemasta se on ottanut itselleen uusia tehtäviä, kuten muiden sosiaalietuuksien polttamisen.

Riidan siemenet ovat kylvetty jo kauan aikaa sitten. Jussin luottamus kyseiseen organisaatioon ja heidän kykyynsä parantaa hänen asemaansa ei parane vaikka he ovat nyt Vantaan kaupungin työntekijöitä. Tässäkin asiassa ei olla tehty vielä niin paljoa perustavaa laatua olevia virheitä, etteikö niitä voisi tehdä vielä roppakaupalla lisää. Tässä yksi esimerkki:

  • Jussi hakee työpaikkaa työvoimatoimiston sivuilta ja onnistuu solmimaan työsuhteen.
  • Työnantaja hakee palkkatukea Jussille
  • Viikko 1, palkkatuesta tai kuntakokeilun kautta ei kuulu yhtään mitään.
  • Viikko 2, Jussin ollessa WC:ssa kuntakokeilusta soitetaan kerraan. Jussi soittaa takaisin, mutta puhelu ohjautuu robotille.
  • Viikko 3, jälkeen ei kuulu mitään. Jussi laittaa TE-palveluiden sähköisessä asioinnissa viestiä ja odottaa. Hän laitaa viestiä uudelleen.
  • Viikko 4, Vihdoin joku soittaa. Jussi saa puhelun kuntakokeilusta, joka ilmoittaa päätöksen palkkatuesta olevan kielteinen. Hän ei kuitenkaan tiedä syytä asiaan

Viikolla 6 Jussin ns. oma virkalija kertoo tulleensa lomalta ja ilmoittaa Jussilla olevan sisällä kaksi palkkatukihakemusta. Palkkatuesta päättävä yksikkö on jokin itsenäinen elin siellä jossain kaukana ja edes hänen oma virkailija ei tiedä syytä miksi päätös on ollut kielteinen. Hän ei tiedä myös mitä on avoinna olevan hakemuksen kanssa käynnyt.

Kuntakokeilu on kuntasekoilu. Se ei edes itse tiedä mitä mieltä on, varsinkaan se ei näytä tietävän edes syytä miksi se tekee päätöksiään. Nimettömänä pysyvä työntekijä kertoo ettei henkikökuntaa ole lähimainkaan riittävästi. Lisäksi on pandemia. Pandemialla voi hyvin selittää kasvanutta työmäärää, mutta ei rikki olevia prosesseja tai jo lähtökohtaisesti kuolleena syntynyttä ideaa. Kuntakokeilu on kuntasekoilu, joka tulee päättymään hyvin surullisella tapaa.

+2

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu