Elokapina – voiko lakeja rikkoa jatkuvasti?

Elokapina näyttää jatkavan kaduilla istumista lupaustensa mukaan. Vaikka suhtautuisimme kansalaistottelemattomuuteen hyväksyvästi, pitää kai kuitenkin ajatella niin, että poliisilla tulee olla keinot jatkuvien laittomuuksien lopettamiseen.

Poliisi on jakanut sakkoja ainakin niskoittelusta poliisia vastaan (en tiedä onko jakanut muistakin syistä). Elokapinan tapauksessa on mahdollista, että sakotettavat saavat sakkojen maksamiseen avustuksia ulkopuolisilta, ja kykenevät näin jatkamaan laittomuuksia pitkään. Rahan lahjoittaminen toisille ihmisille on tietenkin aina mahdollista, kunhan jossain vaiheessa otetaan lahjaverot huomioon, ei edistetä törkeitä rikoksia jne. Mutta se ei olisi hyvä tilanne, jos kuka tahansa miljoonalahjoittaja voisi lamauttaa liikenteen pitkäksi aikaa mistä tahansa häntä kiinnostavasta syystä, jos vain mielenosoituksiin osallistuvat henkilöt ovat niin köyhiä, että miljoonalahjoittaja voi maksaa heidän sakkonsa helposti.

Niskoittelusta voidaan tuomita myös vankeuteen, enintään kolmeksi kuukaudeksi. Tällainen uhka varmaankin jo lopettaisi jatkuvan rikosten tekemisen lahjarahojen turvin. Toistaiseksi on kai annettu vain sakkoja, mutta ehkä poliisi on jo maininnut sakotettaville myös vankeuden mahdollisuudesta.

Kansalaistottelemattomuudessa rikotaan lakeja tai muita sääntöjä, mutta ollaan valmiita ottamaan vastaan tästä koituvat rangaistukset. Yhteiskunnan puolelta on luontevaa pitää rangaistukset toistuvista rikoksista sellaisella tasolla, että tarkoituksellinen lakien rikkominen ei ihmisiä yhtä tai paria mielenilmausta enempää kiinnosta. Olisiko muita hyviä keinoja  estää toistuvat ja/tai ulkopuolisen rahoituksen mahdollistamat rikokset (tässä tapauksessa niskoittelu ja/tai katujen tukkiminen), kuin nousevat sakot, ja lopulta vapauden menetys?

+3

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu