Islam ja tiede

Kari Enqvist ja uskonnot
Teoreettisen fysiikan professori Kari Enqvist on usein kirjoittanut uskonnoista tiedemiehen ja ateistin näkökulmasta. Juuri lukemani kirja on ‘Uskomaton matka uskovien maailmaan’, WSOY 2012. Kirjaa voi suositella kaikille aihepiiristä kiinnostuneille ja uskoakseni jo aiheeseen perehtyneillekin löytyy sieltä lisätietoa ja -näkökohtaa.
Näkisin, että kirjoitukset ovat hyvin pohdittuja ja perusteltuja. Tosin itse en näe kovin tarpeelliseksi käydä läpi uskontojen tunnustuksellisia asioita ainakaan rationaalisten perusteiden kannalta, joihin Enqvist panostaa tässäkin kirjassa. Noitakin voi kyllä aina hetken pohtia.
Sen sijaan aihepiiristä löytyy kiinnostavia näkökulmia vaikkapa historiakatsauksena kristinuskon aikaisemmista suhtautumisista filosofien ulostuloihin aiheista, joista kirkko on milloinkin ollut kiinnostunut. Näitä Enqvist avaa hyvin, jolloin aiheesta tulee jonkinlaista yleisnäkemystä. Enqvist käy jopa läpi jopa Hitlerin Saksan suhtautumista uskontoihin.
Perinteellisestä historiankatsauksessa esimerkiksi Galileo Galilein kokemukset ovat useimmille tuttuja ‘se pyöriin sittenkin’ huudahduksineen. Galileon noita maailmankatsomuksia pohtiva ja virallista näkemystä kritisoiva kirja Dialogi vapautettiin pannasta vasta vuonna 1822. Tätäkin, siis katolisen kirkon ja uuden ajattelun välistä vuorovaikutusta ja konfliktia käydään rationaalisesti kirjassa läpi.
Vähemmän tunnetun suunnilleen samaan aikaan eläneen Napolilaisen dominikaanimunkin Giordano Brunon kohtaloa Enqvist kuvasi myöskin. Brunon poikkeavat mielipiteet pakottivat hänet jättämään luostarin vuonna 1576. Bruno kuljeskeli ja päätyi Oxfordiin esitelmöimään kopernikaanisesta järjestelmästä, jota Bruno piti kokonaan uutena maailmankatsomuksena.
Bruno mm. piti maailmankaikkeutta äärettömänä, jolla ei ole mitään keskipistettä tai reunaa. Nämä ajatukset eivät sopineet kirkolle ja lopulta eri vaiheiden jälkeen Bruno vangittiin Italiassa vuonna 1592 ja syytettiin harhaopista.
Lopulta Bruno antoi periksi inkvisitiolle ja perui sanomisensa. Seitsemän vankilavuoden jälkeen Bruno kuitenkin perui tunnustuksensa eikä myöntänyt sanoneensa mitään harhaoppista. Tällöin Bruno tuomittiin katumattomana kerettiläisenä ja vuonna 1600 poltettiin elävänä Pyhän Johannes Kastajan munkkien messutessa rukouksia ja kehottaen loppuun asti Brunoa luopumaan jääräpäisyydestään.
Ainakaan toistaiseksi katolinen kirkko ei ole pyytänyt Brunon kohtaloa anteeksi.
Entä sitten Islam
Päinvastoin kuin kristityssä kulttuuripiirissä ja ylipäätään kristityissä maissa, niin islamissa ja islamilaisessa teokratiassa pysähtyneisyys ja liberaalien ajatusten vastustaminen on jatkunut 1200 –luvulta lähtien ja jatkuu laajamittaisesti edelleen. Tässä Enqvistin kaivamia havaintoja, joita harvoin on esillä julkisuudessa.
Tällä hetkellä (siis 2000 luvulla) Nature-lehden mukaan islamin (islamisen maailman, teokratian tms.) luonnontiede tuottaa merkittäviä tuloksia vain kolmella osa-alueella: suolanpoistossa, haukkametsästyksessä ja kamelinkasvatuksessa. Ptolemaioksen maakeskeistä oppia puolestaan opetettiin Kairon islamilaisessa yliopistossa vuoteen 1961 asti.
Pakistanilainen ydinfyysikko Pervez Hoodbhoy kirjoitti vuonna 2007 arvovaltaisessa Physics Today -lehdessä muslimitieteen 1200-luvun jälkeisestä romahduksesta, jossa yhtäkään merkittävää löytöä tai keksintöä ei islamilaisesta maailmasta ole tullut yli seitsemään vuosisataan.
Hoodbhoyn mukaan yksikään muslimijohtaja ei ole julkisesti vaatinut tieteen ja uskonnon erottamista toisistaan: ”Muslimien karvat nousevat pystyyn pienestäkin vihjauksesta, että islam ja tiede saattavat olla vastakkain tai että jokin perustava ristiriita islamin ja tieteen välillä selittää kehityksen hitauden. Vika ei voi olla Koraanissa, joka on Jumalan muuttamatonta sanaa: muslimit uskovat, että jos jossakin on ongelma, sen täytyy johtua heidän kykenemättömyydestään ymmärtää ja soveltaa Koraanin jumalallisia käskyjä.”
1,4 miljardia ihmistä edustavat islamilaisen konferenssin maat tuottavat vain 1,2 prosenttia maailman luonnontieteellisestä kirjallisuudesta. Lukua sopii verrata vaikkapa hieman alle 50 miljoonan asukkaan Espanjan 1,5 prosenttiin ja Suomen vastaavaan lukuun, joka on henkeä kohden laskettuna lähes 500 kertaa parempi kuin islamilaisen maailman.
Islamilaisesta maailmasta ei mahdu yhtään maailman yliopistojen top 500 -listalle. Suomesta näyttäisi mahtuvan seitsemän yliopistoa.
Syynä tähän alhoon ei voi olla länsimaiden kolonisaatio, sillä vajoaminen alkoi, kun Eurooppa oli hyvin heikko ja hajanainen. Kultturelliset tekijät eivät myöskään voi olla syynä, sillä islamilaisessa maailmassa on hyvin laaja kirjo erilaisia kulttuureja. Rahaakin löytyy monista Suomea isommista muslimimaista. Myös Intia on tuotoksissaan aivan eri sfääreissä muslimimaailmaan verrattuna.
YK:n raportin mukaan arabimaailma on kääntänyt 800-luvulta lähtien (siis yli tuhannessa vuodessa) yhtä monta vieraskielistä kirjaa, kuin Espanjassa käännetään joka vuosi. Olisi mieletöntä väittää, ettei uskonto näyttelisi mitään roolia muslimimaiden tieteellisessä takapajuisuudessa. Vaikuttaa siltä, että historian kello pysähtyi heillä 1300-luvulla ja nyt enää antiikilla on merkitystä.
Hoodbhoy mainitsee myös vuoden 2005 maanjäristyksen, joka Pakistanissa tappoi 90 000 henkeä ja jota yleisesti pidettiin jumalan rangaistuksena. Yksikään (pakistanilainen) tiedemies ei noussut julkisesti vastustamaan mullaheja, jotka pilkkasivat jo pelkkää ajatusta tieteen antamasta selityksestä tapahtumalle. Nämä kiihottivat seuraajiaan rikkomaan televisioita, jotka kuulemma olivat nostattaneet Allahin vihan ja näin maanjäristyksen.
Todettakoon lisäksi, että vain kaksi muslimia on maailmassa yltänyt tiedenobelistiksi.
Pakistanin rikoslain jumalanpilkkapykälät ovat epäinhimillisen ankaria. Koraanin häpäisystä voidaan tuomita elinikäiseen vankeuteen; profeetta Muhammadin parjaamisesta voi seurata kuolemantuomio. Rikoslain pykälä 298 kieltää erään lahkon jäseniä käyttäytymästä muslimien tavoin tai kutsumasta itseään muslimiksi tai millään tavalla loukkaamasta muslimien tunteita.
Tässä vaiheessa on pakko todeta, että länsimaissakaan ei nykyään saa loukata oikeamielisiksi itseään laskevien ihmisten tunteita tai ilmaista/käyttää heidän kielletyksi määrittämiään asioita. Oikeuden määräämät rangaistukset ovat toistaiseksi lieviä, mutta esimerkiksi erottamiset ja työmarkkinoille takaisinpääsyn vaikeuttamiset ovat aika radikaaleja rangaistuksia. Tämän suuntauksen jatkuessa voi ajatella, että tieteen alamäki saattaa tulla meillekin.
Yhtään katua eikä mitään muutakaan ole nimetty Pakistanin ainoan tiedenobelistin mukaan, koska tämä kuuluu juuri tuohon aikaisemmin mainittuun lahkoon.
Huomionarvoista on myös se, että Euroopassa tiede kehittyi nimenomaan protestanttisissa maissa tai sellaisissa, joissa muusta syystä uskonto oli rajattu yksityiseksi asiaksi julkisen sijaan. Tiede ei ole erityisesti kukoistanut myöskään Italian tai Espanjan tapaisissa voimakkaan katolisissa maissa, vaikka nämäkin ovat islamiin verrattuna kuin eri maailmasta.
Tässä valossa muslimikulttuurilla ei ole oikein toivoa paremmasta.
*** *** *** *** ***
Juha Vuorio, oululainen diplomi-insinööri ja varavaltuutettu kokoomuksen valtuustoryhmässä.
Lue lisää Juha Vuorion verkkosivuilta osoitteessa https://vuorio.net/
tai Facebookissa ja Twitterissä.
https://www.facebook.com/juha.vuorio.oulu/
https://twitter.com/jjvuorio/
Kun olen lukenut paljon Enqvistin blogeja, niin hänestä ei ole erottunut niissä tiedemies, vaan useimmiten vääräoppisten tuomitsija. Myöskin tiedeteot ovat jääneet tekemättä tai kertomatta, joten se ateisti-nimi lienee Enqvistille niistä se oikea nimitys.
Ilmoita asiaton viesti
https://youtu.be/TFGKFMGf3ww
Näyttäisi olevan spekulaation kohteena oliko Isaac Newton sittenkin muslimi..
Ilmoita asiaton viesti
Runsaasti islamilaista maailmaa kokeneena annan tälle kirjoitukselle papukaijamerkin.
Islam on oppina täysin aikansa elänyt. Koraani voi säilyä muuttamattomana edelleenkin historian kunnioituksesta, muttei sitä opusta ja profeetan esimerkkiä todellakaan voi ottaa kirjaimellisesti todesta ja orjallisesti seurata nykyaikana. Olen nähnyt mitä siitä seuraa.
Kun käytte Saudeissa niin menkää siellä kirjakauppaan tai lukekaa näiden koulukirjoja niin ymmärrätte selittämättä.
Ilmoita asiaton viesti
Kirkko sentään on muuttanut oppiaan ympäristön muuttuessa, mutta Islam oppeineen elää edelleen siellä historian hämärässä.
Samalla ei voi välttyä miettimästä kulttuurin viennin t. tuonnin seurauksia. Islamin rikkautta ei todellakaan länsimaissa tarvita, josko sitten enää tarvitaan katolisen kirkonkaan papiston omalaatuisia touhuiluja. Kipeitä touhuja, joista saadaan säännöllisin välein mediasta kuulla.
Ilmoita asiaton viesti
Yksikään (pakistanilainen) tiedemies ei noussut julkisesti vastustamaan mullaheja, jotka pilkkasivat jo pelkkää ajatusta tieteen antamasta selityksestä tapahtumalle.
————————
Halusivat varmaan pitää päänsä kiinni vartalossa.
Ilmoita asiaton viesti
Tuon selvemmin ei varmaan ongelmaa pysty enää kuvaamaan.Christopher Hitchens oli oikeassa, uskonto myrkyttää kaiken.
Ilmoita asiaton viesti
Uskonto ei myrkytä kuin silloin, jos se on islamin kaltainen oppi. Väitteesi on vähän sama kuin inttäisi mausteiden pilaavan kaiken ruoan.
Ilmoita asiaton viesti
Onko mielestäsi moraalisesti puolusteltavaa tuomita rajallisesta rikoksesta ikuinen rangaistus?
Ilmoita asiaton viesti
Miten tämä nyt aiheeseen liittyy?
Ilmoita asiaton viesti
Yritän saada kiinni, minkä kaltainen oppi mielestäsi olisi tuollainen myrkyttävä. Ajattelin että ihan perustavan laatuinen moraalikysymys voisi olla nopea tapa tarkistaa mihin vedämme rajan.
Ilmoita asiaton viesti
Newton syntyi 1643 Englannissa jossa myös vaikutti.
Henrik VIII irrotti kirkon katolisesta kirkosta 1534 ja reformoi kirkon protestantiseksi.
Galileo Galilei 1564 katolisessa Italiassa. Kirkko, katolinen, pakotti Galilein perumaan ajatuksensa.
Ilmoita asiaton viesti
1) Mikä C of E?
2) Tuoko on sitä tieteen edistämistä että pakotetan perumaan huomionsa. Ei kai sillä ole mitään väliä missä ”tiedettä tekee” jos ko. maan uskonto, joka on käytännössä maata hallitsevan kirkon uskonto, kieltää sen tulokset ja pakottaa perumaan havaintonsa.
Kun pakotetaan perumaan niin samalla estetään tieteellinen jatkotutkimus asiasta.
Ilmoita asiaton viesti
Missä kohtaa olen väittänyt että Englannin kirkko olisi katolinen?
Henrik VIII reformoi Englannin kirkon (Protestanttiseksi). Eikö tämä ole selvää.
Millä tavoin ”kummallisia” väitteitä? Nämä ovat asioita jotka on luettavissa historiasta.
Katolinen kirkko oli tieteenvastainen.
Ilmoita asiaton viesti
Katolilaisuus oli siis valtauskonto Englannissa kun Newton syntyi ja eli?
Englannin kuningas antoi protestanteille refotmaation toteuttamisen.
Englannin kirkko on siis anglikaaninen, ei suinkaan katolinen kuten väität sen olleen Newtonin aikana.
Wikistä: ( ei ole tietenkään totta, eihän?)
”Henrik VIII katkaisee yhteyden paavinistuimeen
1500-luvun uskonnollisten myllerrysten aikana Englannin kirkosta muodostui oma erillinen kansallinen kirkkokunta. Se tapahtui osaksi poliittisista syistä, kun Englannin kuningas Henrik VIII halusi avioeron, jota katolisen kirkon johtaja paavi ei hänelle myöntänyt. Niinpä Henrik irrotti Englannin kirkon katolisesta kirkosta vuonna 1534. Päätökseen vaikuttivat myös lukuisat katolisen kirkon hallussaan pitämät maa-alueet, jotka kuningas tahtoi itselleen. Hän uskoi reformaation toteuttamisen protestanttisille kristityille. Englannin kuninkaasta tuli kuitenkin kirkon johtaja.”
Ilmoita asiaton viesti
Tässä erinomaisessa tunnin pituisessa CaspianReport ”Rise and decline of science in Islam” kerrotaan kehityksestä, joka huipentui 1200 luvulla siihen, että kriittisen ajattelu soihtu siirtyi lopullisesti Bagdadista Tuomas Akvinolaiselle Eurooppaan. Islamilainen maailma on todella pahassa stragnaatiossa ja heidän joukoittain tulo Eurooppaan ja meillekin luo suuria ongelmia juuri tästä syystä. https://www.youtube.com/watch?v=60JboffOhaw
Ilmoita asiaton viesti
Mongolit tuhosivat Bagdadin 1250-luvulla. Vasta Egyptissä heidät pysäytettiin. Se oli islamilaisen maailman pääkaupunkiin rinnastettava paikka keskiajalla. Kaupungit eivät olleet samaa koko luokkkaa lähelläkään Euroopassa siihen aikaan. Ilmeisesti Bagdadissa kuoli 150-800 tuhatta ihmistä (2 miljoonankin väestöstä on puhuttu). Varovaisin arvion on siis 150 000 kuollutta mongolien ”saavutuksena”.
Bagdadin väestö liikkui 100 000 pinnassa 1800-luvulla. Ottomaanit eivät koskaan nostaneet Bagdadia muinaiseen loistoon.
Kävin uaeamman kerran Bagdadissa kamelitallina tunnetussa ravintolassa 1980-luvulla. Siellä oli jotain jäänteitä 1200-luvun ajalta (kylpylää tms). Suurimmaksi osaksi Bagdad ei ole enää täysin samalla paikalla.
Harun al-Rashidin juomia kylmennettiin Persian vuorilta tuodulla jäällä.
Islamin tiede oli Bagdadin ohella korkealla tasolla myös Espanjassa, mutta se sammui konkistadorien valtauksen jälkeen.
Kohta puhumme suomalaisen tieteen saavutuksista historiana. Väestöpohja uusiutuu täälläkin.
Ilmoita asiaton viesti
Tässä tulee mieleen, että oliko se länsimaisen tieteen panos tyhjentynyt. Lisäksi Suomenkin innovaatiot alkavat hiipua. Ei vanheneva väestö enää uutta kehitä. Voi siis hakea kiksejä ottamalla vertailukohdaksi jotain huonompia.
Kiina ja Intia kouluttaa parhaita aivoja USA:ssa. Alkaa tieteen etulinja aasialaistua ns. länsimaissakin. Lisäksi pelkästään Kiinassa tulee insinöörejä moninkertainen määrä verrattuna USA:han.
Jos se lohduttaa, ettei islam valtaa tiedettä, niin kaikin mokomin.
Tämä kirjoitus ei ainakaan sparraa suomalaisia kehittymään. Tiede on kai todistanut kiistatta kannabiksen hyödyt.
Islam on jostain saanut kimmokkeensa ja sen kulttuuripiirissä on tapahtunut suuri väestöräjähdys. Moraalisesti elämällä perustetaan perheitä ja lapsiluku kasvaa. Saa nähdä mihin se johtaa..
Ilmoita asiaton viesti
Älähän nyt unohda tärkeimpiä keksintöjä kuten alkoholin tislaus ja arabialaiset numerot. Antiikin aikoihin arabimaiden tiede ja yliopistot olivat eturivissä maailmalla.
Islamin alennustila alkoi arabimaissa 1700 luvulla, kun lainoppinut Muhammad ibn Abd-al-Wahhab (1703–1792) alkoi puhdistaa islamia moraalittomuudesta.
Wahhabilaisuus on huomattavan jyrkkä suuntaus ja haluaa palauttaa islamin takaisin Muhamadin aikaiseksi lammaspaimenien uskonnoksi. Tässä on ollut tukijana Saudi arabian kuningashuone ja valtavat öljyteollisuuden tulot.
Tämä lienee eräs syy islamin alennustilaan sivistyksessä ja tieteissä. Yksinvaltaisissa islamilaisissa valtioissa tämä sopii hyvin vallanpitäjille.
Indonesia lienee ainut islamistinen demokraattinen oikeus valtio maailmassa. Syynä on islamin opin myöhäinen leviäminen Indonesiaan, joka aiemmin oli hindu ja budhalaisten kuninkaiden hallitsema. samoihin aikoihin islamin kanssa hollantilaiset valloittivat maan ja ohjasivat sen kehitystä länsimaiseen suuntaan.
Ilmoita asiaton viesti
Mieliviidakkoni Malesia on Indonesian tavoin tällainen ilahduttava poikkeus muslimimaailmassa.
Ilmoita asiaton viesti
Itsekkin tykkäsin Malesiasta. Mukavat ihmiset ja hyvä ruoka.
Ilmoita asiaton viesti
Juuri näin on.
Ilmoita asiaton viesti
Siellä on vapaamielinen suhtautuminen autourheiluun ja järjestetään vuosittain F1 kilpailut.
Malesiassa puhutaan melkein samaa kieltä Indonesian kanssa, ja elintaso on korkeampi siellä kuin Indonesiassa. Singapore oli 60-luvulle asti osa Malesiaa, joka luopui Singaporesta sen huonon taloustilanteen vuoksi.
Ilmoita asiaton viesti
Mikäli Singapore olisi jäänyt osaksi Malesiaa, kiinalaisten osuus olisi ollut lähemmäs puolet väestöstä. Hindut (tamilit) olisivat kallistaneet maan ei-muslimienemmistöiseksi.
Ilmoita asiaton viesti
Kiitos Juhani huomioista, kuten mm. tästä ihan oleellista asiasta, ”samoihin aikoihin islamin kanssa hollantilaiset valloittivat maan ja ohjasivat sen kehitystä länsimaiseen suuntaan.”
Ilmoita asiaton viesti
Hollantilaisten ansiosta Indonesiassa on Eurooppalainen peruskoulu (9v) ja maakunta ja provinsseihin perustuva aluehallinto. Edelleen sairaala ja terveydenhoito järjestelmä, mm äideille ja lapsille neuvolaverkosto. Perustason terveydenhoito toimii huomattavasti paremmin ja tehokkaammin kuin Suomessa. Toisen asteen sairaalat eivät ole vertailukelpoisia Suomen keskussairaala verkoston kanssa.
Indonesiassa valitaan suoralla kansanäänestyksellä Presidentti ja kansanedustajat (550 henkeä) viideksi vuodeksi. presidentti voi hallita vain kaksi vaalikautta.
Ilmoita asiaton viesti
Onpas paljon länsimaisia instituutioita. Entäs moskeijaverkosto? Onko tiheä?
Ilmoita asiaton viesti
On se tiheä meidänkin 100 perheen kylässä on kaksi moskeijaa. Agama eli islamilainen organisaatio on rikas. Kyläläisillä ei ole rahaa moskeijoiden kunnostukseen. Perjantai rukousta lukuun ottamatta moskeijat ovat tyhjillään. Häät ja hautajaiset, ristiäiset pidetään kotosalla. Moskeijat eivät juuri ole perhejuhla käytössä lainkaan. Ramadan ajan rukouksiin ne ovat aivan liian pieniä. Ramada muistuttaa jollain tavalla kristittyjen Joulua. Ei sisältönsä vuoksi, vaan ylensyömisen ja lahjojen antamisen ja kaikenlaisen materialististen tapojen vuoksi.
Epäilen että saudit avustavat indonesian kirkkoa öljy miljardeillaan.
Moskeijoita on liian tiheään vähäiseen käyttöön nähden.
Moskeijoissa on hyvä ja puhdas WC sekä peseytymiskalusteet ja puhdasta vettä noin niin kuin matkailijankin tarpeisiin. Minä käytin moskeijoiden pesutiloja usein päiväretkilläni. Keskellä päivää moskeijat ovat aivan tyhjillään. Suurkaupungeissa moskeijat tarjoavat rentoutumispaikan matkustavaisille ja siellä voi lukea lehteä ja istuksia varjossa ilmaiseksi.
Ilmoita asiaton viesti
Enqvistin ja monien muidenkin mielestä tuo alamäki alkoi siis aikaisemin kuin 1700-luvulla, Enqvistin lainausten mukaan viimeistään 1200/1300-luvun paikkeilla, ja jutussani nimenomaan puhutaan alamäen jälkeisistä asioista, islamin keksinnöt syntyivät ennen tuota alamäkeä,
ja mitenkään väheksymättä niin arabialaiset numerot keksittiin Intiassa, .. ja lisään, että sana alkoholi lienee lainaus arabiasta, muistini mukaan myös esimerkiksi amiraali olisi tällainen lainaus tarkoittaen meren emiiriä, .. näin olen ainakin lukenut, ..
Ilmoita asiaton viesti
1999-luvun lopulla kirjoitettiin teoksia, joissa pohdittiin länsimaiden vaurastumista ja nousua (mm. Landesin The Wealth and Poverty of Nations)
Kiina keksi ruudit, mutta lähinnä ilotulitteiksi. Länsimaiset varasti keksinnön ja sovelsi aseisiin.
Arabeilta otettiin silmälasit. Arabit olivat käyttäneet lukemiseen. Sveitsiläiset pätevät kellosepät kykenivät työskentelemään tarkkuutta vaativassa työssä 20-vuotta kauemmin.
Euroopan jakaantuneisuus pakotti ulkopuolisia (ts eurooppalaisia naapureita) vastaan sotimiseen ja siitä pohjalta oli helppo haastaa kulttuureita, joissa joku keskusvalta oli dominoiva ja aseistus suunniteltu lähinnä kurinpitoa varten.
Tiedettä oli helppo kehittää kun varallisuutta ja ideoita tuli siirtomaista.
Ilmoita asiaton viesti
Olet oikeassa! ”Numerosymbolit 1–9 kehitettiin Intiassa 400-luvulla eaa., ja nollaa vastaavan symbolin otti ensimmäisenä käyttöön 400-luvulla elänyt intialainen matemaatikko Aryabhata. Euroopassa lukujärjestelmää kutsutaan yleensä arabialaisiksi numeroiksi, koska se välittyi eurooppalaisille arabiaksi kirjoittaneiden matemaatikkojen kuten persialaisen Al-Khwarizmin kautta.” Wikipedia.
Kaikkein varhaisimmissa lukujärjestelmissä ei tunnettu nollan käsitettä.
Ilmoita asiaton viesti
täytyy kyllä lieventää hieman tuota vertailua katolisen maailman ja uskonpuhdistuksen protestanttien osalta; oleellisempaa olisi varmaankin painottaa tuota vertailua siitä, onko uskonto yhteiskunnassa määritelty yksityiseksi vai julkiseksi asiaksi, .. johon myös Enqvist viittasi, ..
tosin voisi mainita katolisuudesta muistiksi vielä Etelä- ja Väli-Amerikan, .. ihan tilastoinnin kannalta, .. ja USA:n joka on perustamisestaan lähtien painottanut tuota yksityistä lähestymistä, ..
”tai sellaisissa, joissa muusta syystä uskonto oli rajattu yksityiseksi asiaksi julkisen sijaan”
Ilmoita asiaton viesti
Keskiajalla suoritetut sotaretket Jerusalemin vapauttamiseksi olivat melkoisia kansanmurhia ja ryöstöretkiä. Sotajoukot tappoivat muslimien lisäksi myös Jerusalemissa asuneet juutalaiset Jeesuksen murhaajina. Naiset ja lapset tapettiin myös. Tästä aiheesta kertoo Peter Frankopan kirjoittama Silkkitie. Se on aivan eriomainen ja tavallisuudesta poikkeavasta näkökulmasta kirjoitettu teos
Ilmoita asiaton viesti
itselläni on pääpiirteissään samanlainen käsitys keskiajan ristiretkistä, ..
Ilmoita asiaton viesti
Hei Juha, sain juuri samalla viikolla Areiobagin uutiskirjeen, aika pitkänkin sisällöltään, joka kertoo siitä runsaasta myytinmuodostuksesta historiassa, joka liittyy blogisi aiheeseen. En ehtinyt sitä hyödyntää, jos kiinnostaa, niin tässä linkki. Tämä tutkielma on tehty koulun oppikirjoja koskien, koska siellä tämä vanhemman historian konfliktiteoria tieteen ja uskonnon suhteessa yhä tänäkin päivänä vallitsee vastoin historian tuoretta tutkimusta.
Ensimmäinen Niirasen tutkielma koski lukion kirjoja, se on tässä:https://www.areiopagi.fi/2019/09/mita-lukion-historian-oppikirjat-kertovat-kristinuskosta/
Tässä peruskoulun osalta: https://www.areiopagi.fi/2021/10/tiede-vastaan-uskonto-mita-peruskoulun-historian-oppikirjat-opettavat-tieteesta-ja-uskonnosta-osa-2/
Ilmoita asiaton viesti