Bjørn Lomborg – ilmastonmuutos ja väärä hälytys
Olen hiljattain lukenut kaksi ilmastoasioihin poikkeavasti kantaa ottavaa, mutta uskoakseni järkevää näkemystä esittävää kirjaa.
Toinen on tanskalaisen Bjørn Lomborgin, (s. 1965) kirja Väärä hälytys – lämpeneminen ei tuhoa meitä, Reuna-kustannus, 2022. Alkuperäisen englanninkielisen teoksen [2020] otsikossa sanotaan hieman tarkemmin: ”kuinka ilmastopaniikki maksaa meille biljoonia, vahingoittaa köyhiä ihmisiä ja estää korjaamasta planeettaa”.
Toinen on yhdysvaltalaisen Michael Shellenbergerin (s. 1971) kirja Ilmasto lämpenee – maailmanloppu peruutettu, Reuna-kustannus, 2021. Alkuperäisen englanninkielisen teoksen [2020] otsikko on tarkemmin suomennettuna: ”Ei maailmanloppua – miksi ympäristöalarmistit vahingoittavat meitä kaikkia”.
Käyn molempia kirjoja läpi blogeissani. Tässä lyhyesti Lomborgin kirjasta, josta löytyy myös Puopolon videohaastattelu.
Lomborg siis kritisoi voimakkaasti nyt käynnissä olevaa liikettä liittyen ihmisen aiheuttaman ilmaston lämpenemiseen ja erityisesti siihen liittyvien väitteiden ja tavoitteiden oikeellisuuteen tai järkevyyteen.
Lomborg tuo esille esimerkiksi, että ilmastonmuutos (so. pääosin ihmisen aiheuttama) ilmaston lämpeneminen on totta ja se on otettava tosissaan. Mutta väitteet ilmastonmuutoksen katastrofaalisista seuraamuksista eivät ole totta. Esimerkiksi IPCC ei väitä noin, ainakaan tieteellisissä raporteissaan.
Käynnissä on siis ilmaston lämpeneminen ja myös merenpinnan nouseminen. Tuosta kerrotaan esimerkiksi, että tulevaisuudessa 175 miljoonan ihmisten asunnot joutuvat veden alle. Lomborg huomauttaa, että tuosta varoittavat ihmiset eivät muista kertoa, että samalla tavalla laskien jo nyt on vastaavasti jo 110 miljoonaa ihmistä alttiina tulvariskeille.
Tulvariskien ongelmat puolestaan ovat useimmiten ihmisten määrätietoisella työllä hoidettavissa, näinhän ihmiset ovat kautta aikojen toimineet eri puolilla maapalloa. Esimerkkinä Alankomaat, jossa tulvasuojausten ansiosta yksi maailman suurimpiin kuuluva lentokenttä on merenpinnan alapuolella, kuten laajat muutkin maa-alueet. Alankomaissa toteutettiin 1900-luvun puolivälin suurtulvan jälkeen suurimittainen Delta Works -projekti, jonka ansiosta kuolonuhreja ei ole juurikaan tullut sen jälkeisissä suurtulvissa. Myrskyisästä Pohjanmerestä huolimatta.
Ongelmia siis on, mutta ne ovat hoidettavissa. Sopeutuminen toimii ainakin Alankomaissa. Lomborgin mukaan kustannusten yhteismäärä on ollut noin 10 miljardia puolen vuosisadan aikana. Ja itse lisään, että mitä ilmeisimmin tässä on ollut kysymys suurimmaksi osaksi tuon rannikkoalueen luonnollisten vaikutusten eliminoinnista, jota kannattaa maailmassa joka tapauksessa tehdä lisääntyvissä määrin, koska asutus enenevässä määrin keskittyy rannikoille.
Kun katsotaan kasvihuonepäästöjen lähdettä tällä vuosisadalla, niin pyöreästi 75 prosenttia tulee kehitysmaista ja vain 25 prosenttia teollisuusmaista kuten USA:sta ja Euroopasta. Edelleen jos ajatellaan, että teollisuusmaat tekevät kovia ponnistuksia saadakseen omaa osuuttaan vähennettyä nopeasti ja radikaalisti (verrattuna kohtuullisemmalla nopeudella tehtyyn vähentämiseen), niin lisävaikutukset vuosisadan loppuun mennessä ovat suhteellisen pieniä. Kustannukset sen sijaan saattavat olla aivan valtavia. Kirjassa käydään näitä lukuja läpi laajasti. Ehkä kirjaan noita ajatuksia lisää toiseen blogiin.
Esimerkkilukuna Lomborg mainitsee, että jos EU lopettaisi kaikki kasvihuonepäästönsä veitsellä leikaten juuri nyt, niin vuosisadan loppuun mennessä laskennallinen vaikutus (IPCC:n laskukaavojen mukaisesti) olisi vain 0,14 celsius-astetta. Tuollaista eroa ei käytännössä pystyisi huomaamaan. Ymmärtäisin myös niin, että tuo annettu luku olisi verrattuna tasaiseen koko ajan parantavaan toimintaan verrattuna, jonka voi ajatella olevan vaihtoehto.
Totean itse, että murheellista on lapsille ja nuorillemme syötetty ilmastoahdistus, joista monet pelottelun takia kuvittelevansa kuolevansa ilmastonmuutokseen, tai eivät tuon takia ainakaan voisi elää säällistä elämää. Nyt radikaalien ilmastotoimien resursseilla nimenomaan heikennetään tulevien sukupolvien toimintamahdollisuuksia.
Lomborgin mukaan sen lisäksi, että on väärin sanoa, että ilmastonmuutos on maailmanloppu mitä se ei ole, on väärin väittää, että toimillamme on merkittävä vaikutus. Usein kuulee väitettävän kannustavasti, että pienilläkin teoilla on merkitystä. Ei ole.
Lomborg tuo kirjassaan laajasti esille myös sen, että väitteet näiden radikaalien päästövähennysten (vrt. vaikkapa Pariisin ilmastosopimuksen rajoittaminen 1,5 asteeseen) olisi halpaa, jopa niin että talous kehittyy näiden ilmastotoimien ansiosta paremmin. Tuo ei kerta kaikkiaan pidä paikkaansa.
Totean itse, että yleisten ilmastotilastojen mukaan maapallon ilmasto on lämmennyt nyt noin 1,1 astetta esiteolliseen ilmastontilaan verrattuna. Tuo vertailukohta tarkoittaa käytännössä ns. pikkujääkauden loppuaikoja 1800-luvuilla, jolloin oli kylmempää kuin keskimäärin viimeisen 10 000 vuoden aikana jääkauden jälkeen. Pariisin ilmastosopimus siis tarkoittaa, että kasvihuonekaasuja vähennetään siten, että keskimääräinen lämpötila voisi nousta enää vain 0,4 astetta. Jokainen voi miettiä tuon tavoitteen realistisuutta, muistaen teollisuusmaiden osuuden.
Mutta takaisin Lomborgiin. Lomborgin mukaan konsulttiyhtiö McKinsey on laskenut paljonko maksaisi hiilineutraali maailma vuonna 2050. Se maksaisi vuodessa 9,5 biljoonaa dollaria (biljoona on siis tuhat miljardia) sen lisäksi, että nykyiselläänkin maksetaan ilmastoimista runsaasti. Tuo mainittu summa on enemmän kuin koulutukseen käytetty rahamäärä.
Lomborgin mukaan maailman ihmisten hyvinvoinnin kannalta on parempia ratkaisuja kuin nykyiset radikaalit toimen teollisuusmaissa. Lomborg tuo myös esiin, että rahankäyttö on aina valintakysymys. Jos resursseja ohjataan yhteen suuntaan, niin toiset suunnat jäävät vähemmälle väistämättä.
Köyhissä maissa elää tällä hetkellä kuusi miljardia ihmistä. Heillä on ongelmina mm. malaria, tuberkuloosi, aliravitsemus ja koulutuksen puute. Nämä Lomborg tuo esille aiheina, joihin panostamisen mahdollisuudet heikkenevät nykyisten ilmastosuunnitelmien takia.
Lomborgin mukaan ihmiskunnan tulisi pyrkiä sopeutumaan ilmaston muuttumisiin ja näihin seuraamuksiin. Näinhän ihmiset ovat tehneet koko kirjoitetun historian ajan.
Usein kuulee väitteitä, että kun ilmasto lämpenee, niin viljely kohtaa maapallon eri puolilla suuria ongelmia ja tuotannon laskuja. Itsekin olen tämän väitteen oikeellisuutta ihmetellyt. Loogisesti ajateltuna viljelijät ovat koko historian ajan vaihdelleet tuotantokasvejaan ja -eläimiään sekä viljelymenetelmiään tilanteiden vaihdellessa.
Viimeisen 50 vuoden aikana nämä viljelyn mahdollisuudet ja menetelmät ovat maailmassa huimasti kehittyneet (vihreä vallankumous) ja mahdollistaneet tuottavuuden paranemista usein siis jopa moninkertaiseksi aikaisempaan verrattuna. Tärkeämpää kuin ilmastonmuutos, olisi suunnata resursseja köyhempien maiden maatalouden kehittämiseen. Ilmaston lämmetessä kasvillisuusvyöhykkeet siirtyvät jossain määrin kylmemmille vyöhykkeille ja noihin tulisi siis pyrkiä sopeutumaan ja panostamaan nimenomaan tähän liittyviin viljelymuutoksiin. Siis sen lisäksi, että kehittyneempiä viljelymenetelmiä edistettäisiin köyhemmissä maissa.
Lomborg tuo esille kuumuuden aiheuttamat kuolemiset maailmassa. Lomborg huomauttaa, että kylmään kuolee maailmassa kymmenen kertaa ihmisiä enemmän kuin kuumaan. Itse lisään, että aurinkopaneelien yksi järkevimpiä käyttökohteita olisi noilla toimivat jäähdyttimet, siis ilmalämpöpumput; tässä sähköntarve syntyy nimenomaan silloin kun aurinkoa on parhaiten tarjolla.
Joka tapauksessa, jos maailma vaurastuu, niin sekä kylmän että kuuman aiheuttamiin ongelmiin on helpointa reagoida. Siis maailman vaurastumisen tulisi olla tärkein tavoitteemme.
Lomborg tuo esille, että menetelmämme vähentää kasvihuonepäästöjä ovat erityisen kalliita ja niitä yritetään tehdä tarpeettoman nopeasti (kts. edellä). Ratkaisuna olisi saada aikaiseksi edullista vihreää energiaa (itse lisään että luotettavasti ja tarpeen mukaan saatavilla olevasti; tämähän ei tällä hetkellä ole toteutumassa). Energian hinnat ovat parhaillaan huimassa nousussa.
Valitettavasti ydinvoiman kehityksessä ei ole saatu (nähdäkseni sen vastustamisen takia) jatkumoa vireille, jonka lasken suurimmaksi syyksi sen nykyiseen kalleuteen ja hankkeiden hitauteen ja siis hiilidioksidipäästöjen määrän lisääntymiseen tältäkin osin.
Ja yksi johtopäätös Lomborgilla on seuraava: ei pitäisi alkaa pakottamaan ihmisiä muuttamaan käyttäytymisiään (turha toivo, totean itsekin), vaan alkaa kehittämään innovaatioita, joiden avulla maailma toimii paremmin, kun ihmiset tekevät haluamiaan asioita.
Pakko tuoda lisäksi esille se, että monien mielestä energian käytön lisääminen on ylipäätään edellytys kehitykselle.
Ja loppuun pitää vielä muistuttaa Lomborginkin maininnasta hiilidioksidin välttämättömyydestä maapallon elonkehälle. Ilman sitä kaikki kasvillisuus kuolisi. Todettakoon lisäksi, että nykyideologian mukaisesti hiilidioksidin välttämättömyydestä elonkehälle ei aina kerrota lapsillemme kouluissa.
Hiilidioksidin määrän lisääntyminen siis lisää kasvihuoneilmiötä, mutta myös kasvien kasvua.

Olen monelle ilmastoahdistuneelle suositellut luettavaksi kirjaa ”Sää, joka muutti maailmaa” Se laittaa nämä ilmastohörhoilyt sopivaan mittakaavaan.
Olen samaa mieltä blogistin kanssa, että avain ihmiskunnan menestymiseen on sopeutumiskykymme. Nyt halutaan hirttäytyä johonkin esiteollisen aja hiilidioksidi tasoon 280 ppm. Harvoin kerrotaan minkälaista elämä silloin oli. Nälkää kylmää katovuosia sotia ja ruttoa.
Sitäkö halutaan?
Näillä leveysasteille missä Suomessa elämme, on ilmaston viileneminen kauhistuttava ajatus. Elämme tänäkin päivänä luonnon ehdoilla.
Parin asteen viileneminen on kauhea asia ruoan tuotannollemme.
Ihmisillä on täysin hukassa se tosiasia, että elämme täällä täysin golf virran armosta.
Kannattaa ottaa karttapallo eteen ja seurata suomen leveysastetta vaikka länteen.
Mikä tulee vastaan. Alaska. Mikä on Alaskan maanviljelyn merkitys? .
Eipä sitä juurikaan ole.
Lämmöstä pitävänä wanha a rahjuksena toivon, että Suomessa saamme nauttia lämpenevistä säistä.
Tulkoon minun jälkeeni vedenpaisumus.
Vaikka ei se vielä tule. Ensin tulee uusi jääkausi ja suuret jää järvet sen lopulla.
Kun ne jääkauden lopulla murtautuvat kahleistaan tulee seuraava vedenpaisumus, nii kuin on tullut ennenkin.
Mutta nyt lomalle lompsis.
Ilmoita asiaton viesti
kiitos kirjavinkistä, toki itselle esittelyssä mainitut aiheet ovat jonkin verran tuttuja, mutta jos on hyvä (oleellisia asioita riittävän selkeästi esitettynä), niin voi tosiaan vaikka suositella aiheesta kiinnostuneelle, toki aina saattaa löytyä uusia tietojyviä, ..
taitaa myös Grönlannissa olla suunnilleen koko Suomen leveysasteilla mannerjäätikköä, ..
Ilmoita asiaton viesti
Lomborg on sikäli pragmaattinen, ettei pyri kyseenalaistamaan ilmastonmuutosta oppina. Jos sen tekisi, hänet suljettaisiin tiedeyhteisöstä pois. Päättäjät ja yleisö sulkisivat korvansa. Ei ole kovin toimivaa osoittaa ihmisille, miten he ovat kokonaan väärässä.
Myöntämällä asian vakavuuden voi puuttua muuhun ilmastonmuutosagendan muuhun älyttömyyteen.
Mitä Lomborg todella ajattelee ilmu-opista, sen tietää vain Lomborg itse.
Ilmoita asiaton viesti
Jep, nykyisessä ilmapiirissä kannattaa toimia kieli keskellä suuta, ettei leipä lopu.
Ilmoita asiaton viesti
tuo mainitsemasi päättelyketju on itselläkin tullut mieleen, kiitos siitä, ..
toki hiilidioksidin vaikutusta olemassa olevan kasvihuoneilmiön muutokseen voi laskea; esim Juha Pekka Lunkka Maailman ilmastohistoriassa toteaa että CO2:n kaksinkertaistaminen (280 => 560 ppm ilmeisesti) lisää suoraan keskilämpötilaa yhden asteen ja kerrannaisvaikutuksena vesihöyryn lisääntymisenä toisen asteen, .. toki muitakin kerrannaisvaikutuksia voi tuohon vielä tulla lisäksi, ..
sitten on tietenkin se, että mikä milloinkin muuttaa tuota pitoisuutta, mutta vaikutus on kuitenkin olemassa,
muistelen, että proxy-aineistoissa jäätiköitymisvaiheiden alut tai loput ovat saattaneet tapahtua ensin ja vasta sitten CO2-muutokset, mutta ehkä noissa on epävarmuuksia, ..
Ilmoita asiaton viesti
”Hiilidioksidin olemassaolon välttämättömyyden lisäksi sen määrän lisääntyminen siis lisää kasvihuoneilmiötä, mutta myös kasvien kasvua.”
Jo kasvihuoneviljely osoittaa, että hiilidioksidipitoisuudenpitoisuus ilmassa lisää kasvillisuutta.
Sensijaan sekä geologiset että viimeaikaikaiset havainnot osoittavat, että valtamerien pintavesien keskimääräinen lämpötila määrää ilmakehän keskimääräisen ilmakehän keskimääräisen hiilidioksidipitoisuuden.
Ilmakehään tulevat muut hiilidioksidipäästöt eivät ilmakehän hiilidioksidipitoisuuteen olennaisesti vaikuta, kun Henryn lain mukaisen tasapainon saavutamiseksi niiden vaikutus ilmakehän hiildioksidipitoisuuden nousuun olennaisesti kumoutuu, kun ilmakehän hiilidioksidipitoisuuden nousu, luonnonlakien mukaisesti, vastaavasti pienenee valtameristä tulevien keskimääräisten hiilidioksidipäästöjen vähentyessä.
Ilmoita asiaton viesti
Yksi asia mietityttää. Ilmakehän happipitoisuus. Onko tapahtunut muutosta viimeisen 1000 vuoden aikana?
Ilmakehän hapesta vastaa luullakseni merien piilevät suurimmaksi osaksi.
Taitavat kärsiä raudan puutteesta nekin, kun valaat on tapettu melkein kokonaan, verrattuna aikaan ennen valaanpyynnin aloittamista.
Jäätiköistä irtoavat lohkareet tietysti tuovat mukanaan tarpeellisia mineraaleja meriin.
Ilmoita asiaton viesti
Yhteyttävän elämän piirissä happi ja hiilidioksidi kulkevat käsi kädessä. 0,01 %-yksikön (eli 100 ppm) hiilidioksidipitoisuuden muutos yhteyttävässä ympäristössä tarkoittaa n. 0,01 %-yksikön muutosta happitaseessa (happi vapautuu yhteyttämisen yhteydessä vedestä). On niitä muitakin fyskiaalisbiologisia prosesseja mitkä vaikuttavat happi- ja hiilidioksiditasoon. Hengittävälle elämälle tuollainen 100 ppm muutos ei merkitse yhtään mitään. 10 000 ppm eli prosenttiyksikön muutokset alkavat jo tuntua ja aiheuttavat sopeutumista.
Ilmoita asiaton viesti
hyvä kysymys; en ole missään törmännyt sellaiseen, että happipitoisuudessa olisi isompia muutoksia vaikka nyt jäätiköitymisvaiheiden ja interglasiaalien vaihdellessa, vaikka noinkin saattaisi olettaa tapahtuvan, ..
pienellä haulla tuli pari vastausta: ensin wikipedian kaavio, jossa suunnilleen Kivihiili/Permikausilla oli huomattava happipitoisuus, joka ilmeisesti romahti Permikauden lopussa, ja edelleen nousi uudelleen nykyistä isommalle tasolle dinosaurusten aikakausille, mutta tuon jälkeen olisi ollut koko ajan laskussa,
toinen vastaus on seuraava: ”The new estimates suggest that atmospheric oxygen levels have fallen by 0.7 percent over the past 800,000 years. The scientists concluded that oxygen sinks — processes that removed oxygen from the air — were about 1.7 percent larger than oxygen sources during this time.” => jonkinlaisessa laskussa siis ollaan, mutta tuon mukaan aika tasaisessa,
periaatteessa CO2:n vähetessä voisi ajatella hapen tuotannon myös vähenevän, .. mutta vaikutuksia voi olla muitakin kuten kuvailet, ..
Ilmoita asiaton viesti
nuo ovat mielenkiintoisia kysymyksiä, kiitos huomioista, ..
Ilmoita asiaton viesti
Samalla kuitenkin CO2 päästöjen vähentämisen lukuun sitä ainoaa luontoa ollaan valmiit tuhoamaan esim. valtavilla lyhytikäisillä teollisuuslaitoksilla, tuulivoimaloilla, jotka vaativat ympärilleen kilometrien varoaluuet, avohakkuita, raskasta kalustoa kestävän tiestön, tai vesivoimalla, joka tuhoaa luontoa padotuksineen.
Fysiikan Nobel-palkinnon saaja Carlo Rubbia on jo aikoinaan esittänyt vaihtoehdon ydinvoimalle. Torium voimalan.
Toriumia on käytetty ydinpolttoaineena onnistuneesti jo 1960-luvulla, joten kyse ei varsinaisesti ole uudesta teknologiasta. Tutkimuksia Toriumin käytöstä ei kuitenkaan isommassa mitassa olle näkynyt. Torium käyttöinen voimala ei ehkä ole niin mediaseksikäs poliitikoillekaan, joille helpompi vaihtoehto on luoda massahysteriaa ja pelottelun avulla lisätä omaa valtaansa, sekä verotuloja.
Kukapa nyt ei haluaisi maailmaa pelastaa ?
https://en.wikipedia.org/wiki/Thorium-based_nuclear_power
Ilmoita asiaton viesti
Ilmasto on muuttunut tuhansia vuosia milloin lämpimämpään, milloin kylmempään, suuntaan – ja tulee muuttumaan jatkossakin. On älytöntä yrittää vastustaa ilmaston muutosta.
Hiilidioksidi ei ole myrkky, eikä saaste, vaan kuuluu oleellisena osana luonnon kiertokulkuun. Sen sijaan, että tapellaan hampaat irvessä hiilidioksidia vastaan kannattaisi vähentää oikeaa saastuttamista, kuten tappavien pienhiukkasten tupruttamista ilmaan.
Se on sitten taas kokonaan eri asia, että Maapallolla on liikaa ihmisiä. Väestön kasvu pitää saada loppumaan siellä missä se kasvaa nopeiten – kuten Afrikassa.
Ilmoita asiaton viesti
Harvoin pääsee nauttimaan näin elämänmyönteisestä blogista ja kommenteista.
Karinen on tietenkin oikeassa Lomborgin suhteen.
Kiinnostavaa on todeta, että tällä ilmastohysterialla on saatu liikkeelle 4. teollinen vallankumous, tai ainakin vakaa aikomus on.
Mitä seurauksia siitä kumouksesta sitten seuraa, ei aina niin hyvää maailman väestölle ja luonnolle.
Tutkiva journalismi puhuu!
https://t.co/IFbw0KEii2
”Valitettava totuus ilmastonmuutoksesta on, että sen ratkaiseminen edellyttää enemmän mineraalien kaivamista, räjäyttämistä ja huuhtelua planeetan pinnalta kuin koskaan ennen. Kukaan ei halua puhua tästä. Mutta siitä on puhuttava.”
Ilmoita asiaton viesti
Ainakin minulle kirjoituksessa on pääsanoma kahteen kertaan. Kannattaa tarkistaa, jotta asiallinen kirjoitus ei turhaan kärsi tästä lapsuksesta.
Ilmoita asiaton viesti
kiitos huomiosta, korjasin asian, en ehtinyt aikaisemmin paneutumaan, ..
Ilmoita asiaton viesti
Olen itse keskittynyt selvittämään tieteellisin menetelmin ilmastonmuutoksen perusasioita, joten en lähde poikkeamaan kirjoituksen aihepiiristä.
Ilmastokriisiin uskominen on erikoinen ilmiö, kun sellaista ei ole olemassa: satomäärät kehittyvät koko ajan positiivisesti kiitos lisääntyneen hiilidioksiditason, maapallo vihertyy eikä aavikoidu, ilmaston ääri-ilmiöt eivät ole lisääntyneet, meren pinnan nousu on pysynyt samana, mitä se on ollut muutaman sadan vuoden aikana, jääkarhujen määrä ei ole pudonnut vaan noussut, jne.
Maailman päättäjät, jotka näistä tosiasioista huolimatta uskovat ilmastokriisiin, ovat minun silmissäni menettäneet asioiden analyysikyvyn ja itsenäisen ajattelukyvyn. Tavallisista kansalaisista voidaan todeta, että ikävä kyllä heitä voidaan median propagandalla ohjata uskomaan varsin erikoisiin asioihin, kuten maailman historia osoittaa.
Ilmoita asiaton viesti
Olet tietenkin oikeassa!
Natsihallinto on ottamassa otetta asioiden hallinnosta yhä tiiviimmin Saksassa. Enää ei kuunnella kansan valituksia, eikä luontoa kunnioiteta, kun pitää vanhat pienet tuulivoimalat korvata uusilla isommilla teollisuusluokan tuulivoimaloilla.
https://www.waz.de/politik/landespolitik/windraeder-abstaende-was-die-bundesplaene-fuer-nrw-bedeuten-id235566555.html
[Tuulivoimalat metsässä ja asuinrakennusten lähellä eivät ole enää tabu: liittovaltion hallitus ei enää halua hyväksyä ”välttelysuunnittelua” osavaltioissa. Tämä lisää painetta tulevaan mustavihreään osavaltiohallitukseen Nordrhein-Westfalenissa.]
https://www.mmnews.de/politik/126549-die-gruenen-vogel-mord-und-insekten-tod-partei
”Tuulivoimalat tappavat 250 000 lepakkoa ja 12 000 petolintua – vuodessa Saksan villieläinsäätiö (DWS) antaa hälytyksen. Tuulienergian leviämisestä on tullut uhka monille villieläimille. Saksassa jopa 250 000 lepakkoa ja yli 12 000 petolintua joutuu tuuliturbiinien uhreiksi joka vuosi – säätiö kirjoittaa uudessa raportissaan. (Tilaa tutkimus https://www.deutschewildtierstiftung.de/publikationen
Ilmoita asiaton viesti
Kaikkea muuta pitää nykyisen ideologian mukaan kaivaa maaperästä muka ilmaston pelastamiseksi, mutta kaikki hiilipitoinen pitää jättää sinne. Umpihullua touhua.
Afrikkalaisten aliravitsemukseen on kaksi syytä, jos vielä kova väestön kasvu unohdetaan.
Lasten ripulitaudit on ensimmäinen, mikä johtuu huonosta hygianiasta. Vesihuolto pitäisi siis saada kuntoon.
Toinen on maatalouselinkeinon romahdukset eri maissa sen seurauksena, kun vanhat tilanomistajat on joko hirtetty tai karkoitettu ja maanviljelystaito on menneyt samalla pesuveden mukana.
Ilmoita asiaton viesti
Entisissä siirtomaissa perinteiset kestävät maanviljelysmuodot katosivat isäntämaiden vaatimuksista tuottaa vain jotain yhtä tuotetta. Näin menetettiin paitsi osaamista, myös pilattiin maaperää.
Ilmoita asiaton viesti
Merenpinta noussee tällä vuosisadalla puolisen metriä. Rikkaille valtioille se vielä tuskin onkaan mikään suuri ongelma. Pitemmällä juoksulla sitten Hollanninkaan opit eivät riitä, jos päästövähennyksiä ei tehdä. Viimeksi kun ilmakehän co2 oli tällä tasolla, ei ollut napajäätiköitäkään.
Ruokajärjestelmän suhteen on hyvä tiedostaa, että sivilisaatiomme on kehittynyt vakaissa ilmasto-olosuhteissa. On satoja vuosia vanhoja viinitiloja jne. Nyt sitten raportoidaan, että säät ovat sekaisin. Silloinkin toki rikkaat voivat sopeutua paremmin. Kuivat alueet, jotka kuivuvat lisää, voidaan menettää kokonaan.
Ihmisiä tilastollisesti kuolee enemmän talvella kuin kesällä. Lämpökuolemien lisääntyminen ei itsestäänselvästi johda kylmäkuolemien vähenemiseen.
Ilmoita asiaton viesti
Merenpinta on noussut samaa tappavaa vauhtia ainakin 150 vuotta. Nousuvauhti on n. 1,5 mm/a. Tällä vuosituhannella se on siis noussut jopa 30 milliä. Pitää pientä kiirettä, jotta tällä vuosisadalla ehtisi nousta puoli metriä. Toki paljon hurjempiakin ennusteita on tehty.
Sivilisaatiomme ei todellakaan ole kehittynyt vakaissa ilmasto-oloissa. Jatkuva muuttuminen on se luonnollinen olotila.
Ilmoita asiaton viesti
Pudotan mielelläni pari ajatusta tähän osaamiskeskittymään.
97 % hiilidioksidin tuotannosta vastaavat mikrobit.
Merten lämpötila ja kasviplanktonin määrä vaikuttavat ilmakehän hiilidioksidimäärään.
Ilmoita asiaton viesti
Meren pinnan nousu ei ole mikään funktio ilmastonmuutoksesta, koska se ei kerro tilavuudesta mitään. Vain tilavuudella on merkitystä.
Pinnan nousuun on lukemattomia syitä, joita ei edes haluta agendassa huomioida.
Ilmoita asiaton viesti
Oleellista on, että merenpinnan nousuvauhti ei ole miksikään muuttunut ainakaan sataanviiteenkymmeneen vuoteen.
Ilmoita asiaton viesti
Merenpinnan nousu on kiihtyvää.
Ilmoita asiaton viesti
Missä se on kiihtynyt, kun vanhoilla mittauspaikoilla ei ole havaintoa.
Ilmoita asiaton viesti
Muistaakseni tästä on kanssasi väännetty. Jos et uskonut silloin, tuskin uskot nytkään. Mutta tuossa kertauksena:
https://sealevel.nasa.gov/news/151/a-subtle-effect-of-climate-change-uneven-sea-level-rise/
Ilmoita asiaton viesti
Joo, en usko ilmastomafian mallinnuksia tässä asiassa varsinkaan.
Kysymyshän kuului, että missä se on kiihtynyt, mutta ei näytä sellaista paikkaa löytyvän.
Ilmoita asiaton viesti
Olisiko Tyynen meren puolella Panamassa nousu kiihtynyt? Täältä voi katsoa.
https://www.psmsl.org/data/obtaining/stations/163.php
Ilmoita asiaton viesti
Juuri sait linkin jossa asia näytetään.
Ilmoita asiaton viesti
Mittausmenetelmän muutos saattaa selittää kiihtymistä. Mitä olen nähnyt valikoituja mareografituloksia, niin kohoaminen on melko tasaista.
Satelliittimittaus antanee tuloksen myös siitä kohoamisesta, joka johtuu vesipatsaan laajenemisesta lämpötilan kohoamisen johdosta. Se ei juurikaan kohota rantavettä, jossa vesipatsaan korkeus on vain millimetrejä.
Ilmoita asiaton viesti
Jos pitäydymme luotettavaksi tunnistettavissa lähteissä (ja miksi emme niin tekisi), saamme tiedon, että nousu on kiihtyvää. Olettaisin, että luotettavaksi tunnistettavissa lähteissä mittausmenetelmien vaikutus on huomioitu. Mutta varmasti on mahdollista löytää mareografeja, joissa kiihtyvä nousu ei näy
Ilmoita asiaton viesti
Mareografeissakin on ongelmansa. Meren pinnan nousu rannalla voi johtua rannan vajoamisesta. Sille vajoamiselle taas on erilaisia syitä ja sitten on maan kohoamistakin, kuten Suomessa.
Mutta siis se lämpölaajeneminen ei näy rannan mareografeissa samalla tavalla kuin se näkyy sateliittimittauksissa, jotka mittaavat koko meren pintaa. Kiihtyvyyttä ei näy esimerkiksi Tanskan salmien mareografeissa, joiden sijainti on lähellä nollakäyrää maan kohoamisen ja laskun osalta.
Odottelisin siis vielä lisää tutkimuksia.
Ilmoita asiaton viesti
Kyse ei ole lainkaan siitä, etteikö esim. NASA ymmärrä mistä hiilidioksidi ilmakehään tulee ja mikä sen määrää kontrolloi.
Kyse on vain siitä mitä media asiasta raportoi.
Härköset ja muut lukevat median kauhistelevia raportteja merenpinnannoususta, silloinkaan ei ole kyse hiilidioksidista ilmakehässä, ei ole koskaan ollut. Hiilidioksidin määrä ilmakehässä on seurausta kasviplanktonin fotosynteesin toiminnasta.
Lämmin merien pintakerros haittaa kasviplanktonin kasvua. Toisinpäin kylmä vesi edistää kasviplantonin kasvua (kovemmat tuulet, meri sekoittuu paremmin, ravinteita tulee pintaan ja rautaa tulee rannikolta enemmän tuulten mukana).
”Mitä lämpimämmäksi pintavesi muuttuu, sitä vaikeampaa tuulen on sekoittaa pintakerroksia syvempiin kerroksiin. Valtameri asettuu kerroksiin tai kerrostuu. Ilman tuoreen karbonaattipitoisen veden infuusiota alhaalta pintavesi kyllästyy hiilidioksidilla. Pysyvä vesi tukee myös vähemmän kasviplanktonia, ja hiilidioksidin otto fotosynteesistä hidastuu. Lyhyesti sanottuna kerrostuminen vähentää hiilen määrää, jonka valtameri voi sitoa.”
https://earthobservatory.nasa.gov/features/OceanCarbon/page1.php
Ilmoita asiaton viesti
On tietysti ollut onnetonta, ettei mertentutkimusta ole yhteiskunnissa tuettu.
https://www.researchgate.net/publication/216027231_Oceanic_Phytoplankton_Atmospheric_Sulfur_Cloud_Albedo_and_Climate
”Tiivistelmä
Pilvitiivistymisen ytimen (CCN) päälähde valtameren yläpuolella näyttää olevan dimetyylisulfidi, jota kasviplanktonit tuottavat merivedestä ja joka hapettuu ilmakehässä sulfaattiaerosolin muodostamiseksi. Koska pilvien ja (1 artiklan säteilyn budjettikohdan heijastuskyky (albedo) on herkkä CCN-tiheydelle, ilmastoon biologinen säätö on mahdollista lämpötilan ja auringonvalon vaikutusten avulla kasviplanktonin määrästä ja dimetyylisulfidituotannosta riippuen. Ilman lämpenemistä aiheuttavan CO2:n tuplaamisen vastapainoksi on tarpeen CCN:n likimääräisen tuplaaminen.”
https://www.whoi.edu/oceanus/feature/dms-the-climate-gas-youve-never-heard-of/
Toole on vakuuttunut siitä, että valo – erityisesti ultraviolettivalo selittää, miksi levä tuotti DMSP:ää. Kalifornian yliopiston maantieteen professorin David Siegelin kanssa, Toole näytti, että kasviplankton näyttää kykenevän muuntamaan DMSP:n DMS:ksi, kun ne ovat stressaantuneita auringon säteilystä. DMS fenderoi kemiallisesti reaktiivisia molekyylejä, jotka aiheuttavat soluvaurioita, samalla tavalla kuin kehomme, jotka käyttävät antioksidantteja sitomaan vapaita radikaaleja.”
Ilmoita asiaton viesti
Eikös meillä Merentutkumuslaitos ympätty FMI:n hoteisiin? Tutkimus siis pitää suunnata ilmastomafian tarpeisiin.
Ilmoita asiaton viesti
Näin siinä valitettavasti kävi. Mutta…
”Ilmastonmuutoksen vaikutuksesta kasviplanktonin ekologiaan on nyt tehty riittävästi työtä, jotta voidaan tehdä joitain laajoja yleistyksiä, joita voidaan käyttää hypoteesien luomiseen tulevaa työtä varten. Kaiken kaikkiaan tuleva valtameri on lämpimämpi, happamampi ja kerrostuneempi kuin se on tällä hetkellä. Lisääntynyt kerrostuminen johtaa heikompaan ravinteiden tarjontaan valoalueelle. Nämä rasitukset (kohonnut lämpötila, happamoituminen, korkea valo ja vähäiset ravinteet) aiheuttavat kasviplanktonin vapauttavan enemmän DOM:ta ympäröivään veteen vuotojen ja eritteen aiheuttamien prosessien yhdistelmän avulla (kuva 6). Lisäksi vähäravinteiset, kerrostuneet olosuhteet valitsevat pienen kasviplanktonin, joka pyrkii vuotamaan suuremman osan orgaanisesta hiilestään ympäröivään veteen. Siksi oletan, että suurempi osa kasviplanktonin kokonaistuotannosta vapautuu ympäröivään veteen DOM:na, kun pinnan valtameri lämpenee ja muuttuu happamammaksi. Tällä on vaikutuksia koko meren hiilikiertoon: mahdollisesti vähemmän orgaanista ainetta on saatavilla metatsoonilaiduntajille ja niiden saalistajille, enemmän orgaanista ainetta kulkee mikrobien ravintoverkkojen läpi ja biologisen hiilipumpun tehokkuus vähenee, koska vähemmän POC:ta viedään eufoottisilta ja mesopelagisilta vyöhykkeiltä syvälle merelle.”
https://www.tandfonline.com/doi/full/10.1080/09670262.2013.875596
https://www.tandfonline.com/na101/home/literatum/publisher/tandf/journals/content/tejp20/2014/tejp20.v049.i01/09670262.2013.875596/20140325/images/large/tejp_a_875596_f0003_b.jpeg
Ilmoita asiaton viesti
Aikoinaan yksi äänekkäimmistä ilmastonmuutosopin vastustajista oli meribiologian asiantuntija, Boris Winterhalter.
Hän vastusti myös väitteitä että ilmu tuhoaisi korallit.
Ilmoita asiaton viesti
Koralleja on ollut muutama miljardia vuotta, välillä haalistuvat, välillä kasvavat. Eivät ne katoa.
Tätä mieltä oli myöskin professori Peter Ridd, joka erotettiin yliopiston palveluksesta, mutta nykyään asema ja maine on rehabilitoitu.
Ilmoita asiaton viesti
Hienoa että Kokoomuksesta löytyyjärjen ääni ilmaston muuttumisen suhteen. Toivoisin myös puolueemme johdon tiedostavan nämä asiat. Tai ehkä tiedostavatkin mutta kärkkyvät hyviä EU-virkoja jotka toisinajattelu saattaa vaarantaa.
Ilmoita asiaton viesti
Kokoomuksesta nyt ei muistunut mieleen kuin Martti Tiuri. 😉
”Energia-asiantuntemus puuttuu hallituksen ilmasto-ohjelmasta, kirjoittaa Martti Tiuri.”
https://suomenkuvalehti.fi/jutut/kotimaa/mielipide-kotimaa/maapallo-pelastettava-vihreilta/
Ilmoita asiaton viesti
Eija-Riitta Korhola.
Ilmoita asiaton viesti
Tietysti.
Kiitos kun korjasit!
Ilmoita asiaton viesti
Muistaakseni kirjoitin muutama päivä sitten kommentin kolmesta tekijästä, jotka vaikuttavat merten lämpötilaan, eli auringon pakotus, tulivuorten purkausten määrä ja kasviplankton.
Jätin varmaankin ihmisen vaikutuksen mainitsematta, koska kahdessa ensimmäisessä tekijässä ihmisellä ei ole osuutta. Kasviplanktonin kasvuun ihminen vaikuttaa valaiden kautta ja meriympäristön kautta.
Valaskanta on hitaasti nousussa. Hitaasti, koska valaat saavat poikasen kerran neljässä vuodessa.
Valaanpyynti on saatu loppumaan, mutta merinisäkkäille on ilmaantunut uusia uhkia, kuten laivojen potkurit, melu, tuulivoimalat…
Englannissa on tehty hyvää tutkimusta merenpinnan nousun osalta, arvattavista syistä.
https://youtu.be/7HIwDm0Is5E
Ilmoita asiaton viesti
https://fi.wikipedia.org/wiki/Bj%C3%B8rn_Lomborg
Lomborgin näkökulma on kansantaouspainotteinen. Hän voi hyvinkin olla oikeassa, mutta ilmastopelottelulla useimmat tienaavat paremmin.
Ilmoita asiaton viesti
Lomborg. Siinä on mies joka tunnustaa ihmisen aiheuttaman ilmastonmuutoksen ja vielä senkin, että se on otettava vakavasti, mutta hänen kirjojaan kun lukee ja jos halua pitää itseään totuuden etsijänä, ei kannattaisi ripustautua pelkästään Lomborgin lukuihin. Ne on todettu olevan pitkälti keksittyjä ja ruuvattuna herra Lomborgin vähättelyideologian mukaisesti.
https://www.lse.ac.uk/granthaminstitute/news/a-closer-examination-of-the-fantastical-numbers-in-bjorn-lomborgs-new-book/
Mies harrastaa datakirsikanpoimintaa, tahallista tai tahatonta väärinymmärtämistä siteeraamistaan lähteistään, omien lukujen BKT-lukujen keksimistä, uuden tutkimustiedon ignooramista.
Nordhausin DICE -laskentamallia Lomborg siteeraa mielellään, koska se aliarvioi tulevien luonnonkatastrofien hintalappua. Alla oleva Naturessa julkaistu analyysi
https://www.nature.com/articles/s41558-020-0833-x
paljastaa, että Nordhausin DICE-2016R2 malli tekee vanhentuneita olettamuksia hiilenkierto- ja energiatasapainomallista kuvatessaan hiilidioksidipitoisuuden ja lämpötilannousun suhdetta. Se sisältää lämpenemisen ja sen taloudellisten vaikutusten suhdetta kuvaavan ”vahinko-funktion”, joka ei ole linjassa useiden viime aikaisten laskelmien kanssa, kuten tämän: https://www.nature.com/articles/nature15725
Nordhaus laskee, että optimaalinen lämpeneminen vuoteen 2100 mennessä olisi 3,5 astetta. (!!!) Huomaa, että mies on ekonomisti, ei ilmastotieteilijä. Ajatus optimaalisuudesta on täysin päinvastainen mitä koko tiedeyhteisö on sanonut jo vuosikymmeniä.
Lomborgin käyttämien lähteiden tekijät ovat toistuvasti pyytäneet Lomborgia olemaan irrottamatta lukuja konteksteistaan ja tulkitsematta väärin, mutta pyynnöistä huolimatta mies ei korjaa tekstiään. Hänen toimeentulonsa riippuu siitä, ettei ota tieteellistä objektiivisuuteen pyrkivää asennetta.
https://www.theguardian.com/environment/2021/dec/02/climate-cost-study-authors-accuse-bjrn-lomborg-of-misinterpreting-results
Ilmoita asiaton viesti