Kansalaistottelemattomuuden säännöistä

Kansalaistottelemattomuus tarkoitaa tyypillisesti voimakasta mielenilmausta, johon sisältyy joitain laittomia tai sääntöjen vastaisia, mutta passiivisia ja väkivallattomia tekoja, joissa tekijät eivät yritä vältellä heille teosta mahdollisesti koituvia rangaistuksia. Helsingissä järjestetty mielenosoitus muuttui myös kansalaistottelemattomuudeksi, kun mielenosoittajat tarkoituksella tukkivat liikenteen istumalla kadulle.

Kansalaistottelemattomuus on nykyään ainakin puolittaisen hyväksynnän saanut tapa osoittaa mieltä silloin, kun ihmiset haluavat uhrautua jonkin hyväksi kokemansa asian puolesta. Pelisääntöihin kuuluu myös se, että poliisin tulee lopettaa tuollainen muuta yhteiskuntaa haittaava toiminta. Ja mielenosoittajien tulee hyväksyä se, että poliisi lopettaa sääntöjen vastaisen toiminnan voimakeinoin, jos poliisin kehotukset eivät tilannetta vielä laukaise. Poliisi voi myös pidättää mielenosoittajia ja sakottaa heitä.

Tilanteen normalisoimiseksi poliisi joutuu usein käyttämään toimivimmiksi katsomiaan, mutta tietenkin mahdollisimman lieviä voimakeinoja. Tilanteesta riippuen käyttöön voivat tulla esimerkiksi mielenosoittajien pois työntäminen, kantaminen, erilaiset sumuttimet, poliisihevosten käyttö tai pamputtaminen. Keinot valitaan tilanteen ja tarpeen mukaan.

Kansalaistottelemattomuuden kurissa pitämiseen käytetyt keinot eivät siis saisi olla ylimitoitettuja, mutta toisaalta niiden tulee olla niin tehokkaita, että aiheutettu haitta saadaan riittävän tehokkaasti ja nopeasti poistettua, ja vastaavien tilanteiden toistumisen todennäköisyys saadaan painettua riittävän alas.

Yhteiskunta takaa kansalaisille mielipiteen vapauden ja oikeuden mielenosoituksiin. Kansalaistottelemattomuuden kohdalla liikutaan kuitenkin sallitun rajoilla, tai itse asiassa jo ei-sallitun puolella, mutta mahdollisimman lievästi. On hyvä jos poliisi pitää tällaisetkin tilanteet tiukasti kontrollissaan. Emme halua tilanteen eskaloituvan miksikään väkivaltaisemmaksi tai jatkuvaksi haitaksi. Maailmalla on jo riittävästi huonoja esimerkkejä tällaisesta. Yksittäiset kansalaistottelemattomuutta sisältävät mielenilmaukset voivat olla yhteiskunnalle hyväksikin, ja mielenosoittajat ovat toivottavasti tyytyväisiä saatuaan asiansa kuuluksi, ja yhteiskunnalta riittävän näpäytyksen, joka kannustaa heitä järjestämään seuraavan mielenilmauksen mieluiten normaalien yhteiskunnan sääntöjen puitteissa.

Helsingin tapauksessakin kaikki hyvin, jos liikenteen haittaamisesta ja poliisin resurssien turhasta kuluttamisesta ei yritetä rakentaa maan tapaa ja jatkuvaa kiusaa muulle yhteiskunnalle. Tämä tempaus saattoi olla mielenosoittajien tavoitteille haitaksikin, sillä jo tapahtuneen perusteella monet saattavat nähdä heidät jo enemmän aktiivisina rettelöitsijöinä kuin jonkin hyvän asian puolustajina.

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu