Itämeren kaasuputket
Kun Itämeren Nord Stream kaasuputket räjäytettiin 26.11.2022, niin melkein välittömästi asiasta alettiin syyttämään Venäjää. Syyttäminen tapahtui monella tavalla sekä median että ns. asiantuntijoiden toimesta. Lisäksi sosiaalisessa mediassa edellisestä näkökannasta poikkeavien näkökulmien esittäjät saivat usein kovasanaistakin vastinetta.
Muutamat (julkiset toimijat) syyttivät Venäjää suoraan. Sitä useammat ensin kertoivat räjäytyksestä ja sitten kertoivat, kuinka järjettömiä asioita Venäjä tekee (tms.). Siis erilaisia harhaanjohtamisen keinoja käyttäen. Muistan myös, kuinka pian räjäytysten jälkeen Ylen TV-uutisissa sanottiin (suunnilleen), että Ylen haastatteleman asiantuntijan mukaan Venäjä on todennäköinen syyllinen. Ei kerrottu kuka oli tämä asiantuntia, eikä sitä mihin tietoihin tuo syyllisyys perustuu. Tällaiset menetelmät olivat tunnuksenomaisia keskustelulle.
Mitään todistusaineistoja ei siis vaadittu, puhumattakaan että olisi niitä puitu julkisuudessa.
Perinteellisen rikostutkijan ohjeena on löytää taho (tahoja) joilla on ’motiivi, keinot ja tilaisuus’ kyseisen rikoksen tekemiseen. Tällaista pohdintaa julkisuudessa ei nähdäkseni tullut esille. Tuon kolmen kohdan löytyminen ei tietenkään todista syyllisyyttä, mutta tietenkin velvoittaa rikostutkijan selvittämään asiaa.
Mielestäni aika oudosti useammassakin mediassa kerrottiin, että Venäjän motiivina oli aiheuttaa hämmennystä räjäyttämällä omat putkensa, joihin liittyy valtavia etuja tulevaisuuden kannalta näiden ollessa käyttökunnossa. Venäjällähän oli täysi kontrolli säädellä kaasutoimituksia noiden putkien kautta. Edelleen, jos putket säilyisivät käyttökelpoisina, säilyisi Venäjällä taloudellinen potentiaali ainakin joskus sotien loputtua.
Aiheesta on myös kerrottu motiiviksi ’hullu koira’ -teoriaa, mutta sen jätän omaan arvoonsa. En näe Venäjän toimissa mitään erityistä hulluutta, suurta raakutta kylläkin. Suurvallat ovat aina käyneet omista lähtökodistaan sotia ja käyvät vastakin.
Voi myös pohtia sitä, että mikä on tuon räjäytyksen juridinen asema kansainvälisesti. Lienee selvää, että kyseessä on vähintään terrori-isku. Mutta onko tuollainen myös sotatoimi? Kohdistuen siis valtioihin, joiden energiatoimintoihin putki vaikuttaa ja joiden yhtiöt sen omistavat. Tällöin sotatoimi kohdistuisi Saksaan, Ranskaan, Alankomaihin ja Venäjään (edellyttäen tietenkin, ettei joku noista ole räjäytyksen takana, jolloin kyseinen maa jäisi pois listalta).
Mutta kun mietitään vaikkapa sitä, että kenellä sitten oli motiivi, niin päädytään helposti Yhdysvaltoihin. USA on vastustanut julkisesti jo Nord Stream ykköstä ja erityisen voimakkaasti tuota kakkosvaihetta, jonka käyttöönoton se on aika selvin sanoin kieltänyt. Yleinen käsitys on, että USA pyrkii estämään Venäjän vaikutusvaltaa Euroopassa. Voi tietenkin miettiä, että mikä saa toisella mantereella olevan valtion puuttumaan toisen maanosan sisäisiin asioihin. Ilmeisesti USA ajattelee olevansa jollain lailla oikeuttettu tällaisiin vaikuttamisiin.
Yhdysvaltojen presidentti Joe Biden on julkisesti vastustanut Nord Stream kakkosen käyttöönottoa, ja käytännössä kieltänyt sen. Ja pari viikkoa ennen Venäjän hyökkäystä vuoden 2022 alussa Biden kertoi julkisesti liittokansleri Olaf Scholzin kanssa käydyn tapaamisen päätteeksi lehdistötilaisuudessa tuhoavansa Nord Stream kakkosen, jos Venäjä aloittaa hyökkäyksen. Tämä lausunto sivuutettiin länsimediassa laajasti, eikä sitä ole otettu putkien räjäyttämisen jälkeenkään juuri esille.
Edelleen voi miettiä, että onko Saksa suvereeni valtio; sen verran nöyrän oloinen Scholz oli tuossa tiedotustilaisuudessa, vaikka Biden vieressä oli juuri kertonut tuhoavansa Saksan keskeisen energiainfrastruktuurin osia tietyssä tilanteessa. Scholz lähinnä myötäili Bidenia omassa puheessaan, jos sanoikaan mitään tähän liittyvää. Ehkä toisen maailmansodan lopputulema vaikuttaa edelleen.
Ruotsin lyhyt tutkimusraportti päätyi siihen, että kyseessä oli valtiollinen toimija. Tämä liittyy keinoihin, joita tuon iskun tekemiseen tarvitaan. Kun katsotaan muita Itämeren ympärysvaltioita kuin Venäjää, niin kaikki kahdeksan ovat Naton jäseniä tai Naton läheisiä kumppaneita. Lisäksi Itämerellä pidettiin laajat Baltops 22 laivastoharjoitukset kesällä 2022. Voi hyvin ajatella, että sekä keinot, että tilaisuus ovat olleet ainakin siinä mielessä, rikostutkijan olisi pitänyt herätä.
Tuohon motiiviin vielä lisäksi sellainen, että kun Venäjän kaasutoimitukset loppuivat (tai jo aiemmin vähenivät), niin korvaavaksi kaasun toimittajaksi muodostui erityisesti Yhdysvallat, mutta myös Norja. Molempien kaasunviennin tulot kasvoivat huimasti, ensin Ukrainan sodan pakotteiden ja vastapakotteiden myötä, ja sitten tuon räjäytyksen myötä. Lisäksihän Norja avasi uuden kaasuputken Puolaan hyvin pian räjäytyksen jälkeen. Ajoitus oli mielenkiintoinen.
Tähän liittynee Puolan entisen ulkomisterin ja nykyisen europarlamentaarikon Radek Sikorskyn twiitti räjäytystä seuranneena päivänä: ”Thank you, USA”, jossa oli tehosteena kuva räjäytyskohdasta Itämeren pinnalla. Tuo ei tietenkään kerro muusta kuin kokeneen poliitikon omista ajatuksista. Twiitti poistui pian näkyvistä.
On myös mielenkiintoista, että kun malesialainen Alankomaista lähtenyt matkustajakone tuhoutui Itä-Ukrainan sotatoimialueen yläpuolella, niin tuohon perustettiin nopeasti kansainvälinen vapaaehtoisryhmä selvittämään mistä oli kysymys. Tuo sai apuja myös valtiollisilta toimijoilta julkisestikin ja syyllisiksi paljastui kapinallisten IT-ohjusten käyttö. Kuitenkaan, vaikka tätä putkiräjäytystä kutsuttiin usein arvoitukseksi, niin esimerkiksi ao. ryhmä ei aloittanut tuon selvittämistä. Toki se olisi varmaankin ollut vaikeampaa, mutta pistää ’silmään’.
Edelleen, kun aluksi kaasuputkien räjäytys tapahtui, niin ensin ei tapahtunut mitään. Siis venäläisten syyttelyn ja mysteeripuheiden lisäksi.
Sitten 8.2.2022 veteraanitoimittaja jo Vietnamin sodan ajoilta, My Lain joukkomurhan ja Irakin sodan 2003 Abu Khraibin nöyryytysten paljastaja Seymour Hersh tuli julkisuuteen Substack-palvelun jutullaan, kuinka Yhdysvallat tuhosi nuo Itämeren kaasuputket.
Sen jälkeen ei tapahtunut mitään. Paitsi uutisointeja kiinalaisista säähavaintopalloista ja parista ufohavainnosta. Ei siis juuri ollenkaan uutisointeja Hershin paljastuksesta.
Sitten alkoi tulla ’kilpailevia’ teorioita julkisuuteen, kuten tuo tarina kuudesta ukrainalaisista patriootista, jotka yhdellä pienehköllä veneellä olisivat hoitaneet homman lähes sadan metrin syvyydessä.
Sitten alkoi tulla julkistuksia, joissa alettiin kirjaamaan kaikkia esitettyjä vaihtoehtoja ylös ja usein lopputulemana toteamaan sama kuin ihan alussakin, että mysteeristä on kyse.
Hersh on koko uransa onnistunut suojelemaan tietolähteitään, ja kertoo videohaastatteluissa myös siitä, kuinka on käynyt hallinnon rikosten paljastajille tosielämässä. Hershin mukaan hänen uransa aikaisemmatkin paljastuksetkin on aluksi kiistetty tai ainakin voimakkaasti epäilty, mm. koska eihän tuollaisia asioita voi tapahtua. Pulitzer-palkinnon ja kymmeniä muita kunnianosoituksia urallaan saanut Hersh näyttää olevan yhtä tolkuissaan kuin aiemmissakin videohaastatteluissa. Olen noita katsonut läpi aika runsaasti.
Wikipedian tähän liittyvältä sivulta lainaan (oma käännös) kuvausta siitä, mitä Hershin mukaan tapahtui:
- Hersh väitti, että Yhdysvallat suoritti 26. syyskuuta 2022 Nord Stream 1- ja 2-putkistojen sabotaasin, jotka kuljettivat maakaasua Venäjältä Saksaan Itämeren kautta, presidentti Joe Bidenin määräämässä huippusalaisessa CIA-operaatiossa, yhteistyössä Norjan kanssa. Itse julkaistussa viestissä, joka perustui yhteen nimettömään lähteeseen, jolla oli ”suoraa tietoa operatiivisesta suunnittelusta”, väitettiin, että norjalaisesta aluksesta toimivat Yhdysvaltain laivaston sukeltajat, jotka käyttivät Naton Baltops 22 -harjoitusta kesäkuussa 2022 suojana, olivat istuttaneet C4-miinoja, jotka myöhemmin räjäytettiin etänä norjalaisesta koneesta pudotetulla kaikuluotainpoijulla. Väitetty motiivi oli Venäjän taloudellisen vaikutusvallan vähentäminen Euroopassa ja merkittävän valtion tulonlähteen katkaiseminen; Nord Stream 2 ei ollut vielä toiminnassa, mutta se olisi kaksinkertaistanut Nord Stream 1:n kapasiteetin. Hersh mainitsi tueksi Bidenin ja hänen ulkopoliittisen tiiminsä lausunnot putkea vastaan, mukaan lukien Bidenin varoitus helmikuussa 2022.
Tuo ja Hershin Substack-juttu osoittaa mielestäni ainakin sen, että Yhdysvalloilla oli motiivi, keinot ja tilaisuus tuon operaation toteuttamiseksi, ainakin suunnilleen esitetyllä tavalla.
Hershin jutussa tuodaan esille Bidenin tässä asiassa toimineena lähipiirinä ministerit Victoria Nuland ja Anthony Blinken sekä presidentin turvallisuusneuvonantaja Jake Sullivan. Räjäytyksen tapahduttua Anthony Blinken antoi lausunnon, että räjäytys tarjoaa valtavia strategisia mahdollisuuksia. Katso tuo lopun linkki TRT World.
***** ***** ***** ***** *****
Loppuun pari linkkiä:
Ensin YK:n turvallisuusneuvoston kuulemisesta kaksi todistusta aiheesta, Columbian yliopiston kansainvälisen talouden ja kaupan professori Jeffrey Sachs sekä entinen Yhdysvaltojen armeijan upseeri ja CIA:n eläkkeellä oleva asiantuntija Raymond McGovern.
Seymour Hersh on Nord Stream | Inside America with Ghida Fakhry. TRT World
Minun muistikuvani, mediaa tarkkaan seuraavana, on se, että räjäytysten jälkeen nimenomaan varottiin syyttämästä Venäjää suoraan, koska todisteita ei ollut.
Mitä kukin ajatteli yksityisesti tai somessa, se on toinen asia.
Toisaalta myöskään kaasuputkien pääosakas Venäjä ei syyttänyt, ainakaan kovin äänekkäästi ketään.
Ilmoita asiaton viesti
Laajasti katsoen ei mitään kovin erikoista ole tapahtunut. On hyökkäyssotaan ryhtynyt maa jolla erilaisia asioita alkaa hajoilla.
Kyllä tuollaisen putken saa hajalle aika vähällä ja pienellä miehityksellä.
Monilla mailla on siihen kykyjä ja osaamista. Veden alla voi toimia myös sukellusveneestä käsin ja Venäjä voi toimia putken sisältä käsin kenenkään näkemättä.
En ihmettelisi vaikka Unkariin menevät kaasu- ja öljyputket poksahtaisivat jossain vaiheessa. Vain pitäisikö sanoa Runkarin öljy. ja kaasuputki. Nämähän kulkevat Ukrainan alueella.
Kun Ukraina luovutti ydinaseensa, se sai turvallisuustakuut. Jossain mielessä tämä tällainen toteuttaa sitä Ukrainan turvallisuutta pitkällä aikavälillä.
Hevosenleikkiä. Tänään putosi yksi miehittämätön amerikkalainen lennokki. Jotain muutakin ikävää taitaa olla tiedossa. Sota on vähän semmoista että paikat hajoilee siellä ja täällä. Rauhan aikana niitä voisi nimittää terroriteoiksi muttei oikein sodan aikana.
Ilmoita asiaton viesti
Korjaatko typon, toinen k jäi pois.
Ilmoita asiaton viesti
Esko ei vain ymmärrä korjata tuota typoa.
Ilmoita asiaton viesti
Miten muuten pitäisi suhtautua Venäjän suorittamiin palvelunestohyökkäyksiin, hakkerointeihin ja GPS-signaalin häirintään?
TP Niinistö taisi nimittää niitä ilkeyksiksi. Terrorismiahan ne ovat jos sotaa ei ole julistettu.
Onko nettiyhteyksien häiritseminen paljon kummempaa kuin putkiyhteyden häiritseminen?
Ilmoita asiaton viesti
Loogisesti ajateltuna ainoa valtio joka hyötyy tapahtuneesta on USA. Ja tietysti muut kaasua myyvät maat kuten Norja ja lähi-idän kaasun/öljyntuottajat.
Ilmoita asiaton viesti
Siksi että kaasuputkien räjäytyksillä ei ole mitään vaikutusta sotatoimiin ja sodan kulkuun. Putkissa virtaa kaasu mahdollisesti joskus tulevaisuudessa kun sota on jo loppunut aikapäiviä sitten. USA voi koko tämän ajan myydä omaa kaasuaan Eurooppaan.
Loogisesti ajatellen olisi Ukrainan edun mukaista jos kaasuputket olisivat säilyneet koskemattomina. Jos näin olisi, ja Venäjä olisi tuomittu sodan päätyttyä maksamaan mittavia sotakorvauksia Ukrainalle olisi nopeasti käynnistynyt kaasukauppa edesauttanut sotakorvausmaksujen nopeaa käynnistymistä.
Mutta kuten sanoin, logiikan edellytys on looginen ajattelu ja -kyky.
Ilmoita asiaton viesti
??? Eihän kaasuputkissa virrannut yhtään m3 myytävää kaasua Saksaan eikä olisi virrannut koko sodan aikana vaikka putket olisivat jääneet ehjiksi.
Mihin siis viittaat rahan tarvitsemisella?
Ilmoita asiaton viesti
Venäjä sulki Nordstream 1:n jo elokuussa 2022 vedoten huollon tarpeeseen. Samalla keskeytettiin linjan no 2 paineistuskokeet.
Ehkäpä pelkäsivät sabotaasia.
Putket olivat kuitenkin täynnä kaasua kun syyskuun 26. päivä molemmat putket räjähtivät. Tuolloin putkista ilmakehään purkautuva metaani vastasi laskennallisesti n. 7,5 miljoonan tonnin hiilidioksidipäästöjä. Metaani ilmakehässä on kuitenkin paljon haitallisempaa kuin CO2 joten kyseessä on todella merkittävä ympäristövahinko, tai pikemminkin ympäristörikos.
Ilmoita asiaton viesti
Eihän ilmakehään päässyt hiilidioksidia vaan metaania joka on ilmakehälle erittäin haitallista.
Ja, eipäs siirrellä tolppia ja aloiteta tuota putinisti -juttua. Kysehän oli siitä että kuka hyötyy Norstream -putkien sabotoinnista.
Ilmoita asiaton viesti
Hyvä analyysi aiheesta. Vastaava kirjoitus poistetiin jokin aikaa sitten Puheenvuorosta. Saas nähdä, miten tälle kirjoitukselle käy. Suomessa on näkyvissä sotasensuurin piirteitä.
Ilmoita asiaton viesti
En tiedä, kuka räjäytti kaasuputket, mutta mielestäni on hyvä, että putket räjäytettiin.
Demokraattisten maiden riippuvuutta Venäjästä pitää vähentää.
Ilmoita asiaton viesti
”… mielestäni on hyvä, että putket räjäytettiin”
Samaa mieltä. Epäilen kyllä jenkkejä vahvasti mutta jos näin olisi, antaisin pisteet heille asiasta.
Ilmoita asiaton viesti
Herkkä aihe Suomessa ja EU (Saksa):ssa. Suurin liittolainen/mahdollisesti tuleva liittolainen tuhoaa EU-infraa omaa energian myyntiään ja energiageopolitiikkaa edistääkseen. Ja Norja peesaa.
Ilmoita asiaton viesti
Kauppalaivastoon iskemisen vertaaminen toimimattomien kaasuputkien räjäyttämiseen ontuu pahasti. Putkien räjäytys ei vaikuta sotatoimiin tai sodan rahoitukseen millään tavalla. Putket eivät tuoneet rahaa Venäjän sotakassaan eikä niitä pitkin kuljetettu sota- tms. tarvikkeita.
Ilmoita asiaton viesti
Mutta kun ei tuottanut koska putket oli jo kiinni. Eikä niitä olisi avattu sodan aikana kuitenkaan.
Laivoja upotettiin koska haluttiin estää vihollisen sotaponnistelut upottamalla kalustoa, miehiä ja tonnistoa.
Näyttää aihe kiinnostavan muitakin kuin minua blogistin lisäksi.
Ilmoita asiaton viesti
Ja missä on se logiikka…
Ilmoita asiaton viesti
Loogisesti ajatellen olisi Ukrainan edun mukaista jos kaasuputket olisivat säilyneet koskemattomina. Jos näin olisi, ja Venäjä olisi tuomittu sodan päätyttyä maksamaan mittavia sotakorvauksia Ukrainalle olisi nopeasti käynnistynyt kaasukauppa edesauttanut sotakorvausmaksujen nopeaa käynnistymistä.
Mutta kuten sanoin, logiikan edellytys on looginen ajattelu ja -kyky.
Ilmoita asiaton viesti
Eiköhän isku ollut vasten Putinismin suurimman rahoittajan ja täten tukijan Saksan kaksinaamaisia kasvoja vastaan. Tänään saamme lukea, kuinka saksalaiset yritykset toimivat vieläkin aktiivisesti Venäjällä ja huomenna ties mitä muuta.
Vieläkin puistattaa, kun Trumpin varoitellessa aiemmin julkisesti Saksaa tämän Venäjän energiariippuvuudesta ja natomaksujen laiminlyönneistä, saksalaisten edustusto vain virnuili näiden ikävien tosiasioiden edessä. Sittemmin Saksan ahneus suisti myöhemmin koko EU: n energiakriisiin, talouskriisiin ja taantumaan.
PS. Suomessa ja Ruotsissa on havaittu outoa asiatonta liikehintää tärkeiden energialaitosten ja jakelun solmukohteiden alueilla. Varmaan ukrainalaiset ja jenkithän ne näissä tiedustelutoimiaan hybridisodin tekevät. Virolaiset, puolalaiset, latvialaiset ja lierrualaiset rakentavat aitaa rajoille syystä tai toisesta suojellen samalla omaa infraansa.
Ilmoita asiaton viesti
Ottamatta muuhun kantaa, siviilialuksen upottaminen on sotarikos. Nürnbergin oikeudenkäynnissä tuomittiin useita saksalaisia laivastoupseereita ainakin SS Athenian upottamisesta.
Ilmoita asiaton viesti
Kauppalaivat on lähtökohtaisesti siviilikohteita ilman villejä tulkintoja.
Mutta niinhän se menee, ettei voittajia tuomita. Mahtoiko mm. Dresdenissä, Hiroshimassa tai Nakasagissa mennä siviilikohteita, ml. kouluja ja sairaaloita?
Ilmoita asiaton viesti
Ei tietenkään käy, mutta siviilikohteet on mainittu mm. Suomen rikoslaissa sotarikosten kohdalla ja se perustuu kansainvälisiin sopimuksiin. Kaksi eri asiaa, onko se lakiin kirjattu sotarikos ja tuomitaanko siitä. Laskuri loppuisi jos kaikki sotien rikokset kirjattaisiin, esim. neukkujen toiminta heti Berliinin valtauksen jälkeen oli ihan kiistaton sotarikos josta ei koitunut mitään.
Putken osalta ”sotarikos” on kaukaa haettu kun sotaa käyviä osapuolia on vain kaksi maata eikä ainakaan toistaiseksi Ukrainaa valtiona ole epäilty räjäyttäjäksi.
Ilmoita asiaton viesti
”Olemmeko nyt yhtämieltä siitä, että kauppalaivastoa saa upottaa?”
Kumma kysymys, Juurihan minä kerroin että kauppalaiva on siviilikohde jonka upottaminen on sotarikoksen alainen toimi. Jos Venäjä upottaisi ukrainalaisen rahtialuksen, sinustako se olisi ihan sallittua?
Niin, minäkään en ymmärrä Ukrainan rajoitteita iskeä Venäjän puolelle. Uhata vaikka Moskovaa siinä kun toinen pommittaa Kiovaa, jos se vain olisi mahdollista.
Ilmoita asiaton viesti
Käsittääkseni sotatarvikkeita kuljettava alus on legitiimi sotakohde. Koulu tai sairaalakin on, jos sieltä käsin osallistutaan sotatoimiin.
Luulin että puhe oli kauppalaivastosta yleensä?
Edit: sotatarvikkeita tai sotilaita kuljettavat kauppalaivat on sopimusten mukaan liitettävä sotilaslaivastoon. Siviilikäytössä olevien kauppalaivojen kulku on turvattava.
Ilmoita asiaton viesti
Liitin editn ylemmäs mutta pannaan vielä tähänkin:
Sotatarvikkeita tai sotilaita kuljettavat kauppalaivat on sopimusten mukaan liitettävä sotilaslaivastoon. Siviilikäytössä olevien kauppalaivojen kulku on turvattava.
Tuolla ”Sodan oikeussäännöt” s. 158
https://um.fi/documents/35732/48132/julkaisu__sodan_oikeuss%C3%A4%C3%A4nn%C3%B6t
Ilmoita asiaton viesti
Vähän sinua mukaellen:
”Olemmeko nyt yhtämieltä siitä, että kauppalaivaan iskeminen on sotarikos?”
Ilmoita asiaton viesti
Sori, kun panin sivunumeron niin unohdin että et viitsi lukea loppuun.
Seuraavalla sivulla näet miten kauppalaiva otetaan (ja merkitään) sotalaivastoon ja millä ehdoin.
Ei siviilikäytössä olevaa kauppalaivaa erikseen merkitä. Ja silloin se on siviilikohde (palaa lähtöruutuun).
Ilmoita asiaton viesti
En ihan hiffaa mitä erään ”saksalaisen sukellusvene kapteenin” muistelmilla on merkitystä asiaan.
Kokisitko legitiimiksi, jos venäläiset Mustallamerellä upottaisivat ukrainalaisen tai minkä tahansa ulkomaisen rahtilaivan, jos sitä ei olisi erikseen merkitty puolueettomaksi? Tai Atlantilla, jos laiva olisi matkalla Odessaan?
Ilmoita asiaton viesti
Sopimus viljakuljetuksista.
Väistit muilta osin kysymyksen.
Edellä olit sitä mieltä että kauppalaivasto sopii upottaa niin kai se sitten oli vastaus.
Ilmoita asiaton viesti
Ei mun takia tarvitse, hyvä jos asia selvisi.
Sodan käytännöt on ihan eri asia kuin sodan säännöt ja olimme kai yhtä mieltä siitä, että vain hävinnyt osapuoli voi joutua vastuuseen,
Ilmoita asiaton viesti
Tällanen anekdootti, joka ei muuten liity asiaan mutta tuli mieleen aihepiiristä:
Äitini eno Einari oli nöösipoikana saksalaisella kauppalaivalla töissä ensimmäisen maailmansodan aikana ja Yhdysvallat nappasi laivan sotasaaliiksi Atlantilta. Muu miehistö pidätettiin mutta 16-vuotiasta Einaria ei vaan laskettiin maihin Yhdysvaltoihin ja jäi sitten sinne loppuiäkseen. Sain kunnian tutustua häneen ja mm. käydä luonaan Floridassa 80-luvulla ja kertoi juttuja mm. tuosta tapahtumasta.
Harmittaa kun en pannut paperille ja laivan nimi ei ole muistissa. Purjelaiva se oli.
Ilmoita asiaton viesti
Yhdysvallat vastusti Jamalin kaasuputken rakentamista minun syntymäni aikaan 1970-luvulla. Kuinkapa muutenkaan, kun kylmä sota oli kylmimmillään. Omaba, Trump ja Biden ovat vastustaneet Nord Stream putkia, Biden luonnollisesti myös varapresidenttinä ollessaan. Sitä mukaa, kun Venäjän hyökkäys näytti todennäköisemmältä, Yhdysvaltain kielenkäyttö koveni. Joten kyllä, Yhdysvalloilla oli intressit tuhota putket. Sehän oikeastaan lupasi tehdä sen. Ukrainaa putkien tuhoaminen auttaa sitä kautta, että Venäjän on pakko siirtää kaasunsa Ukrainan kautta. Jos Yhdysvallat räjäytti putket, se on ilkeä ja kova temppu. Toisaalta olkapäitäni kohauttaen totean, että mitä meni Putin hyökkäämään Ukrainaan. Siitähän etukäteen varoitettiin hyvin selvin sanoin.
Ilmoita asiaton viesti
Kummallista sotaa: Venäjä siirtää energiaa Ukrainan kautta EU-alueelle.
Ilmoita asiaton viesti