Ruotsin kieli ja Oulun virkavaatimukset

Arvostamani ja pitkään yhdyskuntapalvelujen johtopaikoilla palvellut Matti Matinheikki jätti marraskuussa eroilmoituksensa ja siirtyy nyt vuoden vaihtuessa yksityisen yrityksen toimitusjohtajaksi. Lähtö on mielestäni menetys kaupungille, mutta eteenpäin elävän mieli.

Oulun kaupunginhallitus käsitteli uuden yhdyskuntajohtajan virkavaatimuksia kokouksessaan 14.12.2020 ja päätyi vahvistamaan viran kelpoisuusehdoksi ylemmän korkeakoulututkinnon ja päätti, että virkaan valittavalta edellytetään kokemusta vaativista johtamistehtävistä, toimialan ja elinkeinoelämän hyvää tuntemusta, hyviä vuorovaikutustaitoja sekä englannin ja ruotsin kielen taitoa.

Itse olen kokouksissa mukana valtuuston varapuheenjohtajana; minulla on siis puhe-, muttei virallista esitysoikeutta. Otin tuolla puheeksi saman mitä aikaisemminkin vastaavassa tilanteessa. Esitin, että poistamme täällä yksikielisessä Oulussa tuon ruotsin kielen vaatimuksen tuosta tekstiosasta. Samaa olen esittänyt kaupungin ylimpiä johtopaikkoja nimettäessä ennenkin.

Pidän selvänä, että tuo vaatimus karsii hyviä hakijoita pois, eikä ruotsin kielellä ole oikeasti merkitystä tällaisen tehtävän hoitamisessa verrattuna muihin mainittuihin asioihin. Lisäksi ruotsin kieli näin edelleen alistaa meitä entisiä alusmaalaisia kun sitä vielä vaaditaan johtajiltamme.

Tälläkin kerralla suljettujen ovien takana esitykseni kaikui kuuroille korville. Tämän voi päätellä vaikkapa siitä, että KH:n päätös oli yksimielinen eikä poikkeavia esityksiä tullut. Siispä tunnen velvollisuudekseni avautua tässä asiassa näin julkisesti ja tuoda murheeni esille.

Toki tiedän, että usea oululainen ajattelee samalla tavoin kuin nuo kaupunginhallituksen pöydänkin ympärillä istuvat. Tiedän myös yhtälailla, että moni ajattelee itsenikin kanssa samalla tavoin. Jostain syystä tämä jälkimmäinen ajattelutapa ei kuitenkaan ole mukana päätöksenteossa meillä Oulussa.

Täytyy toivoa, että huolimatta tuosta ruotsin kielen vaatimuksesta, saamme viran täytettyä kyvykkäällä ihmisellä.

***     ***     ***     ***     ***

lisätty kirjoittamani kommentin perusteella: sellaisen lisähuomion haluaisin vielä tehdä: nytkin on tietääkseni olemassa laista tuleva ns. virkaruotsivaatimus riippumatta siitä, mainitaanko ruotsinkieli ylipäätään; sitä ei siis tarvitse korostaa tuolla tavalla erikseen sanomalla,

ja edelleen, ylemmän korkeakoulututkinnon vaatimuksiin kuuluu juuri tuo virkaruotsi tai sen tasoinen ruotsin tutkinto, tuo on ollut jo noin puoli vuosisataa olemassa, eli tuonkaan takia ruotsia ei tarvitse erikseen mainita,

ja kuten voi arvata, niin ajattelen, että ylipäätään yksikielisen kunnan virkamiehille ei kuulu ruotsin kielen osaamisvaatimuksia ylipäätään ja lait pitäisi kirjoittaa tuon mukaisiksi; mutta tuo on toinen asia, jutussa puhutaan nykytilanteesta, ..

JuhaVuorioOulu

Perussuomalainen DI ja Oulun kaupunginvaltuuston varapuheenjohtaja sekä oman valtuustoryhmänsä (ps.) puheenjohtaja. Olen työskennellyt erilaisissa tuotekehitystehtävissä 30 vuotta elektroniikan, tietoliikenteen sekä matkapuhelinten parissa. Kouluni olen käynyt Oulussa syntyperäinen oululainen kun olen.

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu