Kosmologia ja valoa nopeampi laajeneminen
Itseäni, kuten tiedän monia muitakin usein askarruttaneen avaruuden valoa nopeampi laajeneminen ja asiaa hieman enemmän tietäviä lisäksi se, että valo näyttää pystyvän saapumaan tänne kohteista, jotka etenevät meistä poispäin valoa selvästi suuremmalla nopeudella.
Yksinkertaisen esimerkin valossa tiedämme, että jos kutsumme havaittavissa olevaa maailmankaikkeutta sen mukaan, mistä on ylipäätään saapuvilla valoa, päädymme hakemaan suurinta etäisyyttä kosmisen taustasäteilyn lähtöpaikasta. Tuon sisällä olevaa piiriä voimme kutsua havaittavaksi maailmankaikkeudeksi.
Käytännössä joka suunnasta meille saapuva noin 2,7 kelvinin lämpötilaa edustava mikroaaltotaustasäteily on lähtenyt nykytiedon mukaan paikasta, joka on nyt noin 46,5 miljardin valovuoden päästä. Lähtöhetki oli puolestaan noin 13,8 miljardia vuotta sitten. Noista lukemista voidaan laskea, että noiden pisteiden (maapallo/aurinkokunta ja jokin ao. lähtöpiste) keskimääräinen etääntymisnopeus on noin 3,37 kertaa valonnopeus (c).
Kuitenkin tuo valo on saapunut ja saapuu koko ajan teholtaan reilusti heikentyneenä, joka näkyy aallonpituuden huimana kasvuna. Tuo edellisen lauseen huima on tarkemmin 1 100-kertaistuminen, joka lukuarvo 1 100 on samalla havaittavan maailmankaikkeuden koon moninkertaistuminen siitä lähtien kun tuo taustasäteily lähti liikkeelle 375 000 vuoden ikäisestä maailmankaikkeudesta.
Olen viime aikoina käynyt noita asioita läpi ja lopulta päädyn tähän ulostuloon. Yllättäen omasta mielestäni asia alkoi asettumaan suhteellisen suoraviivaiseen asentoon. Tässä jutussa tosin oletetaan laajenemisen olevan aivan tasaista, jota se ei ole. Mutta periaatekysymysten kannalta voidaan edetä tasaisen laajenemisen esimerkein.
Oheisessa kuvassa y-akselina on aika, joka on samalla paikalla olevaksi kuviteltu oma aurinkokuntamme pisteessä P2, joka syntyy noin ajankohdassa 2/3 avaruuden iästä. Muiden toimijoiden etäisyys meistä on etäisyys x-akselin suunnassa. Säteilyn alkuhetken etäisyyttä on merkitty deltalla (Δ). Kuvasta nähdään, että tasaisen laajenemisen tapauksessa taustasäteilyn lähtöpiste etääntyisi reilulla kolmella valonnopeudella meistä poispäin.
Lähtötilanteessa valo erkaantuu lähtöpisteestään meihin päin valonnopeudella, siis tosiasiassa edelleen yli kahden valonnopeuden verran meistä erkaantuen. Mutta koska, valo puskee kuin veturi avaruuden koordinaattien yli, niin se siirtyy koko ajan kohti koordinaatteja, joiden nopeus on vähemmän meistä poispäin.
Kun tätä on tapahtunut tarpeeksi kauan, alkaa valo lähestyä meitä nopeudella, joka on yhä lähempänä valonnopeutta ja lopulta ohittaa meidät tarkalleen valon nopeudella.
Edellä on katsottu universumia ikään kuin ulkopuolelta, jolloin voi ajatella valolle muitakin nopeuksia suhteessa muihin avaruuden pisteisiin. Valon kannalta tietenkin lähiavaruus huiskii koko ajan valonnopeutta ohi.
Kuvaan on merkitty kolmeen kohtaan merkki c kuvaamaan noissa pisteissä valon etenemisnopeutta ohitettaviin kohteisiin.
En tiedä auttaako yhtään, mutta ohessa sama on piirretty koordinaatistoon, jossa valo on ikään kuin paikallaan, ja muut avaruuden osat liikkuvat. Kuvaajassa näkyy, kuinka alkuperäinen säteilylähde ensin erkaantuu valosta valonnopeutta, ja sitten kiihtyvästi nopeampaa. Tulevan aurinkokuntamme paikka erkaantuu aluksi koko ajan kauemmaksi, kunnes jossain vaiheessa (kun erkaantumisnopeus sama kuin valolla) alkaa lähenemään.
Oheinen kuva on myöskin piirretty valonsäteen kannalta. Tuossa valonsäde ikään kuin tiedostaa kulkevansa valonnopeutta. Säteilyn lähtöpiste puolestaan kulkee tässä asteikossa ensin suoraan ylöspäin, mutta kaartuu hetikohta kiihtyvästi vasemmalle ja aurinkokuntamme lähtee ensin reilulla kolminkertaisella valonnopeudella oikealle, hidastuen kunnes sen reitti leikkaa lähtöpisteestä tulevaa taustasäteilyä jossain kohden.
Noiden kahden pisteen (P1 ja P2) välillä on koko ajan jatkumo pisteitä, joiden erkaantuminen muista riippuu näiden keskinäisestä sijainnista. Ao. pisteiden välinen nopeus on tässä koko ajan tuo 3,37 x valonnopeus (todellisuudessa tuo on keskiarvo). Em. kuvat eivät ole tietenkään mittakaavassa. Esim. tuo lähtöhetken delta on todellisuudessa alle tuhannesosa pisteiden nykyisestä etäisyydestä eli noin 43 miljoonaa valovuotta.
Lisäksi laajeneminen ei ole ollut todellisuudessa tasaista; tämän tarkastelun kannalta oleellinen ero on aivan heti taustasäteilyn synnyttyä, jolla on isohko vaikutus näihin numeerisiin lopputulemiin, mutta suhteellisen pian lukemat laskevat (arvioni mukaan) +/-20 prosentin sisälle keskimääräisestä, jolloin puhutaan enää pienehköistä eroista.
Todettakoon vielä se, että vaikka puhutaan havaittavasta maailmankaikkeudesta, niin kaikki havainnot muista aurinkokunnista, galakseista ja vaikkapa taustasäteilystä ovat havaintoja menneisyydestä. Tätä päivää ei voi havaita kuin suunnilleen aurinkokuntamme sisällä valon rajallisesta nopeudesta johtuen.
Em. tiedot on pureksittu yleisesti saatavilla olevista lukuarvoista. Olen kyllä pohtinut, että onko asiassa jotain, joka ei tule tällä ajatelun tasolla esille. Ehkä lukijoissa on asiaa paremminkin tuntevia, palaute tervetullut.
***** ***** *****
Tulevaisuutta
Kun noita lukuja pyöritteli, niin tulin siihen tulokseen, että tasaisesti laajenevassa avaruudessa valo saavuttaa aina lopulta kaikki esteettömät kohteet, joita kohden se kulkee. Toisilla parametreillä aikaa vain voi mennä tuhottomasti ja aallonpituudet venyä suuresti.
Sen sijaan nyt alkamassa olevassa kiihtyvän avaruuden tilanteessa vaikuttaa siltä, että sopivilla parametreilla valo ei välttämättä koskaan saavuta kaikkia esteettömiä kohteita. Näin olen myös päätellyt lukemastani liittyen juuri kaukana tulevaisuudessa oleviin ajankohtiin, sanotaan vähintään 100 miljardin vuoden ikäiseen avaruuteen.
Tuolloin jossain vaiheessa ei ole enää näkyvyyttä galaksiryhmien ulkopuolille eikä siis mahdollisuutta samoihin kosmologisiin päätelmiin, joita tässäkin nyt pureksitaan.
***** ***** *****
Olen kirjoittanut aiheesta ennenkin mm:
– Universumin kehitys
– Kosminen taustasäteily
– Kosminen taustasäteily ja energia
– Elämän kehitys
Hyvää pohdintaa.
Olen ymmärtänyt että etäisyyden kasvaessa miljoonalla parsekilla (yksi parsek on 3,26 valovuotta) pakonopeus kasvaa 67,9 km/s. Viimeisten mittausten mukaan.
Eli avaruuden metrinen ominaisuus kasvaa, kohteet eivät sinällään liiku yhtään sen kovempaa. 46,5 miljardin valovuoden matkan päässä olevat kohteet eivät näin ollen näy meille käytännössä koskaan, koska maailmankaikkeuen metrisen laajenemisen yhteenlaskettu nopeus on paljon enemmän kuin mitä on valon nopeus, joka suuntaan ja joka suunnasta tarkasteltuna.
Nykyään näemme maailmankaikkeuden siis sellaisena kuin se on olemassa 13,8 miljardia vuotta kuuman alkuräjähdyksen jälkeen. James Webb teleskooppi on havainnut noin 32 miljardin valovuoden etäisyyksille tai hieman kauemmaksikin, mikä vastaa aikoja, jolloin maailmankaikkeus oli vain noin 300-350 miljoonaa vuotta vanha.
Ja JW löysi sieltä jo varsin kehittyneitä galakseja. Teoriat paukkuvat ja onkin alettu ounastella, että kaikkeus onkin paljon vanhempi tapaus. Lisätietoja odotellessa, hauskaa vappua!
Tiedämme nyt, että universumimme ensimmäiset galaksit muodostuivat järkyttävän nopeasti James Webbin avaruusteleskoopin uusimpien tulosten ansiosta: https://www.scientificamerican.com/article/jwsts-newfound-galaxies-are-the-oldest-ever-seen/
Ilmoita asiaton viesti
kiitos huomiosta ja vaikkapa tuosta linkistä, ..
jätin esimerkiksi Hubblen vakion tarkemmin läpikäymättä, mutta tuo tarkastelu 46,5 miljardin valovuoden etäisyydestä ja 13,8 miljardin vuoden iästä antaa samaa luokkaa olevan lukuarvon kuin Wikipediasta löytyvät Hubblen vakion arvo, ..
todellakaan kosmologian tuottama uusi tieto ei ole loppumassa, kiitokset paljon noilla entistä kehittyneimmille tutkimuslaitteille, ym, .. mutta meille harrastelijoille riittää vielä vanhoissakin asioissa pureksimista, ..
Ilmoita asiaton viesti
Siitä mukava mielenkiinnon alue, kun koko ajan tulee uutta ja mielikuvitusta kutkuttavaa. Harrastelijakin voi löytää tuosta loputtomasta suosta jotain mitä muut eivät ole löytäneet. Kukaan kun ei edelleenkään tiedä mikä tämä kaikki on, ja miksi se edes vaivaantuu olemaan, olemassa.
Ilmoita asiaton viesti
eli on saatu havainto täysin muodostuneesta galaksista 300 miljoonaa vuotta alkuräjähdyksen jälkeen – siis sama aika kuin mitä haikalat ovat olleet olemassa meillä, ..
muistelen useammassa paikassa aikaisemmin esitetyn, että ensimmäiset tähdet olisivat syttyneet noin 400 miljoonan vuoden kohdalla, Heikki Ojan Universumissa muistaakseni puhuttiin kuitenkin jo 100 – 400 miljoonan vuoden ajasta; tuo galaksihavainto tarkoittanee nuorempaa aikamäärettä tuosta haarukasta, ..
Ilmoita asiaton viesti
Teoriat uusiksi, mitähän James Webb viellä löytääkään – https://www.livescience.com/james-webb-telescope-discovers-the-4-oldest-galaxies-in-the-universe-born-just-300-million-years-after-the-big-bang
Ehkä galaksien muodostuminen alkoi jo 20:n punasiirtymässä, van Dokkum sanoo viitaten aikaan, joka on vain 180 miljoonaa vuotta alkuräjähdyksen jälkeen, aikakauteen, jota tuskin käsittäisi ennen JWST:tä. Jos kaukoputki näyttää meille jotain, se on kuitenkin hyvin odottamatonta. – https://www.scientificamerican.com/article/jwsts-newfound-galaxies-are-the-oldest-ever-seen/
Hmm, hieman määritelmästä riippuen, hait voidaan asettaa planeettamme eliöiksi jo 400 miljoonan vuoden taakse. Tämä on tosiaankin uskomattoman pitkä aika. Se on itse asiassa niin pitkä, että haita on esiintynyt maapallolla jo ennen puita! Nykytiedon mukaan puita alkoi esiintyä noin 360 miljoonaa vuotta sitten.
Ilmoita asiaton viesti
Ymmärrettävämmin pohdittavaksi valoa suurempaa nopeutta voidaan kuvata näin:
Ympyrän keskeltä lähetetään laser- tms. valonsäde kiertämään akselinsa ympäri kasvavalla nopeudella. Jos 1 000 km pitkä säde kiertää akselinsa ympäri 1 sekunnissa kehänopeus on 3 000 km / sek.
Säteen pituutta ja tai nopeutta lisäämällä lähtöpisteestä saavutetaan valon nopeus n. 300 000 km / sek kehällä eri mittaustavoin.
Kun valon säde ylittää kehällä 300 000 km/ sek., taipuuko se ja muodostaa spiraalin etäämmällä ja etäämmällä kiihtyvää säteen nopeutta kehällä, jos se nähtäisiin.
Se selittäisi sen, että valo voi tulla lähetyspisteeseensä eli ympyrän keskipisteeseen aikojen takaa.
Ilmoita asiaton viesti
Kokeessasi tapahtuu näennäistä liikettä havaitsijan näkökulmasta, ajattelun näkökulmasta. Ei valo taivu jos heilutat lamppua, suoraan menee. Valon aina suora liike taipuu vain siinä kohtaa missä sen matkalle sattuu ”monttuja”, joita gravitaatioksi kutsuttu outous muodostaa aikavaruuden kudokseen, itse ajan ja avaruuden geometriaan.
Kokeessasi, ei kai siellä kehällä mikään ”valoruoska” liiku ylivalonnopeudella, jokaiseen kehän pisteeseen tulee vain edelleen se yksi valonsäde, tai mikä sitten tuleekin, ja ne kulkevat edelleen suoraan.
Näin äkkiseltään vappuaaton aamuna aateltuna ;O
Ilmoita asiaton viesti
… jos valo ei voi kulkea suuremmalla nopeudella kuin tuo 300 000 km/ sek., sammuuko se sinä nopeuden ylityskohdassa kuin seinään ?
… teoriassa, sen häntä ei vain voi ylittää kehänopeutta, vaikka kehän rajan sisällä valonsäde pyörisi nopeammin.
Eiköhän tuo olisi ihan kokeellisestikin mahdollista yrittää ?
Ilmoita asiaton viesti
Jos valoa yritetään saada liikkumaan nopeammin kuin sen rajoitusnopeus, se ei vaan onnistu. Eikä se ei sammu missään ylityskohdassa, vaan sen liikkeen nopeus pysyy edelleen 300 000 km/s:nä. Tämä nopeusrajoitus on tärkeä huomioida fysiikan ilmiöissä ja se on aivan perustavanlaatuinen ominaisuus universumissa.
Valon häntä? Edelleen, heiluttamasi lampun valo aiheuttaa vain näennäisen liikkeen, ei mitään todellista liikettä.
Ilmoita asiaton viesti
Eikö kosmologiassa ole valoa, kun se laajenee valoa nopeammin ? Missä aineessa se laajenee ? Mustan aukon sisältä käänteiseen aikaan, taaksepäin ?
Ilmoita asiaton viesti
Nyt meni hieman yli hilseen, ei mikään laajene valoa nopeammin. Avaruus itsessään ”turpoaa”, ja se turpoaminen on yhteen laskettuna ylivalon nopeus suuressa mittakaavassa, mutta mikään paikallinen osa siitä ei kuitenkaan liiku ylivalon nopeudella. Kun valo ryömii meille päin jostain todella kaukaa, sen matka pitenee ja pitenee koko ajan avaruuden laajenemisen vuoksi, ja lopulta se ei pääsekään meidän silmiin, ei koskaan. Eli tämä kuvitteellinen valon nopeuden ylitys on samanlainen väärinkäsitys, kuis on se, jos heiluttelet vilkkaasti sitä lamppua.
Ilmoita asiaton viesti
Tuota voisi olla helpompi ajatella fotoneina? Laitetaan jonnekin valosekunnin päähän ympyrän kaari ja sitten pyöräytetään hyvää taskulampua sitä kaarta kohti niin, että täysi ympyrä tulee tehtyä yhdessä sekunnissa. Fotonit saapuvat sille kaarelle sekunnin jälkeen muodostaen ilmeisen harvan fotonien osumapisteiden ”virran” yhdessä sekunnissa kaarelle, joka on yli 6 valosekuntia pitkä. Niiden pisteiden näennäinen nopeus on siis kuusinkertainen valonnopeuteen nähden, mutta informaatiota ei voi siirtää noista osumapisteista toiseen noiden fotonien välityksellä eikä tuolla kuusinkertaisella nopeudella.
Ainakaan tämä minun kaarikuvitelma ei liity juuri mitenkään kosmologiaan tai muuhunkaan metafysiikkaan.
Ilmoita asiaton viesti
Mihin universum laajenee?
Ilmoita asiaton viesti
Nykyisen kosmologisen käsityksen mukaan universumi laajenee kaikkiin suuntiin, mutta ei sisällä erityistä sisätilaa, johon se laajenisi. Sen sijaan avaruus itsessään laajenee, ja tämä laajeneminen on nopeutunut ajan myötä. Tämä tarkoittaa sitä, että etäisyydet kahden pisteiden välillä kasvavat ajan kuluessa universumin laajetessa.
Ääretön voi laajentua, ja se on edelleen ääretön, eikä se ole mistään pois, tai jonkin tilalla.
Ilmoita asiaton viesti
kiitos kysymyksestä Hannulle ja Jari Rajalalle vastauksesta, ..
lisään vielä tuosta universumin luonteesta knopin, jonka jollain tapaa opin parikymmentä vuotta sitten;
tiedämme (uskomme tietävämme), että vaikka maailmankaikkeus olisi äärellisen kokoinen, niin se näyttää joka tapauksessa olevan reunaton, .. eli sillä ei ole reunaa, ..
Ilmoita asiaton viesti
Universumin kiihtyvää laajenemista pyritään selittämään pimeällä aineella ja energialla joista universumi pääosin koostuisi. Kukaan ei vaan pysty selittämään mitä nämä ovat ja miten ovat syntyneet ja miksi niitä ei voida havaita.
Omana vaihtoehtoisena teoriana pyrin esittämään gravitaation väreilyä avaruudessa joka on hyvin kaukana mistään gravitaatilähteestä, fluktuaatiota jonka keskiarvo jäisi lievästi negatiiviseksi. Amerikkalainen arvostettu pimeän energian tutkija ei suostunut edes harkitsemaan tätä vaan lyttäsi ideani heti toteamalla että ”negatiivista gravitaatiota ei ole piste”. Päätin siirtyä pohtimaan käytännön läheisempiä asioita.
Ilmoita asiaton viesti
Saati negatiivisen gravitaation lisäksi mainitsemani mahdollinen ajan muutos mustan aukon imettyä gravitaatiollaan sisäänsä tähtijärjestelmiä känteiseen aikaan. Taidan myös laskeutua maan pinnalle.
Ilmoita asiaton viesti
Hmm, kaikella massalla on tietty vaikutus avaruusaikaan, ja nämä vaikutukset leviävät aaltoina kauas alkuperäisestä massasta, aivan kuten valokin tekee, eväät levällään. Negatiivinen gravitaatio sen sijaan tarkoittaisi, että massa tai energia työntäisi muita massoja tai energiaa poispäin sen sijaan, että vetäisi niitä puoleensa. Tämä olisi ilmeisen ristiriidassa yleisen suhteellisuusteorian kanssa, eikä sellaista lienee havaittu tai osoitettu todeksi kokeellisesti.
Silti tapahtuu kummia.
Kaikkeuden kiihtyvää laajenemista on yritetty selittää maailmankaikkeuden malleilla, joihin kuuluu jonkinlainen pimeän energian muoto. Tällä energialla olisi negatiivinen paine, ja sitä voitaisiin kuvata yksinkertaisesti kosmologisena vakiona tai tyhjiöenergiana.
Uutta tietoa. Voivatko mustat aukot tehdä tälläistä, negatiivista gravitaatiota, juttua alla olevista parista linkistä. Äkkiseltään kuulostaa hieman epäilyttävältä. Kunnon havainnot todistaisivat.
Tutkijaryhmä väittää – mustat aukot ovat vastuussa pimeästä energiasta > https://www.avaruus.fi/uutiset/kosmologia-ja-teoreettinen-fysiikka/mullistava-vaite-mustat-aukot-ovat-vastuussa-pimeasta-energiasta.html
Havainnot supermassiivisista mustista aukoista galaksien keskuksissa viittaavat todennäköiseen pimeän energian lähteeseen – ”puuttuvaan” 70 %:iin maailmankaikkeudesta. > https://www.ralspace.stfc.ac.uk/Pages/first-evidence-black-holes-source-of-dark-energy.aspx
Ilmoita asiaton viesti