Vihreä siirtymä ja kehitysmaat
Mikko Paunio käy aihetta läpi kirjassaan Vihreä valhe (Auditorium, 2015). Paunio on itse lääketieteen tohtori ja epidemiologian dosentti, joten Paunio tietää asioista, joita nostan tuolta esille.
Kehitysapu, hienommin sanottuna kehitysyhteistyö, on väline, jolla jo kehittyneemmät maat siirtävät hyvinvointia ja kehittyneitä yhteiskunnan rakenteita noihin vähemmän kehittyneisiin maihin.
Paunio nostaa esille kirjassaan varsin yllättävän näkökulman; nimittäin tavoitteena ei useinkaan ole saada kehittyviin maihin esimerkiksi EU-maissa tyypillistä vesijohto-, viemäri- ja sähköverkkoa. Kun luin tuosta, niin ensimmäinen ajatus on, että Paunio liioittelee, kun kieltämättä Mikko Pauniolla on joskus ’päällekäyväksikin’ luonnehtivia sanavalintoja.
Mutta perustelut ja asian läpikäyminen Paunion antamista tiedoista näyttävät aika selkeiltä. Maailman terveysjärjestö pitää optimina 100–300 litraa henkeä kohden vuorokaudessa. Suomenkin kulutus on tuolla välillä. Pelkkä puhtaan juomaveden turvaaminen ei riitä alkuunkaan hygieniatason nostamiseksi.
Kuitenkaan Paunion mukaan tällaisia tavoitteita ei ole yleisesti kehityshankkeissa, eikä sellaisia viedä eteenpäin. Kerrotaan vain hienona asiana, että tavoitellaan kaikille puhdasta juomavettä. Joka tietenkin on tärkeää, mutta ei missään tapauksessa riittävä, vaikka näin annetaan monesti ymmärtää.
Erityismaininnan saa Brundtlandin maailmankomission raportti vuodelta 1985, jossa kehitysmaiden vesikysymyksestä tuli pelkkä juomavesikysymys. Lisäksi vuoden 2012 Kestävän kehityksen Rio+20-konferenssin loppuasiakirjassa Paunion mukaan ei mainita WHO:n määrittämiä veteen liittyviä hygieniatarpeita eikä edes sanaa hygienia.
YK:n kestävän kehityksen listallakin nuo hygienia-asiat ovat vasta sijalla kuusi. Kuitenkin tämä on ilman muuta oleellinen, ellei välttämätön Tämä, vaikka on selvää, että ilman niitä eivät muutkaan asiat onnistu. Edelleen tuossa listassa puhutaan lähinnä juomavedestä, ei yleisestä hygieniaa parantavasta vedensaannista, siis vesi- ja viemäriverkosta.
Kun asiaa pohtii, niin en tosiaankaan muista tällaisia asioita olevan mainittu kehitysapujen yhteyksissä ja tavoitteissa. Voi myös miettiä, että mitä nämä kehitysyhteistyötahot oikein ajattelevat tai tavoittelevat, kun näitä ei nosteta esiin kunnolla.
Tuolta YK:n listalta lainattuna: ”663 miljoonalla ihmisellä ei ole tällä hetkellä kunnollisen juomaveden lähdettä, ja turvallisesti hoidetut saniteettitilat puuttuvat 2,4 miljardilta ihmiseltä. Yli 80 prosenttia maailman jätevesistä lasketaan edelleen puhdistamattomana jokiin, järviin ja meriin, mikä aiheuttaa vaaraa sekä ihmisille että ympäristölle.” Paunion antamat tiedot näyttäisivät olevan edelleen päteviä.
Tuntuu kummalta ajatella, että kun Suomikin on harjoittanut kehitysapua ehkä 50 vuotta suurehkossa määrin, ja oletan muiden teollisuusmaiden toimineen keskimäärin vastaavasti, niin miten ei ole saatu parempia tuloksia aikaiseksi? Pienellä kertolaskulla voi ajatella rahaa käytetyn kaikkiaan 5–10 biljoonaa, joka tapauksessa nykyrahassa biljoonia.
En keksi muita vaihtoehtoja kuin että (i) ei ole yritettykään ja (ii) on yritetty, mutta hankkeet jostain syystä epäonnistuneet. Kun en kuitenkaan muista erityisesti kuulleeni oikein kummastakaan, niin oletan että ei ole yritettykään. Toki voi aina miettiä, että onko sitten ao. maissa tehty itse työtä oman hyvinvoinnin eteen, mutta se on vielä toinen kysymys.
Entä sitten sähköverkko
Toimiva sähköverkko tuo ilman isompia pohtimisiakin monia terveyteenkin liittyviä etuja. Esimerkiksi sisäilman laatu paranee, kun ei tarvitse käyttää epämääräisiä polttoaineita huonolaatuisissa uuneissa usein savupiiputtomissa majoissa. Voisi myös ajatella, että veden keittäminen hygieniasyistä helpottuisi. Samoin hygieniaakin parantavat jääkaapit voisivat yleistyä. Siirtymävaiheessa nestekaasukin olisi tietenkin edistystä vielä heikompiin ratkaisuihin verrattuna.
Sähköverkosta ei oikein kunnolla puhuta tuossa YK:n kestävän kehityksen listassa. Niiden tilanne onkin tietojeni mukaan usein varsin heikko. Paunion mukaan kehitysmaissa on tavallista, että sähköverkko palvelee vain hyvin toimeentulevia ihmisryhmiä ja näillekin jatkuva sähkön säännöstely ja muut sähkökatkot ovat arkipäivää.
Edelleen vaikuttaa siltä, että ei ole myöskään olemassa laajoja tavoitteita tuoda kehitysmaiden ihmisille sähköverkkoja samalla tavalla saataville, kuin mitä teollisuusmaissa on tällä hetkellä.
Tämä tulee hyvin esille tuosta YK:n tavoitelistasta, jossa todetaan esimerkiksi: ”Erityisesti kehitysmaiden energiaratkaisujen rooli tulee olemaan merkittävä tässä tarvittavassa energiavallankumouksessa.”
Siis melkoista sanahelinää, eikä mitään konkreettista ihmisten arkea parantavia asioita, vaan jotain ihan muuta. Energiavallankumouksella tuossa ei siis tarkoiteta sitä, että luotettavaa ja riittävää sähköenergiaa pyritään saamaan kaikkien ulottuville. Oletan, että kestävän kehityksen ihmiset olisivat osanneet tuon sanoa, jos sitä tavoittelisisvat. Luotettava energia mainitaan jossain, mutta mielestäni epäselvästi ja riittämättömästi.
Yksittäisiä hankkeita on tietenkin ollut esillä, mutta näiden ollessa vesivoimaa, niitä tunnutaan vastustavan ympäristöihmisten suunnilta, ja siltä osin kuin ratkaisuna olisi fossiilienergiaa käyttäviä laitoksia, niin ne on erikseen kielletty teollisuusmaiden tahoilta mahdollisina rahoituskohteina.
Muistutan vielä länsimaiden epärealistisista uusiutuvien sähköenergioiden hankkeista, joilla on sähköistetty ainakin yksittäisiä kyliä esimerkiksi Intiassa ja Afrikassa. Tällaisten epäonnistumisista ovat kirjoittaneet sekä Bjørn Lomborg että Michael Shellenberger. Tarjotaan siis ideologisesti oikeaoppisia ratkaisuja, mutta sellaisia, joita ei ole oikeasti käytössä teollisuusmaissakaan.
Todettakoon vielä, että esimerkiksi sukupuolten tasa-arvo menee tuossa YK:n listassa puhtaan veden ja sanitaation sekä energiansaannin edelle. Eivät ole nämä kestävän kehityksen ihmiset kuulleet Maslowin tarvehierakiasta.
Eikö olisi järkevää alkaa pelastamaan nykyisiä sukupolvia varmoilta ongelmilta ja kuolleisuutta lisääviltä asioilta ja tehdä tulevien sukupolvien työtä sen jälkeen. Toki myös rinnalla, mutta ei nykyisiä sukupolvia uhraten.
Lisäksi usein arvioidaan, että elinolojen parantuessa kuolleisuus vähenee, ja nuo taas vähentävät väestönkasvua, joka puolestaan sitten vähentää luonnonvarojen kulutusta ainakin pitkällä aikavälillä.
Paunion mukaan molemmissa asioissa (kunnolliset vesihuollot ja sähköverkot, joita ei siis oikeasti tavoitella) syynä on vihreän aatteen pakkomielle säästää vettä ja energiaa. Jos tuon Mikko Paunion kirjan kirjoittamisen jälkeen on tullut uutta tietoa tai uusia parempia tavoitteita, niin sellaisia ei ole itselläni tiedossa, eikä ole ainakaan laajemmin julkisuuteen onnistuttu tuomaan. Tilanne näyttäisi siis olevan sama kuin aikaisemmin.
Eli pelastetaan nyt edes ne sukupolvet, jotka pystymme.
Jopa on Vuorio luotettavan lähteen löytänyt!
Oppiarvoistaan huolimatta Paunio koronapandemian aikaan vouhotti mm. D-vitamiinin, hydroksiklorokiinin sekä ivermektiinin tehokkuudesta koronaa vastaan. Minkään em. aineista ei ole todistettu tehoavan koronaa tai sen leviämistä vastaan.
Kun Paunio on noin ulalla oman ammattiosaamisensa asioista, niin kuinka hyvä lähde hän on joissain muissa?
Ilmoita asiaton viesti
Riittävä D-vitamiinitaso estää infektiotartuntoja yleisesti.
Ilmoita asiaton viesti
Jospa Riikonen näkisi vaivaa sitten sen paremman tiedon esilletuomiseen.
Ilmoita asiaton viesti
Mitenkäs rokotteet esti koronaa leviämistä.Eikö Suomessa rokote kattavuus ole nyt hyvä ja koronaa ei nyt esiinny vai mitä.Nyt leviämisen syy on rokottamattomat vai mitä.Aikoinaan kerrottiin,että korona saaneelle sairaalaan joutuneelle annettiin teho d vitamiini annoksia.Edelleen suositellaan pitämään huolta riittävästä D- vitamiini saannista.
Ilmoita asiaton viesti
tuon YK:n listan mukaan miljardeilla ihmisillä on merkittäviä puutteita vesi- ja viemärivekkojen osalta vesihuollossa, ..huolimatta puolen vuosisadan laajamittaisesta kehitysavusta/yhteistyöstä tms, ..
tämä yhdistettynä siihen, että noihin tavoitteisiin ei noita verkkoja ole laitettu ainakaan päätasolle näkyviin, eikä ole tullut muutenkaan esille, oikeutti mielestäni kirjoitukseni, ..
Ilmoita asiaton viesti
Vielä se, että luokkaa 80 % aliravitsemuksesta johtuu huonosta hygieniasta eikä heikosta ravinnon saannista.
Ilmoita asiaton viesti
Olennaista olisi tarkastella niitä epäonnistumisia, mitä on kehitysavun piirissä tehty ja niihin korjaustoimenpiteisiin, joihin on päädytty, kun on virheet arvioitu (jos on).
Eli pitäisi olla tietokanta erinäisistä asioista.
Kun lähdetään länsimaisesta ajattelusta, epäonnistumisen mahdollisuus on suuri.
Ennen kaikkea pitäisi olla tietoa ja kokemusta, niinkuin muiden mukana Pauniolla on.
Ilmoita asiaton viesti
Noinhan se on mennyt alkuajoista asti, kaikki korjasivat omat tekemänsä virheet kimpassa ja tuotokset jaettiin sukupolvitasolla eteenpäin. Se että kaikki mahdollinen ” korjaava ” toiminta on klimpitetty, on tullut nykynäkemyksen ( antajamaat ) mukaan tehdyksi, kun kassa on tyhjä.
Jokainen sivilisaatio osaa tasollaan hoitaa elämisen ehtonsa, eikä sinne pidä mennä sorkkimaan ja sekoittamaan heidän elämänrytmiään. Siis meitähän EI olisi olemassa, ellei jatkumo toimisi, poissuljettuna asetuotanto.
Ilmoita asiaton viesti
Hyvä kommentti, joo. Luulen, että meillä suomalaisilla on ymmärrystä näissä asioissa. Olen samaa mieltä sorkkimisesta. 😉
Ilmoita asiaton viesti
”Jokainen sivilisaatio osaa tasollaan hoitaa elämisen ehtonsa, eikä sinne pidä mennä sorkkimaan ja sekoittamaan heidän elämänrytmiään.”
On erittäin viisaasti kirjoitettu. ”Kannettu vesi ei kaivossa pysy” on hyvin viisaasti ja kokemuksesta sanottu.
Olen tavannut Indonesiaan lähetettyjä nuoria, jotka on lähetetty neuvomaan kyläläisiä risujen keräämisessä keittotulta varten.
Hyvin olivat kieltä oppineet kävellessään pitkin kylien kujia. ”Älä sinä opeta issääs naimaan” Sanoi vanha kansa innokkaalle neuvojalle.
Ilmoita asiaton viesti
Vihreä siirtymä kehitysmaissa on pelkkä haavekuva, millä ei ole totuuspohjaa ja minkäänlaisia toteuttamismahdollisuuksia.
Ilmoita asiaton viesti
Kenties pari päivää Kalkutan savusumussa saisi sinut kääntämään mielipiteesi sellaiseksi, että vihreä siirtymä kehitysmaissa on välttämättömyys.
Ilmoita asiaton viesti
Aiotko lähteä sinne sähköautokauppiaaksi? Suuri osa ilmansaasteista tulee autojen lisäksi kaikenlaisesta polttamisesta esim. kaatopaikoilla ilman tulisijoja ja savupiippuja, suodattimista puhumattakaan.
Ei taida sähköverkko siellä olla vieläkään kummoisessa kunnossa. Itse olen käynyt Intiassa vain vuonna -90 ja Bangaloressa, joka oli silloin olevinaan jonkinlainen teollisuuskeskus. Sähköt kyllä pätkäisivät muutaman kerran päivässä.
Hyvin suodatetuilla hiilivoimaloilla saataisiin ihmeitä aikaan, jos ihmisillä olisi varaa ostaa sähköä ja laittaa ruokansa sähköliedellä.
Ilmoita asiaton viesti
Enpä lähtisi intialaisille hiilivoimaa suosittelemaan, vaikka olisikin savukaasunpuhdistimet. Intia on kärkipaikalla ilmastonmuutoksen vaikutuksista kärsivien valtioiden joukossa. ”each additional tonne of CO2 will cost the Indian economy $90”
https://earth.org/social-cost-of-carbon/
Ilmoita asiaton viesti
Et varmaan suosittele. Naapurimaa sitä rakentaa kuitenkin melkoista tahtia eikä kysele suosituksien perään. Se ei ole hiilidioksidi, mikä Kalkutan hengitysilman pilaa.
Ilmoita asiaton viesti
Arto Antturi kertoi juuri blogissaan, että Intia on lisännyt fossiilisten käyttöä 45 % aikana 2011-2021. Ei sekään siis kaipaa suosituksia.Täältä olisi paikallaan viedä kehittynyttä polttotekniikkaa suodattimineen Intiaan vaikka kehitysavun nimellä. Se olisi todellista cleantechia.
Ilmoita asiaton viesti
juuri niin, käytännössä nykytekniikalla vaikkapa Oulun viimeisen lämpövoimalan (Laanilan Ekovoimala) päästöt täyttävät kaikki eurooppalaiset normit, eivätkä huononna ilmanlaatua, toimin edellisellä valtuuskaudella Oulun seudun ympäristötoimessa ja voin vakuuttaa, että Oulussa on teollisuudesta ja lämpövoimaloista huolimatta varsin hyvä ilmanlaatu, ..
miksi ihmeessä emme laita paukkuja tämän asian parantamiseksi kehitysmaissa, siis auta heitä silloin kun tällaista tarvitaan, ..
Ilmoita asiaton viesti
Paunio on tällä palstalla jäänyt kiinni valehtelusta ainakin kerran, joten hänen ulostuloihinsa on syytä suhtautua varovasti.
”YK:n kestävän kehityksen listallakin nuo hygienia-asiat ovat vasta sijalla kuusi.”
Tämä väite on kummallinen. Tavoitteet on kyllä numeroitu, mutta ovatko ne muka tärkeysjärjestyksessä? Listalla numerolla 16 – eli toiseksi viimeisenä – on rauha; väittääkö blogisti siis, että YK:n mielestä rauha ei ole kovin tavoittelemisen arvoinen?
”vuoden 2012 Kestävän kehityksen Rio+20-konferenssin loppuasiakirjassa Paunion mukaan ei mainita WHO:n määrittämiä veteen liittyviä hygieniatarpeita eikä edes sanaa hygienia.”
Tässä tarkoitetaan varmaankin Future We Want -nimistä dokumenttia:
https://sustainabledevelopment.un.org/futurewewant.html
Tuolla kohdassa 135 mainitaan ”safe and clean drinking water and sanitation”. Lisäksi kohdat 119-124 on laitettu otsikon ”Water and sanitation ” alle. En näe oleellisena ongelmana, että tässä kohdassa ei ole noudatettu Paunion määräyksiä käytettävistä sanoista.
En ole ihan varma, että kehitysmaahan olisi tarkoituksenmukaista rakentaa länsimaisen tyylistä sähköverkkoa. Nopeammin tuloksia saadaan aikaan paikallisella sähköntuotannolla. Paunio vastustanee tätä lähinnä siksi, että se kuulostaa vihreältä – siis vaikkapa aurinkopaneeleja – ja kaikki vihreäthän ovat natseja, kuten Paunio on kirjoissaan aukottomasti todistanut.
Ilmoita asiaton viesti
Paunio on kuitenkin hygienian merkityksestä kehitysmaissa kirjoittanut mm. Lancet-lehteen. Joten lähdekriittisyyttä voit miettiä siltä kantilta.
Ilmoita asiaton viesti
kiitos kaikille kommenteista,
en tunne tuota Lancet-julkaisua, mutta tässä on linkki, vaikuttaa asialliselta julkaisulta, ..
https://www.thelancet.com/journals/lancet/home
tässä laitettuna hakusana ”paunio”, tuli kahdeksan osumaa kirjoituksiin, joko omiin tai viitattuihin, ..
https://www.thelancet.com/action/doSearch?text1=paunio&field1=AllField&journalCode=lancet&SeriesKey=lancet
Ilmoita asiaton viesti
Juuri nyt suurin vihreän vedyn tuotantolaitos on suunnittelussa Mauritaniaan.
Koko on yli kaksinkertainen edelliseen suurimpaan (Spain).
Lisää Afrikasta ja energiasta, jos blogistia oikeasti asia kiinnostaa.
https://www.iea.org/reports/africa-energy-outlook-2022/key-findings
Ilmoita asiaton viesti
kiitos linkistä, tuossa olisi siis skenaarioita energiansaannista vuodesta 2022 eteenpäin, ihan hyvä, ehkäpä esitetyt tavoitteet vuosikymmenten saatossa realisoituvat,
mutta tosiaan aloin ihmettelemään sitä, että kehitysavun vuosikymmeninä kunnollisten vesi- viemäri, ja sähköverkojen ja vastaavien infrastruktuurien saamiset eivät ole nousseet esille julkisuuden tavoitteissa, ..
ja tuon YK:n listan mukaan erityisesti vesi- ja viemäriverkkojen osilta miljardeilla ihmisillä on merkittäviä puutteita noissa asioissa, epäilen siis että myös kunnollisten keittojärjestelmien ja kylmäsäilytysten yms ravintoketjujen osalta myöskin, vaikka noita tietoja ei tullut tuossa esille, ..
ja Paunion teoria syistä kuulostaa oikealta, .. näihin asioiden prioriteetteihin liittyy siis arvovalintoja, .. esimerkiksi näyttää että halutaan ensin kehittää tulevien sukupolvien energiajärjestelmiä, eikä suonkaan auttaa ihmisiä saamaan jo olemassa olevia järjestelmiä käyttöön, ..
Ilmoita asiaton viesti