Oulun yliopisto ja sen sijouttuminen keskustaan

viime aikoina on noussut esille Oulun yliopiston siirtyminen nykyiseltä paikaltaan Linnanmaalta ydinkeskustan tuntumaan,

sanomalehti Forum24 järjesti aiheesta hiljattain kyselyn valtuutetuille. Siinä en halunnut ottaa kantaa asiaan, sanoin vain että kaupunki tukee yliopistoa päättipä se mitä tahansa. Vastauksessani kerroin kuitenkin,  että pidän ehdotusta hyvänä asiana kaupungillemme sekä nimenomaan myös yliopistolle, ..

kyselystä tehty juttu 15.4.2020, ohessa sivulla 12: https://issuu.com/forum24/docs/f24_20200415

kyselyssä kyllä kirjoitin pitkästikin asian eduista, mutta tilaa ei tietenkään riitä kaikkien mielipiteisiin ainakaan laajasti, siispä laitan tähän jotain vielä,

Tilannekuvaa:

1. on tiedossa etukäteen, että yliopiston hakijamäärät tulevat jossain vaiheessa laskemaan alentuneen syntyvyyden takia. Siksi kilpailu opiskelijoista tulee kasvamaan. Tällöin kaupungin keskustassa oleva laitos olisi vetovoimaisempi,

2. tuo myös on linjassa Oulun keskustan elinvoimaisuuden kehittämisen kanssa. Tosin tarkkaa paikkaa ei kannata nyt alkaa lyömään lukkoon, vaan edetä vaihe kerrallaan, ..

3. kuitenkin sijainnissa olisi siis kätevää olla

– ydinkeskustan tuntumassa

– rautatien ja paikallisliikenteen reittien lähellä

– myös yhteys Kontinkankaan terveyskampukseen olisi oleellinen

4. monet tuntuvat epäilevän asian taloudellista näkökulmaa. Tuossa kuintenkin on huomionarvoista, että nykyiset 70-luvulla valmistuneet rakennukset tulevat tarvitsemaan reilun kymmenen vuoden (tms) päästä joka tapauksessa mittavan peruskorjauksen; on oletettavaa että uusrakentaminen hyvinkin puoltaisi paikkaansa, ..

ja jos siis rakennetaan uutta, niin silloin on hyvä tilaisuus miettiä sijaintia avoimin mielin, ..

5. haasteena on yliopiston ja yritysmaailman yhteistyön jatkuminen, mutta kun aikaa kuitenkin on vähimmillään toistakymmentä vuotta, niin tuohon ehditään reagoida silloin kun se on tarpeellista, ja toisaalta ehditään luoda tarvittavat etäjärjestelmät,

6. on esitetty kysymystä miten sitten käy kaikille Linnanmaalla ja sen tuntumassa oleville asuntoaluleille ja näiden arvon kehityksille. Tuohon voi todeta, että luontevinta on kehittää yliopistolta jääville tiloille yrityskylää ja vastaavia toimintoja. Tässä siis selkeä kehityskohde kaupunkisuunnitteluun, jos siirtoon päädytään, ..

7. entäpä joukkoliikenteen toiminta ja mahdolliset tarpeettomaksi jäävät investoinnit Linnanmaata varten?

Sanoisin tähän, että tällä hetkellä sellaisia ei ole, vaan nykyiset joukkoliikennejärjestelyt ovat hyvä perusta myös jatkolle. Ja mikäli minusta olisi riippunut, niin esimerkiksi raideliikennettä ei olisikaan koskaan ollut tulossa; nythän tuo kysymys todennäköisesti unohtuukin. Sen sijaan kannattaisi mielestäni kehittää biokaasupohjalla toimivaa joukkoliikennettä, joka tosin ei ole ollut täkäläisen joukkoliikennejaoston suosiossa, ..

odotamme yliopiston hallituksen periaatepäätöstä vielä nyt huhtikuussa, .. toivotaan, että tulee selkeitä linjauksia tulevaisuutta varten, jolloin kaupunkisuunnittelussa on tältä osin selvät sävelet, ..

JuhaVuorioOulu

Perussuomalainen DI ja Oulun kaupunginvaltuuston varapuheenjohtaja sekä oman valtuustoryhmänsä (ps.) puheenjohtaja. Olen työskennellyt erilaisissa tuotekehitystehtävissä 30 vuotta elektroniikan, tietoliikenteen sekä matkapuhelinten parissa. Kouluni olen käynyt Oulussa syntyperäinen oululainen kun olen.

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu