Koronan torjunnan ohjaamisesta

Koronan leviämisestä pitäisi tässä vaiheessa olla jo niin paljon tietoa, että torjuntatoimet voitaisiin kohdistaa vahvasti pahimpiin tartuntapolkuihin. Viranomaisten ohjaus kuulostaa kuitenkin edelleen vahvasti yleisohjaukselta, jossa viesti välitetään keskimääräisenä kaikelle kansalle. Alueiden leviämisvauhteja kutsutaan eri nimillä, mutta ohjauksen tarkkuus jää helposti juuri tuolle tasolle.

Kotikunnassani oli rypäs tartuntoja, mutta ne saatiin nopeasti kuriin, ja palattiin takaisin nollatasolle tai lähelle sitä (?). Yle kertoi (https://yle.fi/uutiset/3-11760019), että Australiassa Uusi Etelä-Wales ja siellä sijaitseva maan suurin kaupunki Sydney ovat nyt koronavapaita.

Se mitä kaipaisin tässä vaiheessa, on tilanteen kohentamiseen tähtäävät viestit ja kehotukset suoraan niille ryhmille, joiden kautta tauti Suomessa edelleen leviää. Suomen pitäisi pystyä parempaan. Meillä on varmasti jo paljon tietoa siitä mitkä paikkakunnat, ikäryhmät, ammatit, opiskelupaikat, harrastukset, matkustustottumukset jne. ovat yliedustettuina levittämistilastoissa.

Suora isällinen tai äidillinen patistava viesti suoraan noille ryhmille olisi siis paikallaan – yleiskatsausten, yleisohjeiden ja paikallisten erityistoimien ja -rajoitusten lisäksi. Muuten ollaan helposti sellaisessa tilanteessa, jossa osa kansasta noudattaa suosituksia tarkasti, eikä levitä tautia edelleenkään, ja osa kansasta jatkaa vähän huonompia tottumuksiaan, ja levittää tautia edelleenkin.

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu